Arek_B Napisano 25 lutego 2021 Udostępnij Napisano 25 lutego 2021 Witajcie, Mam pytanie w kwestii odtwarzania muzyki z Dezzer-a: mam konto hifi, czyli mam dostęp do plików w formacie bezstratnym. No i robię sobie testy sprzętu używając apki Heos, i widzę, że kawałki, które odtwarzam są w mp3, bitrate 320. No i mam zagwozdkę: czy słucham w takim razie muzyki w formacie mp3? Marantz podłączony do sieci kablem, nie przez wifi. Konto na Dezeer też hifi. Nie znajduję żadnych innych ustawień, w samym Dezeer też jest ustawiona jakość na max-a. Ma ktoś pomysł? Coś robie nie tak? Będę wdzięczny za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_B Napisano 25 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 lutego 2021 Nikt nie odpowiedział, to sam powiem, co znalazłem. W zasadzie nic, tzn. odtwarzając muzykę z Deezera przez apkę Heos na każdym utworze pojawia się informacja, że format jest mp3, bitrate 320. Nie znalazłem rozwiązania w sieci tak na szybko ale w ogóle dlaczego na to wpadłem? Po uruchomieniu zestawu chciałem wreszcie potestować co potrafi i znalazłem spis 10 kawałków, które dobrze testuja poszczególne elementy audio, a to przestrzeń, a to średnicę itp. No siadam sobie i słucham, i jakoś mało tej przestrzeni, ogólnie kiepsko jak za te pieniądze. I zobaczyłem, że to właśnie w tym formacie muzykę mi odtwarza. Nie rozwiązałem problemu z deezerem, więc na szybko założyłem konto na tidalu, hifi, loguję sie w heos i sprawdzam te same kawałki. Znaczy, nie jestem głuchy, jakbym sprzęt zmienił. No i rzeczywiście przy puszczaniu z Tidala jest flac. Więc usłyszałem i basy, i przestrzeń i detaliczność, w każdym razie nie nieporównywalnym do Deezera poziomie. Ale to pewnie jakiś problem z samym ustawieniem, bo tam tez powinien byc flac i zakładam, że jakość byłaby ta sama. No w każdym razie różnicę między mp3 a flac słychac gołym uchem 😉 I z tego się cieszę najbardziej 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 lutego 2021 Nie wszystkie kawałki na tych platformach są w jakości FLAC. O tym się nie mówi ale niektóre malo popularne moga być w jakości 320 Tez się z tym spotkałem. Sprawdź może coś ze znanych popularnych otworów czy nadal tak jest. Może kwestia zmiany w opcjach? Nie wiem nie korzystam z Dezera. Zapytaj @Bogusław Kożyczkowski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bogusław 66 Napisano 26 lutego 2021 Udostępnij Napisano 26 lutego 2021 Niestety, nigdy nie miałem Dezera. U mnie Qobuz rządzi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_B Napisano 27 lutego 2021 Autor Udostępnij Napisano 27 lutego 2021 Qobuza nie znam, zerknę. Ale na Tidalu prawie wszystko jest we Flac. W każdym razie zwłaszcza do testów przestrzeni, sceny itd to w mp3 kiepsko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 30 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 30 kwietnia 2021 Wprawdzie wątek nieco historyczny, ale wyjaśnienie jest tu: https://en.deezercommunity.com/other-devices-49/deezer-hifi-for-denon-heos-21104/index8.html Chciałem potestować Deezera z HEOS i okazało się, że jest tylko MP3 przy koncie HI-Fi. Pozostaje Airplay... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek_B Napisano 1 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 maja 2021 No, pozostaje Tidal również 🙂 Z którego teraz korzystam, jest wszystko ok. Szkoda, Deezer był ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts