Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W najbliższym czasie będę kupował zestaw stereo. Byłem już prawie zdecydowany na zakup RN602 ale pomyślałem o konfiguracji i wpadło mi do głowy jedno pytanie-problem:

Czy nie będzie żadnych problemów ze złożeniem w całość TV + amplituner + XboX Series X ? 

Wiem, że znajomy w PS4 ma połączenie z amplitunerem kablem optycznym z tym, że Series X nie ma wyjścia optycznego.

Moje pytanie brzmi - czy spięcie tego Konsola z TV po HDMI + optyczny między amplitunerem będzie bezproblemowe i bez strat na jakości ? Różne opinie były pod komentarzami o decyzji microsoftu w sprawie usunięcia złącza optycznego i nie chciałbym się zdziwić, że coś z XboXem nie chce śmigać. 

Napisano

Cześć,
Oczywiście będzie działać takie połączenie i nie masz się czego obawiać. Z punktu widzenia jakości brzmienia najlepszym rozwiązaniem jest skrócenie toru czyli podłączenie Xbox bezpośrednio do wzmacniacza/amplitunera ale jak nie ma takiej możliwości to musimy iść na kompromis i podłączyć konsolę do TV a z TV kablem optycznym podłączyć do RN602. 

Napisano
8 godzin temu, DudasDudek napisał:

Podłączasz po HDMI konsole z TV. I optykiem z TV do wzmacniacza.

A jakość z TV, jak to z TV, jak zwykle dno.

Raczej zależy od TV. Wiele razy spotykałem sie z tym że optyk w TV grał źle - najczęściej cicho. Czasem wina TV a czasem doradzaczy forumowych piszących, kup najtańszy przetwornik tv i tak nie gra. Potem na takim g... z napięciem 0,9V faktycznie TV nie gra. U mnie Tcl jest wpięty do optyka w Toppingu E30 razem z Chromecast Audio i gra bardzo dobrze. Miałem niedawno przyzwoity zestaw kina domowego z onkyo tx-rz800 i go nie zostawiłem bo dobre stereo do kina też mi wystarcza. 

Konsole PS4 mam po hdmi, mimo że ma wyjscie optyczne, ale miałbym już 3 rzeczy do jednego gniazds. Dzwięk po hdmi i tak jest świetny. 

Napisano
46 minut temu, DudasDudek napisał:

Marnujesz potencjał Toppinga, używając go do TV.

Absolutnie nie 🙂 używam go jeszcze do Chromecast Audio z którym TV dzieli wejście optyczne, a jak chce posłuchać muzyki z korekcja akustyki wpinam laptopa po Usb. Tcl ma wbudowany Netflix i do kina używam zestawu stereo z Atollem 100 i kolumnami podłogowymi. Miałem kilka zestawów kina domowego i za każdym razem się pozbywalem. Przyrost jakości dźwięku w filmach był spory, ale nie wart bałaganu w pokoju IMHO. Co do jakości dźwięku z TV. TCL ma wbudowany Chromecast. Jak puszczam Tidal czy z TV, czy z Chromecast Audio czy z laptopa, różnica jest, ale naprawde minimalna. Kolejność jest taka w jakosci: PC>Chromecast Audio >Chromecast w TV

57 minut temu, Kuba Kosiba napisał:

Stresujące to co piszesz bo jeśli tv nie ogarnie to będzie słabo

To się nie stresuj 😉 naprawdę większość opinii bierze się z dac za kilkadziesiąt złotych które grają fatalnie i przede wszystkim cicho... Bo napisali ze Tv jest złym źródłem i nie warto dobrego dac... Na pewno warto, moja żona często  słucha muzyki z YT z Tv - jakość sporo niższa niż Tidal z PC ale i tak jest bardzo przyzwoicie 🙂

A najlepiej sprawdź jakość dźwięku z Tv

Napisano (edytowany)
12 minut temu, marcinmarcin napisał:

Absolutnie nie 🙂 używam go jeszcze do Chromecast Audio z którym TV dzieli wejście optyczne, a jak chce posłuchać muzyki z korekcja akustyki wpinam laptopa po Usb. Tcl ma wbudowany Netflix i do kina używam zestawu stereo z Atollem 100 i kolumnami podłogowymi. Miałem kilka zestawów kina domowego i za każdym razem się pozbywalem. Przyrost jakości dźwięku w filmach był spory, ale nie wart bałaganu w pokoju IMHO. Co do jakości dźwięku z TV. TCL ma wbudowany Chromecast. Jak puszczam Tidal czy z TV, czy z Chromecast Audio czy z laptopa, różnica jest, ale naprawde minimalna. Kolejność jest taka w jakosci: PC>Chromecast Audio >Chromecast w TV

To się nie stresuj 😉 naprawdę większość opinii bierze się z dac za kilkadziesiąt złotych które grają fatalnie i przede wszystkim cicho... Bo napisali ze Tv jest złym źródłem i nie warto dobrego dac... Na pewno warto, moja żona często  słucha muzyki z YT z Tv - jakość sporo niższa niż Tidal z PC ale i tak jest bardzo przyzwoicie 🙂

A najlepiej sprawdź jakość dźwięku z Tv

Mi najbardziej zależy na filmach. Muzyka pół na pół spotify i YT z TV. Do tego gry, Biorąc pod uwagę, że obecnie jest soundbar to raczej gorzej nie będzie. Zwyczajnie wpadł mi kolejny kamyk do ogródka, a w temacie audio kompletnie się nie znam. Najpierw miało być KD, teraz jestem przekonany do Stereo, a dalej nie wiem co wyjdzie najbezpieczniej pod kątem cena/jakość :D To HDMI niepotrzebnie tylko głowe mi zawróciło

Edytowano przez Kuba Kosiba
Napisano

Ostatni zestaw KD który miałem, był warty jako nowy prawie 20k 😉 fajny, tylko że ja głównie słucham muzyki i tu moje stereo się lepiej sprawdza. Z kolei przy filmach - nie potrzebuje subwoofera bo moje kolumny schodzą poniżej 30Hz i nie potrzebuje głośnika centralnego, bo mam dobra stereofonię i dialogi i tak mi lecą "ze środka". Tylnych głośników niczym nie zastąpisz, ale da się z tym żyć 😉