Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich. Jestem totalnym amatorem, posiadam taki oto zestaw Klipsch:

17b61a17-163c-40da-bf7c-61704e62d376.__C

Podpięty pod TV LG OLED CX na którym gram w gry i oglądam Netflix. Pokój ma 19m2. Taki zestaw w zupełności mi wystarcza.

Jest to kamienica więc nie słucham muzyki zbyt głośno, czasem puszczę coś z telefonu czy komputera.

Chciałbym trochę rozbudować swoje możliwości o system w którym znajdować się będą 2 kolumny podłogowe, chce też zacząć przygodę z gramofonem.

Potrzebuje 2kolumny, wzmacniacz, gramofon, czy coś jeszcze ?

Bardzo ważny jest dla mnie wygląd sprzętu, musi być w kolorze czarnym, żeby pasował mi do wnętrza. Dla przykładu nowe serie głośników klipsch te z miedzianymi membranami + Yamaha A-S501 to dla mnie idealne zestawienie jesli chodzi o wygląd. 

Na chwilę obecną nie planuje rozbudowy tego zestawu który zamierzam kupić. Ten soundbar Klipsch'a który mam narazie mi wystarcza, ale nie ukrywam że kiedyś może pójdzie do sypialni zatem proszę też o poradę na temat przyszłej rozbudowy.

Moj budżet: na głosniki + wzmacniacz/amp chciałbym wydać około 5k, 1k gramofon. Budżet może być większy tylko czy ma to sens w moim przypadku...

Może do mojej amatorskiej przygody wystarczą monitory z wbudowanym wzmacniaczem ?

Odsłuch zaproponowanych zestawów planuje na śląsku.

Proszę o pomoc i z góry dziękuje. 

Napisano

Cześć,
Jeśli odpowiada Ci charakter brzmienia tego soundbara to Klipsch R620f byłyby dobrym kierunkiem. Jest to brzmienie bardzo dynamiczne z mocną górą oraz dołem pasma. Yamaha to także jaśniejsze brzmienie i takiego połączenia musiałbyś koniecznie posłuchać, bo nie każdemu podejdzie takie brzmienie. Bardzo często łączymy te kolumny z cieplejszym wzmacniaczem takim jak NAD C326BEE/356bee lub Magnat MR780.

Zapraszam do kontaktu w sprawie umówienia odsłuchu. 

Napisano

Witaj,

Dobór wzmacniacza Yamahy AS 501 to dobry pomysł. Do tego mógłbyś spróbować z głośnikami Indiana Line Tesi 561. Otrzymasz, energiczny, zaokrąglony dźwięk, który nie będzie natarczywy w wielu nagraniach. Żadna konfiguracja z soundbarem nie będzie miała szans z takim zestawieniem.

Gramofon na początek, godny polecania to Audio Technica LP3. To dobrze wykonany, gramofon automatyczny na niezłych podzespołach. W przyszłości będziesz mógł upgread'ować wkładkę dla uzyskania lepszego efektu :)

Zapraszamy Cię do przeprowadzenia odsłuchu w naszych salonach.

Napisano

Jak chcesz Klipsche pod stereo to tylko serie RP

R620 nie polecam. To kolumny do kina.

Wygląd wyglądem ale sprzet audio słuzy do słiuchania. A na Rkach gra to słabo.

Więc albo starsze RP 260, nowsze RP6000 albo monitory 160m.

Tak czy siak do Klipscha będziesz potrzebował miekkiego łagodnego wzmacniacza.

Magnat MR 780 bardzo dobrze się z nimi zgrywa no i kapitalnie wygląda.

Ze swojej strony polecił bym jeszcze produkty od KEFa i Fyne Audio

Zapraszam

Napisano (edytowany)

Kolumny RP6000 i wzmacniacz Magnat MR 780 niestety wykraczają mocno poza budżet. 

KEF Q..., Bowers & Wilkins 603, Heco Aurora 700, Monitor Audio Bronze 6, MONITOR AUDIO 
Monitor 200, Elac Debut F6 i Klipsch - czy ktoś ma te głośniki w swojej ofercie i oferuje odsłuch na miejscu/śląsk ?

A jak do tego wszystkiego ma się Magnat Transpuls 1500 ?

Edytowano przez payoss