paciorek paweł Napisano 13 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2020 Cześć wszystkim! Aktualnie posiadam Nad C352 + Dali 104 + Dac. Muzyka głównie, rock, pop itp. wszystkiego po trochu, czasem Tiersen, Zimmer, czasem Metalica, a czasem Boca... Ten zestaw odpowiada mi w 90%, kolumny pasują mi bardzo, w połączeniu z Nad-em mam wszystko czego potrzeba. Szukam kolumn o lepszym wyglądzie, 104 są okropne. Chciałbym żeby miały trochę więcej basu. Przy głośnym słuchaniu wszystko zaczyna się zlewać i tu też oczekiwał bym poprawy. Szukam białych kolumn. Myślałem nawet żeby zlecić wykonanie nowych obudów białych do 104... ale może polecicie coś o podobnym brzmieniu z większym basem, najlepiej BR z przodu, żebym mógł je dosunąć do samej ściany. Pokój około 25m2 Słuchałem Heco 900 u mnie, tragedia to się nie umywa do 104, Zenzor 7 są całkiem spoko ale zastanawiam się czy nie lepiej Ikon 6. A może całkiem inna firma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 Cześć, Jeśli chciałbyś uzyskać więcej basu i zachować muzykalny charakter brzmienia to polecam zwrócić uwagę na Heco Aurora 700, Q Acoustic 3050i lub Fyne Audio F501. Najlepiej byłoby posłuchać i ocenić samemu charakter brzmienia ale koniecznie pod swoim wzmacniaczem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 16 godzin temu, paciorek paweł napisał: najlepiej BR z przodu, żebym mógł je dosunąć do samej ściany. To iż kolumny mają BR z przodu nie znaczy wcale, że można je bezkarnie dosuwać do ścian. Skutek może być wręcz odwrotny, a kolumn z BR z tyłu wcale bym nie skreślał. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2020 BR nie ma znaczenia. Jest o tym temat tu na forum. Ikony mogą Ci podejść. Ewentualnie zainteresuj się Focalem. Szukasz nowych czy używanych? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorek paweł Napisano 15 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 15 grudnia 2020 Kwota około 2500zł więc raczej używane. które z tych kolumn będą grały podobnie do dali 104 i będą pasowały do c352 dali ikon 6 ma bronze 6 canton 509.2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 nie beda grały podobnie. Ale moim zdaniem równie albo i ciekawiej. Ikon6 jestem na tak. Seria Chrono od Cantona także moim zdaniem najbardziej udana. Chodź tu bas jest szybszy, punktowy. Inni niz w Dali. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorek paweł Napisano 16 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 16 grudnia 2020 No tak tylko Ikon 6 są "brzydkie", Cantony "ładne" tylku muszę je znaleźć w kolorze białym Mój wzmacniacz raczej potrzebuje jasnych kolumn więc Cantony by były spoko chyba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorek paweł Napisano 22 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 22 grudnia 2020 Kupiłem dali oberon 7, nowe. Narazie wygrzewam, ale na pewno jest więcej basu a mniej góry a przynajmniej nie jest taka ostra jak 104. Są białe, to żona zadowolona i ja zadowolony. W sklepie Pan odradził mi cantony bo podobno grają metalicznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2020 A w jakim sklepie byłeś Słuchałeś z Panem Cantona ? Miał je? Oberon 7 na pewno są klasę niższe od Chrono i Ikon. Ale ważne aby Tobie podeszły. Rozumiem że słuchałeś przed wyborem i to był Twój wybór Wesołych Świąt. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorek paweł Napisano 23 grudnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2020 Audio Świat w Warszawie. Cantonow nie miał, powiedział że w ogóle ich nie sprowadzają ponieważ mają bardzo metaliczny dźwięk. zdaję sobie sprawę z tego że trochę mi na ściemniał, ale... tak jak pisałem od początku żona chciała białe. Sam wybrał bym inne kolumny, ale żona nie chciała Ikon bo brzydkie, cantonow nie było nigdzie białych... Aurora nie do końca odpowiadały dźwiękiem, a żonie nie pasowało że takie wysokie. Do Pana tez pisałem na Olx czy ma Pan jakieś białe, ale nic Pan nie odpowiedział. Dali były najbezpieczniejszym wyborem ponieważ wiedziałem już jak grają Zenzory. Żonie pasują wyglądem, ja nie mam złego dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 23 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2020 17 godzin temu, paciorek paweł napisał: Kupiłem dali oberon 7, nowe. Jak widzę tylny BR wcale nie przeszkadza, a tak się ludzie tego boją. Nawet nie posłuchają, a już je skreślają z listy. Dobry i bezpieczny wybór! 4 godziny temu, paciorek paweł napisał: Cantonow nie miał, powiedział że w ogóle ich nie sprowadzają ponieważ mają bardzo metaliczny dźwięk. Moim zdaniem poprawna ocena sprzedawcy i mogłoby zmęczyć w dłuższej perspektywie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorek paweł Napisano 2 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 stycznia 2021 Hej, trochę się osłuchałem już kolumn. O ile przy głośnym słuchaniu jest duża poprawa o tyle przy cichym słuchaniu jest za dużo basu... muszę ustawiać na wzmacniaczu niskie na -2 a wysokie na +2, jaki byście polecicie wzmacniacz żeby dał trochę więcej góry i minimalnie mniej basu przy tych kolumnach? Teraz mam c352, o ile z dali 104 bardzo fajnie się zgrywał o tyle z oberon jest średnio. Teraz wokal, gitara itd. jest taka jak by grała przez zasłonę.... tak to odczuwam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 3 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2021 @paciorek paweł Nie wiem jaki masz budżet, ale warto wypożyczyć wzmacniacz Arcam SA20 i cenę możesz negocjować. Ten wzmacniacz nada szybkości tym kolumnom oraz otworzy górę pasma, a mocy mu nie brakuje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorek paweł Napisano 3 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 lutego 2021 (edytowany) Hej, wracam do Was. poniewaz nie mogłem znieść połączenia oberonów i nad-a a nie miałem na razie kasy to kupiłem z drugiej ręki onkyo a-9130, powiem wam że ten wzmacniacz bardzo ładnie gra. Góra mi odpowiada, ale basu jest za dużo ( aktualnie zatkałem otwory br ). Traktuję ten wzmak jako przejściowy, będę zbierał na inny. który z tych zagrał by podobnie do onkyo tylko z mniejszym basem i troszkę większą średnicą? CA cax60 audiolab 6000a Marantz 7006 ca cxn v2 Rotel a11 tylko chciałbym wbudowany dac, i przydało by się żeby była możliwość przesyłania muzy bezprzewodowo z tel (ale to nie konieczność) Edytowano 3 lutego 2021 przez paciorek paweł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 lutego 2021 Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 CXN V2 to nie wzmacniacz. I żaden z nich nie będzie miał mniejszego basu od 9130. Ten Onkyo nim nie grzeszy. Więc problem lezy u Ciebie gdzie indziej. Może w akustyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paciorek paweł Napisano 4 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 lutego 2021 Onkyo ma mało basu? przecież ja czasem wytrzymać nie mogę (głowa boli)... może faktycznie problem z pomieszczeniem. Myślałem że to wzmacniacz... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 lutego 2021 Udostępnij Napisano 5 lutego 2021 Model 9130 nie gra potęga basu. Na prawdę. Może nie mało. Ale szukać wzmacniacza "płytszego" to będzie trudne. Szukaj problemu gdzie indziej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 6 lutego 2021 Udostępnij Napisano 6 lutego 2021 @paciorek paweł Napisz co Ci w basie nie pasuje. Jaki teraz jest, a jaki chciałbyś? Opisz najdokładniej jak potrafisz. Jak możesz daj zdjęcia pomieszczenia. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts