Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
2 godziny temu, zbynio napisał:

A, czy możecie podesłać linki dobrze szablonu do tego gramofonu, nam od drugiego wkładkę nową ortofona 2m Red z hedshelem, pozdrawiam.

Ok, już temat ogarnięty wkładka z kalibrowana. 

Napisano (edytowany)

Cześć, ustawiłem na tym szablonie który mialem do sl q2 technicsa, i gra ale jest jedno ale po zakończenie płyty ramię niekiedy nie podnosi się do góry i nie wraca, a jeśli wraca to minimalnie igla przy powrocie pociera o płytę, chyba trzeba szablon dedykowany do tego denona? na oryginalnym headshlu jest ok. 

Edytowano przez RoRo
Usunąłem zdublowany fragment postu.
Napisano (edytowany)
20 minut temu, zbynio napisał:

ustawiłem na tym szablonie który mialem do sl q2 technicsa, i gra

Nie wątpię :) Szablon z linku jest po prostu precyzyjniejszy , bo dedykowany do ramienia Twojego gramofonu , łatwiej jest ustawić właściwy overhang , sprawdzić prawidłowe śledzenie igły. 

20 minut temu, zbynio napisał:

ale po zakończenie płyty ramię niekiedy nie podnosi się do góry i nie wraca, a jeśli wraca to minimalnie igla przy powrocie pociera o płytę,

Być może trzeba przesmarować windę.

ve_denon_gt-700_de.pdf

Edytowano przez tomek4446
Napisano (edytowany)

Spróbuję przełożyć jutro tęgo ortofona do oryginalnego headshela denona widzę że różnią się profilem ten technicsa delikatnie bardziej schodzi w dół od czoła, może to być powodem tego jednak co oryginał to oryginał 

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości...
Napisano
Dnia 8.09.2022 o 20:05, zbynio napisał:

przełożyć jutro tęgo ortofona do oryginalnego headshela denona widzę że różnią się profilem ten technicsa delikatnie bardziej schodzi w dół od czoła,

headshell nie powinien mieć żadnego znaczenia jeżeli chodzi o funkcjonowanie windy. Nie znalazłem serwisówki do tego modelu drapaka. A jak masz ustawione VTA , czyli czy ramię jest równoległe do płyty po opuszczeniu , czy schodzi w dół ?

Napisano

To , że koniec headshella spada w dół nic nie znaczy, ważne jest by ramię było równolegle do płyty. Igła ma być pod kątem 90 st. w płaszczyźnie pionowej do rowka płyty . Jak nie masz bloczka , wystarczy linijka i zmierzenie odległości ramienia do płyty w kilku punktach , powinieneś mieć identyczne wartości.

20210119_065847.jpg

20211204_205901.jpg

IMG_2743.JPG

Napisano
17 godzin temu, zbynio napisał:

a jeśli wraca to minimalnie igla przy powrocie pociera o płytę, chyba trzeba szablon dedykowany do tego denona? 

Kalibracja wkładki tutaj nie ma nic do rzeczy. Najprawdopodobniej winda za mało podnosi ramię. Jak założysz wkładkę o niższym profilu, to wszystko jest ok, a jak dasz troszkę wyższą wkładkę, to będzie ona ocierać o płytę (szkoda igły i płyt).

Zrób zdjęcie windy od góry. Nie znam tego modelu, więc nie wiem czy da się windę wyregulować bez rozbierania, ale może da się to w miarę łatwo ogarnąć :) 

Napisano
24 minuty temu, Audio Autonomy napisał:

Kalibracja wkładki tutaj nie ma nic do rzeczy. Najprawdopodobniej winda za mało podnosi ramię.

No przeta mówiłem od razu 😂 Tak jak spojrzałem to chyba trzeba będzie zdjąć plintę , wyczyścić windę i przesmarować ponownie.

denon.PNG

Napisano

Raczej nie chodzi o smarowanie. Trzeba będzie podnieść tłoczek, tak żeby winda wyżej podnosiła ramię. No, ale faktycznie raczej trzeba coś tam rozkręcić żeby się do tego dostać :) Chyba, że na górze windy jest śruba do regulacji? Nie widzę nigdzie tego fragmentu na zdjęciach w sieci...

Napisano (edytowany)

DSC_0916.JPG

Witam, przełożyłem ortofona do headshela denona i kalibracja i jest gitara, różnica w brzmieniu tych wkładek jest ogromna na korzyść ortofona oczywiście, i znów pokusa że może być lepiej , jeszcze lepiej tylko czy jest sens, wszak ten gramofon to nie jakaś wyższa półka, ale jest piękny oczywiście to moje subiektywne odczucie, może coś byście polecili jeśli chodzi o wyższa półkę wkładek tak do 1000 zł, aha jeśli chodzi o powrót ramienia po tym zabiegu wymiany wymiany headshela na oryginalny jest już ok, igla przy powrocie jest min.  5 mm, nad płytą,, pozostaje mi cieszyć się nowym drapakiem, jeszcze raz dziękuję za pomoc kolegom, później jeszcze wrzucę filmik jak to ramię powraca, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. 

Edytowano przez RoRo
Usunąłem zdublowany fragment postu.
Napisano

Zbynio,

proszę - pisz staranniej, nie dubluj swoich wpisów. Chcesz coś poprawić, to masz funkcję "Edytuj" i ok. kwadrans na to, by to zrobić. A poza tym - nie cytuj całych wypowiedzi poprzednika, bo to niepotrzebne...

Pozdrawiam
PS. Usunąłem duble i niepotrzebne cytaty z Twoich postów.