Skocz do zawartości

Jakie kable (i subwoofer?) do YAMAHA R-N803D + TANNOY Mercury 7.4?

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

zmieniłem lokum, a stare kable zostały zabetonowane w ścianach :)

Prośba o wsparcie w poniższych sprawach:

1. Czy bawić się w bi-wiring? Dotychczas nie miałem tego odpalonego, natomiast skoro już robię nowe połączenie zastanawiam się czy warto iść w tę stronę. 

2.. Jakie kable byście polecali do tego zestawu (najchętniej na wtykach)?

3. Czy warto dla tego zestawu podpiąć subwoofer? Bas na rozkręconym potencjometrze robi w mojej opinii robotę, natomiast przez ten zestaw przechodzi dźwięk z telewizora. Jeśli ma to sens prośba o rekomendacje. Nie narzucam budżetu. Chodzi mi po prostu o efektywne podejście do tematu.

Z góry dziękuję za Waszą pomoc.

Napisano

Cześć,

1. Nie. Nie warto

2. Kimber 4 PR, Oehlbach. wtyki bananowe sam sobie zarobisz

3. Jeśli tak to tylko taki pod muzyke. Uzywany w granicach 600 zł (Tannoy Msub) coś z RELA. Nowe to znacznie drożej. Więc jak wolisz.

Jakiej wielkości jest pomieszczenie?

Piotr

Napisano

Cześć,
Nie ma sensu bawić się w biwiring, wystarczy wyrzucić blaszki z tyłu kolumn i spiąć sekcję średnio niskotonową z wysokotonową kawałkiem kabla. Efekt powinien być na plus. Natomiast jeśli chodzi o kable to zależy co chciałbyś uzyskać. Możesz wziąć pod uwagę Chord Clearway X jeśli chciałbyś uzyskać dynamiczne i przestrzenne brzmienie, Kimber 4PR jeśli stawiasz na muzykalność oraz bliższą średnicę lub Tellurium Q Ultra Blue jeśli chciałbyś poprawić efekt przestrzenności i zyskać lepszą kontrolę basu. 

Odnośnie subwoofera to wiele zależy od pomieszczenia, jego wielkości. Jeśli ma to być typowo subwoofer do systemu stereo to rozważyłbym 2 opcje SVS lub REL. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny.