Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Debiutancko witam szanowne grono forumowiczów:) Jak temat wskazuje, zapytywać będę o jazz. Od pewnego czasu ma u mnie niemal wyłączność. Obecnie jestem na etapie ponownego zachwytu nad Avishai Cohen Trio, wcześniej, zainspirowana recenzją w Audio, katowałam Esperanzę Spalding. Udało mi się nawet wybrać na jej koncert. Bomba! W każdym razie poszukuję nowych natchnień. Kto jest u was w czołówce? Co moglibyście mi polecić?

Pozdrawiam:)
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Z bardziej współczesnych wykonawców polecam Agę Zaryan. Ma świetny głos i bardzo dobrze odnajduje się w jazzowych klimatach. W zeszłym roku wydała interesującą płytę koncertową "Live at Palladium". Byłem na jej koncercie (choć nie na tym, który został wydany na płycie:)) i słuchało się tego naprawdę kapitalnie.
Napisano
Płyta jest, a raczej płyty - dwie CD i DVD, ale jeszcze nie miałam okazji wysłuchać. Też lubię głos Agi Zaryan. Teraz za to odpaliłam Johna Zorna - "Filmworks XIX: The Rain Horse"... i teraz to ja polecam:)
Napisano
Mi wpadła w ręce płyta Włodka Pawlika "Grand Piano". To dwupłytowy "złoty" (bo na dwóch złotych płytach) album. Pawlik jest bardzo dobrym pianistą i potrafi wyczarować niesamowite dźwięki. Słuchając płyty ma się wrażenie, że artysta bawi się dźwiękiem, że tworzy to co mu w duszy gra. To taki album improwizacji, od którego trudno się oderwać. To taka spokojna, delikatna muzyka, w sam raz na wielkopostne wyciszenie.
  • 2 weeks later...
Napisano
"Quiet Nights"???
Niestety - w mojej ocenie - płyta jest zaledwie przyzwoita. Nieźle zaaranżowana i tak samo zaśpiewana, aczkolwiek emocji w niej nie znajdziesz zbyt wiele. Bossa nova wymaga czucia - D. Krall radzi sobie z tym "średnio".
W każdym razie miłośnikom muzyki tła - będzie się ta płyta podobać! Ot, kolejna płyta jakich wiele...
  • 6 months later...
Napisano
Ostatnio byłem na koncercie w Katowicach Davida Liebmana i Mateusza Kołakowskiego grali standardy, orginalne aranże na sax i piano, super sprawa i płyta cd również ich wyszła, jeśli zagrana tak jak koncert to moge śmiało polecic. Tak jak i starszą płytke Włodka Pawlika Anhelli z wczorajszego koncertu w Filharmonii Śląskiej
pozdro
Napisano
Witam Wszystkich. W moim pierwszym poście icon_biggrin.gif proponuję RGG Trio. Polska grupa, dobrze nagrane płyty, spokojna muzyka do wyciszenia. Moja 2 miesięczna córa dobrze przy tym zasypia icon_smile.gif . Miles Davis i John Coltrane - klasa sama w sobie. Joe Zawinul z Jaco Pastorius również nieźle wymiatali.
Napisano
RGG byli u nas na sierpniowych Zajawkach, płytkę mam całą, niezła, choć agresywniejsze brzmienie Levity bardziej mnie przekonuje. Teraz zamierzam zgłębić twórczość Włodka Pawlika, przyznam, że do czasu "Rewersu", o którym wspominałam, była mi obca. Muzyczkę do filmu zdobił wspaniałą, można jeść łyżkami. Teraz czas na "Grand Piano".
Napisano
Ja powtórzę za przedmówcami i polecę jak zwykle "klasyków" i muzykę, której słucham niezmiennie od lat i znajduje w niej ciągle coś nowego.
Miles Davis - "Kind of Blue" - to już klasyka, "Bitches Brew", soundtrack z filmu "Dingo" - ciekawostka i zarazem duże przeżycie estetyczne.
Keith Jarrett - "The Kӧln Concert".
  • 8 years later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Szukam i szukam tematu w którym mógłbym się przedtawić i jakoś znaleźć nie mogę.

Może więc mój gust zrobi to za mnie. Z Jazzu polecam nieco eksperymentalną odnogę jaką jest darkjazz, bohren and der club of gore czy kilimanjaro darkjazz ensemble. Słowo daje, że mam ciarki od tej muzyki. :)