zbynio Napisano 8 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2022 A, czy możecie podesłać linki dobrze szablonu do tego gramofonu, nam od drugiego wkładkę nową ortofona 2m Red z hedshelem, pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbynio Napisano 8 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2022 2 godziny temu, zbynio napisał: A, czy możecie podesłać linki dobrze szablonu do tego gramofonu, nam od drugiego wkładkę nową ortofona 2m Red z hedshelem, pozdrawiam. Ok, już temat ogarnięty wkładka z kalibrowana. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 września 2022 Udostępnij Napisano 8 września 2022 2 godziny temu, zbynio napisał: A, czy możecie podesłać linki dobrze szablonu do tego gramofonu, https://www.ebay.com/itm/114531263371 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbynio Napisano 8 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2022 (edytowany) Cześć, ustawiłem na tym szablonie który mialem do sl q2 technicsa, i gra ale jest jedno ale po zakończenie płyty ramię niekiedy nie podnosi się do góry i nie wraca, a jeśli wraca to minimalnie igla przy powrocie pociera o płytę, chyba trzeba szablon dedykowany do tego denona? na oryginalnym headshlu jest ok. Edytowano 9 września 2022 przez RoRo Usunąłem zdublowany fragment postu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 września 2022 Udostępnij Napisano 8 września 2022 (edytowany) 20 minut temu, zbynio napisał: ustawiłem na tym szablonie który mialem do sl q2 technicsa, i gra Nie wątpię Szablon z linku jest po prostu precyzyjniejszy , bo dedykowany do ramienia Twojego gramofonu , łatwiej jest ustawić właściwy overhang , sprawdzić prawidłowe śledzenie igły. 20 minut temu, zbynio napisał: ale po zakończenie płyty ramię niekiedy nie podnosi się do góry i nie wraca, a jeśli wraca to minimalnie igla przy powrocie pociera o płytę, Być może trzeba przesmarować windę. ve_denon_gt-700_de.pdf Edytowano 8 września 2022 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbynio Napisano 8 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2022 (edytowany) Spróbuję przełożyć jutro tęgo ortofona do oryginalnego headshela denona widzę że różnią się profilem ten technicsa delikatnie bardziej schodzi w dół od czoła, może to być powodem tego jednak co oryginał to oryginał Edytowano 9 września 2022 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 września 2022 Udostępnij Napisano 8 września 2022 Dnia 8.09.2022 o 20:05, zbynio napisał: przełożyć jutro tęgo ortofona do oryginalnego headshela denona widzę że różnią się profilem ten technicsa delikatnie bardziej schodzi w dół od czoła, headshell nie powinien mieć żadnego znaczenia jeżeli chodzi o funkcjonowanie windy. Nie znalazłem serwisówki do tego modelu drapaka. A jak masz ustawione VTA , czyli czy ramię jest równoległe do płyty po opuszczeniu , czy schodzi w dół ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbynio Napisano 8 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 września 2022 (edytowany) Edytowano 9 września 2022 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 września 2022 Udostępnij Napisano 8 września 2022 To , że koniec headshella spada w dół nic nie znaczy, ważne jest by ramię było równolegle do płyty. Igła ma być pod kątem 90 st. w płaszczyźnie pionowej do rowka płyty . Jak nie masz bloczka , wystarczy linijka i zmierzenie odległości ramienia do płyty w kilku punktach , powinieneś mieć identyczne wartości. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 9 września 2022 Udostępnij Napisano 9 września 2022 17 godzin temu, zbynio napisał: a jeśli wraca to minimalnie igla przy powrocie pociera o płytę, chyba trzeba szablon dedykowany do tego denona? Kalibracja wkładki tutaj nie ma nic do rzeczy. Najprawdopodobniej winda za mało podnosi ramię. Jak założysz wkładkę o niższym profilu, to wszystko jest ok, a jak dasz troszkę wyższą wkładkę, to będzie ona ocierać o płytę (szkoda igły i płyt). Zrób zdjęcie windy od góry. Nie znam tego modelu, więc nie wiem czy da się windę wyregulować bez rozbierania, ale może da się to w miarę łatwo ogarnąć Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 9 września 2022 Udostępnij Napisano 9 września 2022 24 minuty temu, Audio Autonomy napisał: Kalibracja wkładki tutaj nie ma nic do rzeczy. Najprawdopodobniej winda za mało podnosi ramię. No przeta mówiłem od razu 😂 Tak jak spojrzałem to chyba trzeba będzie zdjąć plintę , wyczyścić windę i przesmarować ponownie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 9 września 2022 Udostępnij Napisano 9 września 2022 Raczej nie chodzi o smarowanie. Trzeba będzie podnieść tłoczek, tak żeby winda wyżej podnosiła ramię. No, ale faktycznie raczej trzeba coś tam rozkręcić żeby się do tego dostać Chyba, że na górze windy jest śruba do regulacji? Nie widzę nigdzie tego fragmentu na zdjęciach w sieci... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbynio Napisano 9 września 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 września 2022 (edytowany) Witam, przełożyłem ortofona do headshela denona i kalibracja i jest gitara, różnica w brzmieniu tych wkładek jest ogromna na korzyść ortofona oczywiście, i znów pokusa że może być lepiej , jeszcze lepiej tylko czy jest sens, wszak ten gramofon to nie jakaś wyższa półka, ale jest piękny oczywiście to moje subiektywne odczucie, może coś byście polecili jeśli chodzi o wyższa półkę wkładek tak do 1000 zł, aha jeśli chodzi o powrót ramienia po tym zabiegu wymiany wymiany headshela na oryginalny jest już ok, igla przy powrocie jest min. 5 mm, nad płytą,, pozostaje mi cieszyć się nowym drapakiem, jeszcze raz dziękuję za pomoc kolegom, później jeszcze wrzucę filmik jak to ramię powraca, jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Edytowano 9 września 2022 przez RoRo Usunąłem zdublowany fragment postu. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RoRo Napisano 9 września 2022 Udostępnij Napisano 9 września 2022 Zbynio, proszę - pisz staranniej, nie dubluj swoich wpisów. Chcesz coś poprawić, to masz funkcję "Edytuj" i ok. kwadrans na to, by to zrobić. A poza tym - nie cytuj całych wypowiedzi poprzednika, bo to niepotrzebne... Pozdrawiam PS. Usunąłem duble i niepotrzebne cytaty z Twoich postów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts