Sasza81 Napisano 16 lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 lutego 2009 Debiutancko witam szanowne grono forumowiczów:) Jak temat wskazuje, zapytywać będę o jazz. Od pewnego czasu ma u mnie niemal wyłączność. Obecnie jestem na etapie ponownego zachwytu nad Avishai Cohen Trio, wcześniej, zainspirowana recenzją w Audio, katowałam Esperanzę Spalding. Udało mi się nawet wybrać na jej koncert. Bomba! W każdym razie poszukuję nowych natchnień. Kto jest u was w czołówce? Co moglibyście mi polecić? Pozdrawiam:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 16 lutego 2009 Udostępnij Napisano 16 lutego 2009 Miles Davis i Joshua Redman (ten pierwszy jedyny w swoim rodzaju, ten drugi wybitny) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSV !!! Napisano 17 lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 lutego 2009 Ja moge szczerze polecić zespół Chicago. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasza81 Napisano 17 lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 lutego 2009 Miles to oczywiście marka sama w sobie:) Dzięki za podpowiedzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 19 lutego 2009 Udostępnij Napisano 19 lutego 2009 Mahavishnu Orchestra. Jesli nie znasz, trzeba to zmienic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasza81 Napisano 20 lutego 2009 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2009 A znam i nawet mam:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alghar Napisano 2 marca 2009 Udostępnij Napisano 2 marca 2009 Oregon, McCOY TYNER, Jan Garbarek, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
White Napisano 23 marca 2009 Udostępnij Napisano 23 marca 2009 Z bardziej współczesnych wykonawców polecam Agę Zaryan. Ma świetny głos i bardzo dobrze odnajduje się w jazzowych klimatach. W zeszłym roku wydała interesującą płytę koncertową "Live at Palladium". Byłem na jej koncercie (choć nie na tym, który został wydany na płycie:)) i słuchało się tego naprawdę kapitalnie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasza81 Napisano 29 marca 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 marca 2009 Płyta jest, a raczej płyty - dwie CD i DVD, ale jeszcze nie miałam okazji wysłuchać. Też lubię głos Agi Zaryan. Teraz za to odpaliłam Johna Zorna - "Filmworks XIX: The Rain Horse"... i teraz to ja polecam:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
romekcz Napisano 30 marca 2009 Udostępnij Napisano 30 marca 2009 Mi wpadła w ręce płyta Włodka Pawlika "Grand Piano". To dwupłytowy "złoty" (bo na dwóch złotych płytach) album. Pawlik jest bardzo dobrym pianistą i potrafi wyczarować niesamowite dźwięki. Słuchając płyty ma się wrażenie, że artysta bawi się dźwiękiem, że tworzy to co mu w duszy gra. To taki album improwizacji, od którego trudno się oderwać. To taka spokojna, delikatna muzyka, w sam raz na wielkopostne wyciszenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamoic Napisano 8 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 8 kwietnia 2009 Jak Jazz to koniecznie sprawdz Jimmy Smith Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sasza81 Napisano 9 kwietnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2009 Dzięki wszystkim za podpowiedzi. A co sądzicie o nowej Dianie Krall? Czy ktoś słuchał? Rzeczywiście bossa nova...jestem zaskoczona:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 9 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 9 kwietnia 2009 "Quiet Nights"??? Niestety - w mojej ocenie - płyta jest zaledwie przyzwoita. Nieźle zaaranżowana i tak samo zaśpiewana, aczkolwiek emocji w niej nie znajdziesz zbyt wiele. Bossa nova wymaga czucia - D. Krall radzi sobie z tym "średnio". W każdym razie miłośnikom muzyki tła - będzie się ta płyta podobać! Ot, kolejna płyta jakich wiele... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 10 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2009 A ja polecam Stacey Kent, którą umieściłam w nowym zestawie płyt za posty:)Pozdrawiam wszystkichOla Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzyczny_gość Napisano 12 kwietnia 2009 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2009 Ostatnio kopałem w allegro, było kilka perełek = składanek, kompilacji jazzowych, smooth jazzowych i innych.. może warto się zainteresować.. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
portato_pl Napisano 8 listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 listopada 2009 Ostatnio byłem na koncercie w Katowicach Davida Liebmana i Mateusza Kołakowskiego grali standardy, orginalne aranże na sax i piano, super sprawa i płyta cd również ich wyszła, jeśli zagrana tak jak koncert to moge śmiało polecic. Tak jak i starszą płytke Włodka Pawlika Anhelli z wczorajszego koncertu w Filharmonii Śląskiejpozdro Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czuczkoksik Napisano 8 listopada 2009 Udostępnij Napisano 8 listopada 2009 Witam Wszystkich. W moim pierwszym poście proponuję RGG Trio. Polska grupa, dobrze nagrane płyty, spokojna muzyka do wyciszenia. Moja 2 miesięczna córa dobrze przy tym zasypia . Miles Davis i John Coltrane - klasa sama w sobie. Joe Zawinul z Jaco Pastorius również nieźle wymiatali. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Redakcja AUDIO Napisano 13 listopada 2009 Udostępnij Napisano 13 listopada 2009 RGG byli u nas na sierpniowych Zajawkach, płytkę mam całą, niezła, choć agresywniejsze brzmienie Levity bardziej mnie przekonuje. Teraz zamierzam zgłębić twórczość Włodka Pawlika, przyznam, że do czasu "Rewersu", o którym wspominałam, była mi obca. Muzyczkę do filmu zdobił wspaniałą, można jeść łyżkami. Teraz czas na "Grand Piano". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
audionet Napisano 13 listopada 2009 Udostępnij Napisano 13 listopada 2009 Grand Piano mam ,dla mnie ciut za trudne.Za to na urodziny ,nie przyznam się które dostałem płytę Michał Urbaniak – “Miles of Blue” album dwu płytowy z bardzo przyjemną muzyczką.Tu krótki opis płyty http://muzyka.onet.pl/29358,2052931,newsy.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marina Napisano 14 listopada 2009 Udostępnij Napisano 14 listopada 2009 Polecam, bo lubię jazz ..oszczędny, tzn. trio plus vocal, np. jacky terrasson i cassandra wilson, poezja Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Belfer54 Napisano 15 listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 listopada 2009 Ja powtórzę za przedmówcami i polecę jak zwykle "klasyków" i muzykę, której słucham niezmiennie od lat i znajduje w niej ciągle coś nowego.Miles Davis - "Kind of Blue" - to już klasyka, "Bitches Brew", soundtrack z filmu "Dingo" - ciekawostka i zarazem duże przeżycie estetyczne.Keith Jarrett - "The Kӧln Concert". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marina Napisano 15 listopada 2009 Udostępnij Napisano 15 listopada 2009 Sięgnę do Merlina po ścieżkę z "Dingo", ponieważ zaciekawiło mnie "przeżycie estetyczne", też ważne w muzyce, fakt Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amanda55 Napisano 23 lutego 2018 Udostępnij Napisano 23 lutego 2018 Chyba już w tym temacie gdzieś padło, ale zespół CHICAGO Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macq Napisano 21 marca 2018 Udostępnij Napisano 21 marca 2018 Szukam i szukam tematu w którym mógłbym się przedtawić i jakoś znaleźć nie mogę. Może więc mój gust zrobi to za mnie. Z Jazzu polecam nieco eksperymentalną odnogę jaką jest darkjazz, bohren and der club of gore czy kilimanjaro darkjazz ensemble. Słowo daje, że mam ciarki od tej muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 22 marca 2018 Udostępnij Napisano 22 marca 2018 TKDE znam i lubię, choć trzeba mieć odpowiedni nastrój na słuchanie ich muzyki. Lekko z nimi nie ma.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts