kolodziejski Napisano 7 kwietnia 2021 Napisano 7 kwietnia 2021 Dzień dobry po przerwie. Od jakiś dwu miesięcy przetrawiam zakup gramofonu, tak więc nie jest to zakup chwili, impuls itd. Po przeczytaniu na FA, mam w zasadzie jedno pytanie. Na początek czego oczekuje, czego nie. Gramofon automat vs manual - raczej automat, ale nie za wszelka cenę. Przedwzmacniacz- może być, choć mam we wzmacniaczach, można więc będzie potestować. Wkładka zdecydowanie wymienna dla ew up-grajdu. Pokrywa tak. Gramofon raczej nowy- sorry wiem, czytałem o starszych Torensach itd, celuje jednak w nowy do 1500zł .... zapewne dla melomanów skrobak, ale. Jako że gramofon ma być uzupełnieniem kolekcji płyt CD, chcę słuchać na nim czego nie mam w nadmiarze na CD, raczej jazz, blues, klasyka rocka 60/70 i to okazjonalnie w weekend więc starczy mi do 1590 fali covida. Pochlebne opinie mają nowe manualne Pro- jecty i tu model np Project T1, Debut III, zastanawia mnie brak regulacji anty scatingu, a to chyba ważne i o to też jest pytanie... Jako alternatywę do tańszych Projectów mam na oku manulany Audio-Technica AT-LPW30TK już z pełną regulacją antysctingu, docisku- czy to dobra alternatywa, bo fajna wkładka ( jak na taką z tych tanich) i otwarte brzmienie, Project ponoć dość gęste i klimaciarskie. Założeniom zakupu pasuje też model Teac TEAC TN-280 za 1250zł z wszelkimi regulacjami i .... taniutki model ale to jako alternatywę dla Projecta primary e... mianowicie TEAC TN-175 nie ma co prawda anty scatingu, ale to alternatywa dla taniego primare e od którego ma większy talerz i jest automatyczny. I tu PYTANIE czy Audio-Technica AT-LPW30TK, czy też Teac TEAC TN-280 z racji możliwości dokładnej kalibracji toru są na lepszej pozycji od Projectów T1 Debut III ? Bo wykonanie to klasa dość podobna, mdf, proste ramiona i wkładki ( z plusem na rzecz AT). Te ustawienia sprawią że zagrają dokładniej, lepszym stereo, głębiej, od Projectów, czy w tej klasie na granicy percepcji ? Dzięki za sugestie. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 7 kwietnia 2021 Napisano 7 kwietnia 2021 23 minuty temu, kolodziejski napisał: Gramofon raczej nowy- sorry wiem, czytałem o starszych Torensach itd, celuje jednak w nowy do 1500zł .... zapewne dla melomanów skrobak, ale. Nie jestem fanem nowych drapaków w tym budżecie ,ale nie będę Cię przekonywał na siłę. Gramofon to kalibracja , a do kalibracji musisz mieć narzędzia. Te narzędzia to antskating , VTA , siła nacisku , wymienny headshell abyś mógł po zmianie wkładki ustawić overhang. Od kalibracji zależy jaki dźwięk osiągniesz. Nawet najlepsza wkładka , bez prawidłowego ustawienia w/w parametrów zagra średnio. Gramofon to mechanika , ta mechanika musi być precyzyjna , nie mówię, że wymienione przez Ciebie gramofony jak położysz płytę nie zagrają. Wszystko zależy od tego czego oczekujesz od gramofonu , jak kolejnego źródła do grania w tle , to oba te gramofony sobie poradzą. Jak chcesz poważniej się zgłębić w temat czarnego krążka to przy tym budżecie wybrałbym jednak starsze konstrukcje. Odpisz, cytując
Q21 Napisano 9 kwietnia 2021 Napisano 9 kwietnia 2021 Witaj! Definitywnie powinieneś wybrać gramofon manualny! Są one znacznie lepiej wykonane, lepiej grają niż automaty w podobnym budżecie. Najlepszymi producentami są Rega i Pro-Ject. Rega gra nieco bardziej muzykalnie, cieplej. Pro-Ject będzie nieco bardziej dynamiczny. Aktualnie 2 najlepsze modele w okolicy 1500zł: Rega Planar 1 Pro-Ject Debut Carbon DC (2M-Red) Te dwa modele są na absolutnym topie jeśli chodzi o dźwięk i jakość wykonania. Co do przedwzmacniacza - trzeba wydać na niego ok.500zł aby sensownie zagrał. Śmiało polecamy Pro-Jecta Phono Box lub Vincenta PHO-200. Zapraszamy do Q21 na odsłuchy i po indywidualną ofertę! Odpisz, cytując
kolodziejski Napisano 9 kwietnia 2021 Autor Napisano 9 kwietnia 2021 Więc zamiast, co można było przewidzieć należy poświęcić full automatyzację na dokładną regulację igły i ramienia. Tak więc wykluczam tańsze reklamowane modele Pro-jecta, na rzecz droższego manualnego Projecta carbon, lub Audio-Technica AT-LPW30, szkoda, że ta Rega bez dachu😃 Odpisz, cytując
Recommended Posts