Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam pytanie, czy amplituner pokaże mi w jakim formacie nadawany jest dźwięk w danym programie? Bo jeśli dobrze rozumiem, powinienem dostosować format dźwięku w amplitunerze do tego, co jest w oryginale. No i stąd pytanie, jak mam to sprawdzić? Nie wszystkie kanały filmowe podają informacje np. Dolby 5.1. Po prostu wybieram ścieżkę audio angielską, ale chciałbym wiedzieć w czym to jest. Nie powiem, różnice bywają spore w dźwięku. I wtedy nie wiem, czy wybrałem zły tryb czy co?

Pozdrawiam,

Arek

Napisano

Pewnie to zależy od sprzętu. Ja mam (od 2 dni) Denon i on pokazuje, napis Dolby Atmos albo Dolby DD, albo Stereo. Pierwsza rzecz, to wybieram tryb Pure -> Auto, żeby nie było żadnych dodatkowych efektów. Druga rzecz, to na dekoderze, u mnie to jest kablówka, trzeba ustawić rodzaj wyjścia dźwięku. Na pewno musi być inny niż PCM.

Napisano

Też mam od kilku dni Denona I tam po wybraniu Info pokazuje jakie jest źródło dźwięku, ile kanałów a obok pokazuje jaki jest tryb ustawiony w amplitunerze i które głośniki są używane. Trybu Pure jeszcze nie rozgryzłem, jak go włączam to dźwięk jest takiej słabej jakości, pewnie coś trzeba ustawić bo treble i basy są nie aktywne, nie można wtedy regulować barwy dźwięku. Z tego co zdążyłem sprawdzić to pliki Flac 16 bit z usb brzmią super, audiofilem nie jestem ale gumowego ucha też nie mam😁

Napisano

W opcjach dekodera jest w dźwięku opcja: Dolby - wł. Czyli jest włączony. Gdy podczas odtwarzania nacisnę przycisk "info" na pilocie (Marantz 6015) widzę:

Source - UPC TV Box

Sound - Dolby Audio - Dolby Surround

Signal - PCM

Potem napis Signal Input i pod spodem mapka, na której zaznaczone są głośniki tylko frontowe, lewy i prawy, a z prawej "Active speakers" i zaznaczone fronty, centralny i sub. Bo takie na razie mam, można powiedzieć 3.1.

No to co to oznacza? Że źródło jest w Dolby Audio? Nie znalazłem w dekoderze ustawień typu PCM.

Napisano

Ok, zmieniłem źródło na BD i wsadziłem Avengers. Po wybraniu tryby 7.1 informacja na Info była inna. Póź niej stare DVD i wybór 5.1 - też inne dane na wejściu. Czyli konkluzja jest taka, że z UPC tyłka nie urywa.

Napisano

Mam chyba najnowszy, taki mały, można go powiesić z tyłu tv. 4k. Nic nowszego UPC obecnie nie ma. Sound - to ustawienie ampli, Signal - to format dźwięku... Czyli stereo tylko, ja kdobrze rozumiem?

Napisano

No właśnie. Mam problem, żeby np. sprawdzić, jak to jest w netflix czy hbo go. Bo jak puszczam materiał przez aplikacje w tv, to manu amplitunera się nie wyświetla, więc nie widzę, jakie jest źródło sygnału. Swoją drogą, tak powinno być że przy aplikacjach z tv menu jest niewidoczne? czy coś powinienem zmienić w ustawieniach?

Napisano
11 minut temu, Critt napisał:

Mam tak samo. W netfliksie mogę wybrać ścieżkę dźwiękową ale podczas oglądania czegokolwiek z netflixa menu amplitunera jest nieaktywne. 

A z czego oglądasz Netflixa?

Napisano

Z TV. TV podłączone z amplitunerem przez HDMI arc. Mam jeszcze xboxa one s, leży nieużywany w szufladzie. Zastanawiam się czy go nie podpiąć pod amplituner I na nim odpalić Netflix. Nie wiem czy to wpłynie w jakikolwiek sposób na poprawę dźwięku. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Critt napisał:

Z TV. TV podłączone z amplitunerem przez HDMI arc. Mam jeszcze xboxa one s, leży nieużywany w szufladzie. Zastanawiam się czy go nie podpiąć pod amplituner I na nim odpalić Netflix. Nie wiem czy to wpłynie w jakikolwiek sposób na poprawę dźwięku. 

W przypadku Denona, przycisk "status" na urządzeniu  pokazuje na wyświeltlaczu kolejno  sygnał, częstotliwość, format i wejście. Również w aplikacji Denona można to sprawdzić. No i wreszcie przez przeglądarkę w kategorii 'ogólne" -> "informacje". Choć to z drugiej strony dziwne, że nie można pilotem wywołać tych informacji na wyświetlaczu. A co do Netlixa na Xbox to nie jestem pewien czy na nim uzyskasz Atmosa (np. na mibox 3 4K jest dostępny co najwyżej sygnał 5.1 , można to obejść przez Kodi). Kolejna rzecz to dość skomplikowany sposób ustawiania dźwięku wyjściowego z konsoli.

Edytowano przez Iron