Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Mam pytanie odnośnie tytułowego podłączenia suba aktywnego do wzmacniacza stereo który nie posiada dedykowanego wyjścia na subwoofer. A mianowicie mam do wyboru 2 warianty i nie mam pojęcia który wybrać i byłbym wdzięczny za pomoc który wariant będzie lepszy czy też że ma między nimi oprócz podłączenia różnicy i oba "zagrają" tak samo.

Wariant 1

7562600100_1310754167.jpg

Wariant 2

7648324000_1547746102.jpeg

Edytowano przez Aprox
Napisano

Wilson Sub-10 ...z tych 2 wariantów zastanawiałem się czy kolumny lepiej podłączyć bezpośrednio do wzmaka czy też stosować suba jako tzw "przelotkę" i kolumny podłączyć bezpośrednio do niego zamiast do wzmaka ...

s5.JPG

Napisano
Przed chwilą, Chyba Miro 84 napisał:

A jakie kolumny do tego? Podstawkowe czy stojace i czy ma tu sub byc tylko uzupelnieniem czy tez ma pokrywac wieksze pasmo? Wtedy moze wystąpić roznica.

Kolumny stojące HECO MS 900 a sub ma być tylko uzupełnieniem basu :)

Napisano
1 minutę temu, Chyba Miro 84 napisał:

A moze sam spróbuj obie opcje i nam napisz w ktorej jest lepiej?

😁 ...miałem taki zamiar ale łudziłem się że ktoś ma to już przetestowane i może mnie zwolnić z testu

Napisano
2 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Sub ma odciecie min. Na 50hz a kolumny schodza do 25 - tego se neda! Sub bedzie wchodzil w pasmo kolumn - czyt. Kłopoty!

Screenshot_20210329-212809_Chrome.jpg

Czyli uważasz że jedno z drugim nie zadziała ???

Zrzut ekranu 2021-03-29 223553.png

Napisano (edytowany)
3 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

"Zadziała zadziała" ;) ale efekt moze nie byc satysfakcjonujacy

Jutro kabelki i sub powinien już być u mnie ...dam znać jak to brzmi :) Zawsze mogę go zwrócić :)

Edytowano przez Aprox
Napisano

Masz fajne kolumny.

Wzmacniacz nie posiadający wyjścia na suba. Więc nie jest to amplituner.

I suba typowego pod kino.

To nie jest dobre wyjście.

Dlaczego brakuje Ci basu w MS900 bo nie powinno.

Jaki to wzmak?

Co jest źródłem?

Jakie masz pomieszczenei

Zwróć suba

Piotr

Napisano
10 minut temu, S4Home napisał:

Masz fajne kolumny.

Wzmacniacz nie posiadający wyjścia na suba. Więc nie jest to amplituner.

I suba typowego pod kino.

To nie jest dobre wyjście.

Dlaczego brakuje Ci basu w MS900 bo nie powinno.

Jaki to wzmak?

Co jest źródłem?

Jakie masz pomieszczenei

Zwróć suba

Piotr

Mój wzmacniacz to Denon PMA-1600NE, źródłem głównie jest odtwarzacz sieciowy Denon DNP-800NE a pomieszczenie to pokój o pow. ok 30m² i wysokości ponad 4 m. I nie mówię że nie mam basu tylko że chciałbym go trochę wzbogacić :) - wielu polecało Velodyne o którym i owszem myślałem ale na chwilę obecną nie mam zamiaru wydawać 3 i więcej tysi na suba który miałby tylko uzupełnić czy też delikatnie wzbogacić bas z kolumn. Wybrałem Wilson-a gdyż miał dobre opinie użytkowników w zestawach stereo ...

Napisano (edytowany)
Dnia 30.03.2021 o 07:55, Chyba Miro 84 napisał:

No to czekamy na opis wrażeń dzwiekowych gdy juz sie pojawi.

No i jestem po odsłuchach i obu opcjach podłączenia. I muszę potwierdzić Twoją wersję jak i Piotra. Zarówno w jednej jak i drugiej opcji totalna kiszka 🤢... Ten sub zupełnie nie grał i tylko próbował wydawać z siebie jakiś substytut basu. To moje MS900 "basowo" zjadają go na śniadanie. Jednak stara prawda wiecznie żywa a mianowicie jak chcesz mieć dobry bas to musisz kupić konkretny subwoofer a nie popierdółkę. Już mam w polu widzenia kilka intersujący mnie modeli ale to już inna półka cenowa. A tak przy okazji zrodził się u mnie mały dylemat - na którym podłączeniu MS900 do wzmaka pracują lepiej ??? 😁 Obecnie kolumny mam podłączone bi-wiring ze wzmacniaczem i tak miałem od początku ale przy okazji dzisiejszych testów wypróbowałem standardowe podłączenie przewodem w żyłowym z wykorzystaniem blaszek i muszę stwierdzić że miodnie to pracowało. Mój starszy syn stwierdził że ma wrażenie że standardowe połączenie bardziej mu dźwiękowo odpowiadało gdyż podobno bas był bardziej "mięsisty" ...no i zasiał ziarno niezdecydowania w mojej głowie 😆. Ale byłem twardy i pozostałem przy bi -wiring - nie po to kupowałem przewód 4 żyłowy by go teraz schować do szafy 😁

Edytowano przez Aprox
Napisano

Nie musisz chować do szafy. Zawsze mozesz skrecic ze soba po dwa i z czterech zyl zrobic dwie grubsze skoro bardziej Wam taka opcja podlaczenia pasuje.

51 minut temu, Aprox napisał:

Zarówno w jednej jak i drugiej opcji totalna kiszka 🤢... Ten sub zupełnie nie grał i tylko próbował wydawać z siebie jakiś substytut basu

Pewnie lepiej by sie sprawdził w KD. W stereo niestety potrzeba b.dobrego zawodnika jesli juz i najlepiej jesli pasma subwoofera i kolumn nie koliduja ze sobą.

Napisano
4 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Nie musisz chować do szafy. Zawsze mozesz skrecic ze soba po dwa i z czterech zyl zrobic dwie grubsze skoro bardziej Wam taka opcja podlaczenia pasuje.

Pewnie lepiej by sie sprawdził w KD. W stereo niestety potrzeba b.dobrego zawodnika jesli juz i najlepiej jesli pasma subwoofera i kolumn nie koliduja ze sobą.

Dokładnie ...ale już oglądam potencjalnego kandydata do zaproszenia do mnie do zestawu stereo ...ale to już inna półka :)T9i-Mise-En-Avant.jpg?fit=1200,800&ssl=1

Napisano (edytowany)
6 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

No proszę.... tutaj to juz "nie ma lipy" ;)

Ps: korona w logo nieprzypadkowo ;)

Cena REL-a już jest wysoka ale cena kabelka do połączenia z wzmakiem też powala ...Melodika MDRSUB10 to cena ok 430 zł za 2 metrowy kabelek 😁. Ale cóż - jak się zdecyduję to będzie trzeba zakupić i nie dyskutować 😊 

Edytowano przez Aprox
Napisano

No to przy takim zestawie jaki masz, wręcz odradzam tego suba Wilsona.

chcesz wzbogacić bas to faktycznie REL z linii T albo Velodyne.

Ale kupno taniego suba tylko spowoduje zwiekszenie basu  Twój system będzie w całości grał gorzej.

Piotr

Napisano
Dnia 31.03.2021 o 23:28, Chyba Miro 84 napisał:

A to rel nie dolacza kabla???

Już się rozeznałem - dołącza 😁

Dnia 1.04.2021 o 07:15, S4Home napisał:

No to przy takim zestawie jaki masz, wręcz odradzam tego suba Wilsona.

chcesz wzbogacić bas to faktycznie REL z linii T albo Velodyne.

Ale kupno taniego suba tylko spowoduje zwiekszenie basu  Twój system będzie w całości grał gorzej.

Piotr

Masz rację Piotrze ...decyzja już zapadła i padła na REL T9i 😁

Napisano
Dnia 2.04.2021 o 17:51, Aprox napisał:

Już się rozeznałem - dołącza 😁

Masz rację Piotrze ...decyzja już zapadła i padła na REL T9i 😁

Napisz jak wrażenia;) mam te same kolumny i w przyszłości też chciałbym dokupić suba. Też zastanawiałem się nad REL T9i. Ale wpadł mi jeszcze w oko Svs sb - 3000 vs svs sb-2000 pro. Opłaca się dołożyć do wyższego modelu. ? 

Napisano
9 godzin temu, wid napisał:

Napisz jak wrażenia;) mam te same kolumny i w przyszłości też chciałbym dokupić suba. Też zastanawiałem się nad REL T9i. Ale wpadł mi jeszcze w oko Svs sb - 3000 vs svs sb-2000 pro. Opłaca się dołożyć do wyższego modelu. ? 

Oczywiście że dam znać :) - natomiast jeśli chodzi o SVS to gdzieś znalazłem w sieci porównanie T9i i SB-2000 gdzie zdecydowanie jeśli komuś zależy na subie do muzyki wygrał REL bez dwóch zdań ...tak więc mój  wybór pozostaje niezmienny :)