Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

To może ja podbije temat, gdyż chcę kupić wzmacniacz/ amplituner do kolumn Aurora 1000 co byście polecili tak do 3k?
Przepraszam, że wcisnąłem się w temat, ale może to ta sama liga

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Napisano
6 godzin temu, S4Home napisał:

ELACi są od Heco o 1k DROŻSZE!

Ojej. Omsknęła mi się jedna cyferka i już te kapitaliki i wykrzykniki... no trudno. Miało być F5.2. Widzisz, jednak jest inaczej niż Ty proponowałeś.

Przy okazji, słuchałeś kiedyś Q Acoustics 3050i? - jestem ciekaw co o nich sadzisz.

Napisano
22 godziny temu, Piotr86 napisał:

To może jeszcze tak dla formalności spytam czy ktoś miał te kllumny z Yamahą as701 lub słyszał w takim połączeniu?Jeśli tak to polroszę o krótką opinię.🙂

My :)

Zapraszam

Zarówno do Aurora 700 jak i ELAC F6.2 to dobry wzmak.

Ale już zaczynają pojawiać się problemy z jego dostępnością. Więc jesli jesteś nim zainteresowany sugeruje pośpiech.

22 godziny temu, marino166 napisał:

To może ja podbije temat, gdyż chcę kupić wzmacniacz/ amplituner do kolumn Aurora 1000 co byście polecili tak do 3k?
Przepraszam, że wcisnąłem się w temat, ale może to ta sama liga

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

Cyrus ONE, NAD 356 BEE, Yamaha AS 701 to jeśli nowe.

17 godzin temu, petroff napisał:

Ojej. Omsknęła mi się jedna cyferka i już te kapitaliki i wykrzykniki... no trudno. Miało być F5.2. Widzisz, jednak jest inaczej niż Ty proponowałeś.

Przy okazji, słuchałeś kiedyś Q Acoustics 3050i? - jestem ciekaw co o nich sadzisz.

Omsknęła czy nie. To zupełnie inne brzmienie. F6.2 to nie F5.2

Tak mamy QA 3050i u siebie. To brzmienie bardziej brytyjskie z wysuniętą średnica, bardziej czytelniejsze, nie tak potężne na dole. Osobiście lubię te kolumny i stylistykę QA.

Piotr

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Omsknęła czy nie. To zupełnie inne brzmienie. F6.2 to nie F5.2

Tak mamy QA 3050i u siebie. 

Ja bardzo lubię brzmienie F5.2.

QA 3050i - dzięki za opinię. Mnie bardzo zaskoczyły, zwłaszcza że są normalnie do kupienia w Media Markcie :)

Edytowano przez petroff
Napisano

Tak przy okazji.Ktoś mi przysłał info,że te kolumny można połączyć z Cambridge audio axa 35.Ale czy ten wzmak nie jest za słaby na takie kolumny i czy dźwięk będzie do zaakceptowania?

Co o tym myślicie?

Napisano

No i chyba będę musiał się przestawić ze wzmacniacza na amplituner.Kobieta chce mieć możliwość przesyłania muzyki z tel przez tzw"blutu"🙂.

W związku z tym kieruję się do Was z prośbą z czym można to połączyć żeby to najlepiej zagrało.

Oczywiście będę próbował ją nakłonić by zgodziła się na osobny wzmacniacz,ale każdy wie jak to z kobietami jest...

Już nawet mi pokazała co jej się podoba.

Poniżej jej typy:

1.Marantz Melody X MCR612 ten jej najbardziej pasuje.Z wyglądu oczywiście🤦‍♂️

2.Yamaha R-N803D

3.Denon DRA-800H ten też z wyglądu. 

4.Cambridge Audio AXR100

Pomożecie coś?

Napisano

Pozwolę się dołączyć i zadać pytanie, również szukam wzmacniacza do Heco Aurora 700. Zastanawiam się pomiędzy Yamaha r-n602d a Yamaha r-n803d. Czy te kolumny realnie zyskają przy modelu 803, czy 602d da radę wykrzesać z nich na tyle, że nie warto dopłacać? Wiem, że 803d to dużo lepszy wzmacniacz i podobno warto dopłacić, ale pytanie czy faktycznie w przypadku Heco Aurora 700 będzie duża różnica? (Kolumny już mam). Pozdrawiam

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Piotr86 napisał:

Kobieta chce mieć możliwość przesyłania muzyki z tel przez tzw"blutu"🙂.

Najlepiej zadziała Chromecast Audio. Nie będziesz miał wujowego blutututu tylko porządną jakość dźwięku przy dobrym wzmacniaczu. Moim zdaniem nawet te 300-400 jest warty 

Blututu jest w Cyrus One przy okazji

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano

Witam,
ja też chciałbym zapytać o wzmacniacz do Heco Aurora 700, aczkolwiek w trochę innej kwestii (a w zasadzie ogólnie o tego typu kolumny - jestem zupełnie zielony).
Obecnie posiadam stary amplituner Yamaha RX-396RDS który ma "Minimum RMS Output 50W+50W (8ohm)". Czy mógłbym bezpiecznie użytkować kolumny Heco 700 z takim wzmacniaczem? Docelowo planuje też zmienić wzmacniacz, chciałbym jednak zacząć od zmiany samych kolumn (obecnie użytkuję jakieś stare Tonsile, rodem jeszcze z PRL ;) ).

Bartek

Napisano

CM8 jako nie zrobiły na mnie wrażenia.

Chromium Style 8 faktycznie dobre kolumny. Chodź do nich konieczny jest ciepły i wydajny wzmacniacz.

Nie Yamaha, nie Cambridge.

Z nowych kolumn aurora 700 to bardzo dobre kolumny które potrafią grac cicho. Faktycznie najwięksi konkurenci to ELAC F6.2 oraz QAcustic 3050i.

Pytanie czy będziesz zmieniał wzmacniacz?

Napisano

Mam Aurory 700 i wydaje mi się, że: cicho/głośno to jest kwestia akustyki/preferencji/uszu odbiorcy. U mnie grają poprawnie jak są zarówno cicho jak i głośno. Używam ich do TV i są super uniwersalne. Na odsłuchu porównywałem z polk audio s55, które grały w sklepie lepiej ale do stereo i były bardziej syntetyczne.

Napisano

Dokładnie.

U jednego znajomego mamy MS 900 u kolejnego Aurora 700. No i w małych pomieszczeniach. Nic im nie brakuje przy cichym odsłuchu. Pamiętajmy mówimy tu o nowych kolumnach poniżej 3K.

Jak ktoś porównywał kolumny za 6K to oczywiscie będzie  w nich czegoś brakować. Ale bądźmy realistami.

Nie każdemu każdy produkt musi się podobać :)

Piotr

Napisano
Dnia 18.03.2021 o 16:40, misior_misior napisał:

Mam Aurory 700 i wydaje mi się, że: cicho/głośno to jest kwestia akustyki/preferencji/uszu odbiorcy. U mnie grają poprawnie jak są zarówno cicho jak i głośno. Używam ich do TV i są super uniwersalne. Na odsłuchu porównywałem z polk audio s55, które grały w sklepie lepiej ale do stereo i były bardziej syntetyczne.

a na ilu metrach nimi grasz?

Napisano
2 godziny temu, michal40 napisał:

a na ilu metrach nimi grasz?

Jedna otwarta przestrzeń: salon z jadalnia to 29m^2 + kuchnia 9m^2.

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-idaredach-2-ver-2-mb2a1fac161b14?gclid=EAIaIQobChMI2LyX4JLB7wIVDOqyCh1omwo3EAAYASAAEgL02vD_BwE

Tylko używam ich do TV w połączeniu z Marantz NR1601. Filmy i koncerty brzmią dla mnie ok. Jak kiedyś będą środki to rozbuduje zestaw ale kiedyś trwa... 😉 Najlepiej porównywać w miejscu gdzie maja stać bo nie ma sensu tego robić w salonie.

Do muzyki wole telefon z DAC + słuchawki, bo wtedy mogę się skupić na tym co słucham.

Napisano

Witam, to może i ja się podepnę do pytania o wzmacniacz do tych jak widać niezwykle popularnych kolumn. Graja w u mnie salonie ok. 45m2 - kupliem je, bo miały wysoka skuteczność - plan był, aby grały przez jakiś dłuższy czas z yamaha mcr640;);).  Jak się okazało po 2 miesiącach sprzedałem Yamaszkę;) teraz szukam  jakiegoś wzmacniacza z bluetooth ew amplitunera.  Chciabym, aby fajnie gralo to na niskich volumach – tez zauważyłem, że Heco lubią jak się je puszcza głośniej – tylko, że ja tłumacze to słaba mocą pianocrafta. W wiekszoci bede sluchal radia, muzyki elektronicznej - raczej nie slucham jazzu i rocka

Wdzę, że coraz trudniej dostać cokolwiek na rynku, w sklepach same Yamahy. Co myślicie o moich typach:?

– Rotel a11 tribute – będzie miał wystarczająco mocy?

– Cambridge audio AXR 85 lub AXR100 – tutaj ten bluetooth SBC mnie odrzuca.

– może coś używanego.

Budżet max 3000 zł.

Z góry dziękuje za pomoc.