kocurek7 #1 Napisano 8 stycznia Witam szanownych Forumowiczów! Przez tego covida jeszcze nic nie kupiłem i teraz nadszedł w końcu czas decyzji, jednak zanim ją podejmę zapytam jeszcze Was na forum o poradę. Budżet: 9 tys. zł Pokój: 20 m2 Źródła: Tylko cyfrowe, chyba nie będę kupował płyt - mam Chromecast audio - Spotify i Tidal (lepszy streamer planuję później) + telewizor Sprzęt: nowy, kolumny podłogowe Główny rodzaj słuchanej muzyki: folk rock, soft rock, smooth jazz, jazz blues - lubię ładne wokale (średnica), nie trawię zbyt wiele wysokich tonów, preferuję tzw. "easy listening". Przykładowi wykonawcy/kawałki: Dolly Parton "Jolene", Sting "Englishman in New York", Pati Smith "Because The Night", Jack johnson "Breakdown", Sarah Connor "Son Of A Preacher Man", Fun Lovin' Criminals "I'm Not in Love", Barry Manilow "Copacabana (At the Copa)", Aretha Franklin "Let It Be", generalnie dużo muzyki z lat 70-tych. System ma być w przyszłości rozbudowany o kino domowe (dodatkowe 3 głośniki + amplituner z preout - np. Marantz NR1510). Po prostu na razie nie stać mnie na wszystko. Zaczynam od stereo, później kino. Tak więc ważne, aby wzmacniacz stereo miał wejście typu bypass / Home theater/ main in/ power Amp direct (zwał jak zwał). W filmach we wzmacniaczu pomijamy regulację głośności. Regulacją głośności kolumn frontowych zajmuje się amplituner, a wzmacniacz stereo robi za końcówkę mocy w kinie domowym. Oczywiście do słuchania samej muzyki w stereo chciałbym włączać tylko wzmacniacz stereo z chromecastem audio. Wstępnie wybrałem takie kolumny: 1. Wharfedale Evo 4.3 (skuteczność/czułość 90 dB) 2. Triangle Borea BR08 (skuteczność/czułość 92 dB) Kolumny te odsłuchiwałem już w salonach i nawet mi pasowały. Recenzje w internecie też mają nie najgorsze. Obie ww. kolumny mają głośniki centralne z tej samej serii do późniejszej rozbudowy o kino domowe. Wzmacniacz - tutaj nie wiem i proszę o poradę. Z reguły słucham cicho lub umiarkowanie, więc zależy mi na dobrej jakości już przy cichym słuchaniu. Jak podgłaśniam mocniej to tylko na chwilę, bo przecież tak się nie da słuchać i można ogłuchnąć 🙂 Przy mojej muzyce zastanawiałem się nawet nad wzmacniaczem lampowym lub hybrydą, ale to chyba nie w tym budżecie (jednak wolę więcej wydać na kolumny niż na wzmacniacz). Poza tym jakoś nie udało mi się znaleźć nic takiego z wejście typu bypass / home theater/ main in/ power amp direct, więc biorąc późniejszą rozbudowę o kino domowe to chyba nie nada się lampa. Jednak szczerze muszę przyznać, że zawsze kusiła mnie lampa. Kilka razy w salonach słuchałem i podobało mi się to brzmienie. Pod uwagę biorę takie wzmacniacze: Audiolab 6000a, Cyrus One HD, Musical Fidelity M2si/M3si+ DAC. Co ciekawe niektóre salony audio twierdzą, że Audiolab 6000a ma za mało mocy do takich kolumn i stąd moja prośba o poradę - czy potrzebuję wzmacniacz o bardzo dużej mocy? Jak dużej mocy? Proszę, powiedzcie czy zmierzam w dobrym kierunku, jaki jeszcze wzmacniacz czy kolumny jeszcze warte rozważenia/odsłuchania w budżecie do 9 tys. za wzmacniacz zintegrowany + kolumny. Jak będzie naprawdę warto to mogę dorzucić max 999 zł, tak aby nie przekroczyć psychologicznej granicy 10k 😀 Przed ostateczną decyzją chciałbym odsłuchać sprzęt w domu, tak więc na pewno kupię w salonie, który mi wypożyczy sprzęt na weekend do domu. Odsłuchy w salonach bardzo mnie zmęczyły (umawianie, dojazdy, obawa covidowa i te dostosowane akustycznie salki to nie to samo co mój pokój. Planuję zabrać do domu 2 rodzaje kolumn i 2-3 wzmacniacze i zdecydować co lepsze. Powiedziałem sobie, że nie kupię sprzętu bez odsłuchania tego u mnie w domu. W końcu to moje ciężko zarobione pieniądze i chcę je dobrze wydać i cieszyć się muzyką. Obie ww. kolumny już odsłuchiwałem w salonach i Triangle grały jakby bardziej efektownie, ale tak sobie myślę, że przy dłuższym słuchaniu mogłyby być lekko męczące (i już raz mnie zmęczyły w salonie, co prawda to były akurat monitory) i dlatego skłaniałbym się bardziej ku Wharfedale, które podczas odsłuchu wydawały mi się nieco bardziej "wycofane" niż Triangle. No i cokolwiek bym nie kupił to i tak będzie "petarda" w porównaniu do mojej 15-letniej mini-wieży. PS Wysłałem też zapytanie do kilku salonów branżowych i już nie mogę się doczekać propozycji od nich, ale nie ukrywam, że dużo bardziej zależy mi na Waszej opinii, Waszym doświadczeniu - forumowiczów, którzy już nie jedno słyszeli i nie jeden sprzęt zmieniali i co najważniejsze - nie zależy Wam na sprzedaży konkretnej marki/produktu. Pozdrawiam Jacek Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #2 Napisano 9 stycznia Kolego @kocurek7, pięknie wszystko opisałeś ale zabrakło jednej ważnej rzeczy - jaki metraż ma pomieszczenie, w którym ma stanąć sprzęt? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RLC #3 Napisano 9 stycznia (edytowany) 13 minut temu, seba3002 napisał: jaki metraż ma pomieszczenie, w którym ma stanąć sprzęt? 10 godzin temu, kocurek7 napisał: Pokój: 20 m2 Jeżeli BY-PASS jest konieczny to napewno Atoll in 100 se, który dobrze zgrywa się z kolumnami USHER. Edytowano 9 stycznia przez RLC Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kocurek7 #4 Napisano 9 stycznia RLC, dzięki za propozycję kolejnego wzmacniacza do testów.Pozdrawiam Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kocurek7 #5 Napisano 9 stycznia A co sądzicie o Cambridge Audio Azur 851A? Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #6 Napisano 9 stycznia A czy ten Cambridge ma wejście, na którym Ci zależy? Poza tym ten wzmacniacz kosztuje około 7k PLN. Chcesz wydać 3/4 budżetu na wzmacniacz a 1/4 na kolumny? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kocurek7 #7 Napisano 9 stycznia Mogę go mieć w promocji za 4999 zł Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
RLC #8 Napisano 9 stycznia Za taką cenę wart rozważenia ale go posłuchaj przed zakupem. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Na Temat Audio #9 Napisano 9 stycznia Cześć, Moim zdaniem, biorąc pod uwagę muzykę jakiej słuchasz dobrą opcją byłby Cyrus One HD z kolumnami Audio Physic Classic 8 ( zmieścisz się w budżecie ). Fajnie może się również sprawdzić Atoll In100Sig z kolumnami Fyne Audio F501. Jeśli jesteś z Warszawy lub okolic serdecznie zapraszam na odsłuch. Sprzęt oczywiście można również wypożyczyć za kaucją. Pozdrawiam, Michał Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kocurek7 #10 Napisano 9 stycznia Na Temat Audio, dziękuję za propozycję kolejnych kolumn do odsłuchania. Jakoś w ogóle nie brałem Audio Physic Classic 8 pod uwagę.Jeszcze jeden salon zaproponował też Focal Chora 826 - też ich jeszcze nie słuchałem.Pozdrawiam Wysłane z mojego HD1903 przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
seba3002 #11 Napisano 9 stycznia Kolego @kocurek7, a tak z ciekawości zapytam - słuchałeś już czegokolwiek? Bo padają tu tak różne propozycje, że wydaje mi się, że na razie szukasz, ale tak naprawdę jedyne co jest znane Tobie to budżet 😉. Ja osobiście do repertuaru, który preferujesz pokuslibym się właśnie o audio physic classic z Cyrusem. Sam mam taki zestaw, z tym że oparty o monitory i w muzyce opartej o wokale sprawdza się bardzo dobrze. Nie wiem czy w takim repertuarze nie sprawdziłoby się też coś z kolumn dynaudio, które grają dość miękko i relaksacyjnie. Focale raczej bym omijał ale może akurat Tobie by się spodobały. Być może fajnym rozwiązaniem byłyby Kef r3, słuchałem ich "kuzynów" ls 50 i wg to też kolumny do Twojej muzyki. Także wybór jest spory ale pora ruszyć na odsłuchy 🙂. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
kocurek7 #12 Napisano 10 stycznia Dnia 9.01.2021 o 15:14, seba3002 napisał: Kolego @kocurek7, a tak z ciekawości zapytam - słuchałeś już czegokolwiek? Bo padają tu tak różne propozycje, że wydaje mi się, że na razie szukasz, ale tak naprawdę jedyne co jest znane Tobie to budżet 😉. Ja osobiście do repertuaru, który preferujesz pokuslibym się właśnie o audio physic classic z Cyrusem. Sam mam taki zestaw, z tym że oparty o monitory i w muzyce opartej o wokale sprawdza się bardzo dobrze. Nie wiem czy w takim repertuarze nie sprawdziłoby się też coś z kolumn dynaudio, które grają dość miękko i relaksacyjnie. Focale raczej bym omijał ale może akurat Tobie by się spodobały. Być może fajnym rozwiązaniem byłyby Kef r3, słuchałem ich "kuzynów" ls 50 i wg to też kolumny do Twojej muzyki. Także wybór jest spory ale pora ruszyć na odsłuchy 🙂. Pozdrawiam Kolego @seba3002 odsłuchiwałem już wiele kolumn w 5 salonach w mojej okolicy. Z tych odsłuchanych w salonach wytypowałem dwie do odsłuchu w domu, a jak wiadomo odsłuch w domu trudniej zorganizować niż w salonie. Także w domu chciałbym odsłuchać 1-2 kolumny wytypowane po odsłuchach w salonie przed ostatecznym wyborem. Dzięki za propozycje nowych kolumn do posłuchania - na pewno odsłucham w salonach te Audio Physic Classic 8 i Dynaudio Emit 30. Pozdrawiam kocurek7 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
S4Home #13 Napisano 11 stycznia Wybor masz na prawdę spory Emit 30 + Cyrus ONE Monitor Audio Silver 100 + Atoll IN 100 Signature Fyne Audio F501 + Cambrdge CXA81 albo Roksan K3 My wypożyczamy sprzęty na odsłuch domowy. Gdybyś był chętny to zapraszam Piotr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach