Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć,

szukam taniego wzmacniacza do kolumn podstawkowych Polk Audio Signature S20E. Zestaw głównie do słuchania muzyki (źródło: laptopa albo Raspberry Pi), czasem oglądanie filmów/seriali (audio z telewizora). Znalazłem dwie ciekawe propozycje SMSL AD18 i SMSL SA300. AB18 ma wyjście optyczne i to chyba jego jedyna przewaga. SA300 wydaje się lepszą konstrukcją, ale boli brak wyjścia optycznego - stąd pytanie, czy nie będzie problemów z podłączeniem SA300 pod telewizor przez RCA?

Chyba że w tym budżecie (około 700 zł) są jakieś sensowne alternatywy?

PS: SMSL Q5 Pro raczej nie da rady z tymi kolumnami, prawda?

PPS: Znalazłem jeszcze takie cudo - Loxjie A30. Wygląda na klona SA300 (to nie klon, inna konstrukcja), jednak ma złącze optyczne. 

Edytowano przez andrzej-g039
Napisano (edytowany)

Loxjie A30 i Dynavoice Challenger CA802BT to ten sam wzmacniacz i chyba raczej nie są to klony SMSL A300, chociaż ręki nie dam sobie uciąć 😉

H0d82245050614d1daa4309e36c90aad1g.jpg_q90.jpg

990ca802bt_1.png

Edytowano przez Gość
Napisano (edytowany)

Czyli sensownej alternatywy w budżecie brak.

Chyba zamówię SMSL SA300, bo Loxjie A30 jest zupełnie niedostępny.

@cky gex

Udało się przeprowadzić testy? :)

2 godziny temu, S4Home napisał:

uzywany Onkyo 8870 i pozamiatane. :P

30 letni Onkyo w dwa razy wyższej cenie, bez wejść cyfrowych nie bardzo ma się do treści tematu. Nie twierdzę, że to zły sprzęt, ale chybiona rekomendacja.

Edytowano przez andrzej-g039
Napisano

Tak udało się ale tak na szybko i niezbyt głośno bo już późno było i nie byłem zadowolony z pierwszych odsłuchów bo drażniły mnie wysokie tony ale po późniejszej zabawie z EQ w Q5 myślę, że jest znacznie znacznie lepiej :) Dziś po pracy postaram się posłuchać trochę głośniej.

Napisano

Niestety pod pod postem bo edytować już nie mogę, Q5 + Polk S20E - po utemperowaniu trebli i lekkim podbiciu środka jest świetnie! nie uważam, żeby był za słaby ale dyskoteki nim nie zrobisz :) 

• 2 weeks later...
Napisano

I jeszcze jeden post muszę napisać bo temat mało popularny :) 

@andrzej-g039 i jak tam? udało się coś dopasować?

Jako, że zostałem audiofilem to chciałbym zacząć wymyślać i co chwilę zmieniać sprzęt, a tak na serio to chciałbym sprawdzić jak zagrają te Polki S20E z pełnowymiarowym wzmacniaczem, parował je ktoś z Xindak A06?

Napisano

Kolego @cky gex, ale te polki to mało audiofilskie kolumny 😉. A tak poważnie to może warto byłoby do nich dobrać jakiś ciepły wzmacniacz, który odrobinę utemperuje ich górę i doda troszkę środka. Ja słuchałem ich z marantzem 7000n ale myślę, że można taniej i lepiej do tych paczek. 

Napisano

O właśnie to, też wyżej pisałem, że utemperowanie góry to konieczność i ze środkiem takie same odczucia :) Właśnie ten Xindak wydaje mi się właściwym kierunkiem testów i do 2000zł ciężko o godnego nowego konkurenta.

Napisano (edytowany)

też nie słyszałem i za bardzo nie mam teraz czasu i możliwości pojeździć i posłuchać ale z opisu wychodzi, że może być odpowiedni tylko szkoda, że nie ma korekcji w razie czego:/ 

i widzę, że są 3 wersje, pierwsza 5x chinch, druga 5x chinch + usb A i najnowsza 2x chinch + Coxial + toslink + USB B czy one różnią się między sobą tylko wejściami? 

Edytowano przez cky gex
Napisano

Fakt, Xindak A06 w swojej kategorii cenowej to jeden z najlepszych wzmacniaczy, który łączy cechy muzykalności i dynamiki. Żadna Yamaha czy Denon nie mają startu. Warto posłuchać tej konstrukcji. 

Napisano
11 godzin temu, Q21 napisał:

Fakt, Xindak A06 w swojej kategorii cenowej to jeden z najlepszych wzmacniaczy, który łączy cechy muzykalności i dynamiki. Żadna Yamaha czy Denon nie mają startu. Warto posłuchać tej konstrukcji. 

2 godziny temu, S4Home napisał:

Xindak 06 jest właśnie takim wzmacniaczem. Ktory doda ciepła, okiełzna te kolumny. Bardzo dobry, chodź mało popularny u nas wzmacniacz.

Zapraszam na odsłuch

Czy opcja wypożyczenia wchodzi w grę? jeśli tak to na jakich zasadach? a jeśli nie to trudno :) 

Napisano
1 godzinę temu, cky gex napisał:

Czy opcja wypożyczenia wchodzi w grę? jeśli tak to na jakich zasadach? a jeśli nie to trudno :) 

Oczywiście, że wchodzi. Pożyczałem sprzęt zarówno z jednego jak i drugiego salonu. Pytanie tylko, który "zrobi" Ci lepszą cenę 😉

Napisano

Czyli rozumiem, że to na zasadzie ewentualnego odstąpienia od umowy.

Na allegro zostało kilka w dobrej cenie, niestety ostatnią czarną sztukę ze sklepu oficjalnego dystrybutora ktoś zgarnął dziś w nocy :( a wolałbym kupić ze sprawdzonego źródła. 

Dzięki za info!

Napisano
6 minut temu, cky gex napisał:

Czyli rozumiem, że to na zasadzie ewentualnego odstąpienia od umowy.

Zasadniczo tak ale chyba bardziej na zasadzie umowy dżentelmeńskiej. Ja zaznaczałem w mailu, że chcę sprzęt wypożyczyć i prosiłbym o egzemplarz przeznaczony do tego celu. Możesz też szukać na portalach aukcyjnych, tam cena na pewno będzie lepsza 🙂