Jacunkie Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Cześć Wam Jestem tutaj nowy, i można by rzec, że "zielony" jeśli chodzi o pojęcia, specyfikację audiofilską itp. Myślę że słuch mam nawet okej, i potrafię ocenić czy gra coś okej, czy miernie. Przechodząc do tematu... Poszukuję dobrego sprzętu do 3 tyś. zł. Miejsca mam niewiele, celowałbym raczej w miniwieżę. Co byście mogli mi polecić? Głównie słucham rapu, ale nie tylko... Zdarza się dość często posłuchać coś z rzeczy bardziej akustycznych, elektronicznych np. Chromatics, Depeche Mode. U mnie w mieście nie mam dostępu do typowych sklepów audio. Dzownilem do pewnej sieciówki sklepów audio we Wrocławiu, polecili mi model: Yamaha PianoCraft MCR N670D. Dwóch sprzedawców powiedziało mi, że to byłby najlepszy wybór do 3 tyś.. Chciałbym poznać Wasze opinię. Z góry dziękuję. Pozdro! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Witam Jak duży jest pokój odsłuchowy, muzyka to CD, pliki MP3/Fla'c, lub może Tidal, Spotify? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacunkie Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 (edytowany) Muzyki słuchałbym głównie z oryginalnych nośników CD, oraz Tidal (przez bluetooth/ przejście aux). Na ten moment, mój pokój ma mniej więcej ma 4m na 3,5m. Może za kilka miesięcy będę się przeprowadzał, więc będzie to.pokój stołowy połączony z kuchnią, jego łączna wielkość to około 23m². EDIT: Salon jednak będzie większy... Do tych 23m² trzeba dodać 9m². Te dodatkowe 9m² to "sypialnia otwarta ". Salon będzie odzielony ozdobna kratką, nie będzie to zwykła ściana. Więc można uznać, że będzie to 33m² Edytowano 7 stycznia 2021 przez Jacunkie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Bierzesz pod uwagę sprzęt używany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacunkie Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Hmm, myślę że mógłbym, chociaż nie ukrywam, że wolałbym nowy sprzęt, który jest na gwarancji. Z czasem będzie on w salonie, także ważny jest też również wygląd. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 (edytowany) Orientacyjnie napisz do forumowicza @Pumpurek zajmuje się sprzętem używanym podaj swój budżet, wielkość pomieszczenia, co słuchasz. Używany sprzęt ma lepszy stosunek jakość cena jak nowy. No i też może dobrze wyglądać 😉 https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek/wzmacniacze-i-pokrewne-wzmacniacze-257182 https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek/sprzet-audio-dla-domu-kolumny-glosnikowe-1320 Yamaha PianoCraft MCR N670D może być trochę za słaba do tych 33m² w przyszłości. Bo znając życie tylko Yamahę będziesz widzieć w propozycjach sprzętowych 😉 Edytowano 7 stycznia 2021 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacunkie Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, RLC napisał: Orientacyjnie napisz do forumowicza @Pumpurek zajmuje się sprzętem używanym podaj swój budżet, wielkość pomieszczenia, co słuchasz. Używany sprzęt ma lepszy stosunek jakość cena jak nowy. No i też może dobrze wyglądać 😉 https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek/wzmacniacze-i-pokrewne-wzmacniacze-257182 https://allegro.pl/uzytkownik/Pumpurek/sprzet-audio-dla-domu-kolumny-glosnikowe-1320 Yamaha PianoCraft MCR N670D może być trochę za słaba do tych 33m² w przyszłości. Bo znając życie tylko Yamahę będziesz widzieć w propozycjach sprzętowych 😉 Dzięki Nie musi być koniecznie to Yamaha. Może być to Pionner, Teufel itp. Na pewno chciałbym najpierw posłuchać jak grają takie głośniki... Brać takiego sprzętu "w ciemno" nie chce... Edytowano 7 stycznia 2021 przez Jacunkie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 16 minut temu, Jacunkie napisał: Na pewno chciałbym najpierw posłuchać jak grają takie głośniki... O i to jest dobre podejście 👍 Branża jutro zajrzy i sypnie ofertami. Bo moja propozycja nowego zestawu może ci się nie spodobać 😉 no i chyba może być troszkę za słaby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacunkie Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 28 minut temu, RLC napisał: O i to jest dobre podejście 👍 Branża jutro zajrzy i sypnie ofertami. Bo moja propozycja nowego zestawu może ci się nie spodobać 😉 no i chyba może być troszkę za słaby. Śmiało, jaka to propozycja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 Chyba za często proponuję mojego ulubieńca u ciebie za duży metraż zdecydowanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2021 Yamaha 670 to super gotowa mini stacyjka. ale nie da rady w 30,. To jednak za duża powierzchnia. W takiej cenie, do takiej powierzchni z CD musisz celować w sprzęt używany. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2021 Yamaha MCR N670d to bardzo dobry sprzęt ale w 30m2 nie ma szans zagrać odpowiednio. Rozwiązaniem mogłaby być Yamaha RN602 + Pylon Audio Pearl 27 lub Heco Aurora 700 ale w obu przypadkach przekroczysz zakładany budżet. Jeśli miałbyś trzymać się okolic 3000zł to zostaje sprzęt używany i koniecznie postaw na kolumny podłogowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacunkie Napisano 8 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2021 1 godzinę temu, S4Home napisał: Yamaha 670 to super gotowa mini stacyjka. ale nie da rady w 30,. To jednak za duża powierzchnia. W takiej cenie, do takiej powierzchni z CD musisz celować w sprzęt używany. Piotr Okej, zaszalejmy w takim razie. Czy coś do 4 tyś nowego mógłbym kupić? 4 minuty temu, Q21 napisał: Yamaha MCR N670d to bardzo dobry sprzęt ale w 30m2 nie ma szans zagrać odpowiednio. Rozwiązaniem mogłaby być Yamaha RN602 + Pylon Audio Pearl 27 lub Heco Aurora 700 ale w obu przypadkach przekroczysz zakładany budżet. Jeśli miałbyś trzymać się okolic 3000zł to zostaje sprzęt używany i koniecznie postaw na kolumny podłogowe. Okej, a gdyby to było około 4 tyś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł 123 Napisano 31 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 31 stycznia 2021 Witam, Chciałbym się podłączyć pod temat. Byłem nastawiony na n670d jako że miałem okazję posłuchać n470d i bardzo byłem zadowolony z dźwięku ale generalnie trochę dla mnie "za mała". Czasami chciałbym głośniej posłuchać muzyki i mieć trochę więcej basu. No i trafiłem na to forum.... Po kilkunastu godzinach czytania mam już mętlik w głowie ale jestem bogatszy o pewną wiedzę co może być istotne przy wyborze sprzętu. Chciałbym stereo 2.0 a najlepiej 2.1 (przyszłościowo ewentualnie na subwoofer ale mało prawdopodobne) z radiem internetowym i możliwością puszczania muzyki z telefonu. Sprzęt ma stać na szafce wiszącej RTV. Uwzględniając wszystko co przeczytałem to poszedł bym najchętniej w rn602 ale głębokość szafki gdzie by miał stać to 39cm czyli tyle co sam amplituner więc odpada. Przez moment myślałem żeby nawet przerobić szafkę ale po kolejnych postach stwierdziłem że żaden ze mnie audiofil bez odpowiedniego pomieszczenia i że nie ma to sensu. Post o SMSL Q5 PRO też dał mi do myślenia. Kolumny muszą stać również na tej szafce (nie ma opcji na podłogowe). Żeby nie było tak prosto to jedna kolumna musi stać na szafce o głębokości 34cm (drzwi balkonowe musiały się jakoś otwierać dlatego płytsza od pozostałych). Mieszkanie w bloku. Salon 3mx5m. Ściany żelbetonowe brak firanek, biblioteczek z książkami i dywanów :). Kolumny żeby nie stały przy samej ścianie nie mogą być za głębokie. BR z przodu (różne opinie czy to pomoże ale doszedłem do wniosku że nie zaszkodzi). Niskotonowy glosnik wymyśliłem że im większy tym więcej basu czyli najlepiej 6.5" Kolor najlepiej biały ale czarny też wchodzi w grę. Stanęło na rn402d i kolumny Bronze 2 ale może nie ma sensu i może tansze taga AZURE B-40v2 wystarczy. A może jeszcze coś innego w związku z moimi możliwościami technicznymi? Może jednak jestem zmuszony na coś mniejszego? Może SMSL Q5 PRO albo n470d skoro i tak nie mam dobrych warunków na ustawienie sprzętu. Czy bronze 2 nie "za dobre" do rn402? Chodzi mi o to żeby nie wydawać kasy na coś co i tak nie będzie miało prawa dobrze zagrać w moim salonie. Pozdrawiam, Paweł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 lutego 2021 Udostępnij Napisano 1 lutego 2021 Moim zdaniem 402 gra wyraźnie gorzej chodź mocniej od RN 602. SMSL to lepszy wybór. Ewentualnie Topping MX3 Co do kolumn natomiast to coś bardziej basowego. Bronze 2 nie daje gęstego miesistego basu. Tu ELAC B6.2, Zensor3, Oberon 3, KEF Q350, Magnat Humidor. Zapraszam po wypozyczenie Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts