Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich serdecznie

Potrzebuje pomocy w dobrze nagłośnienia do kawalerki, pokój w którym będzie się znajdowało ma ok: 12m2. 

Sprzęt głownie będzie używany do oglądania filmów i słuchania muzyki. Tak na prawdę do wszystkiego, wiec myślę o czymś bardziej uniwersalnym :D  

(jeśli chodzi o muzykę to nie mam ulubionego gatunku). 

Miejsca też nie ma za wiele. Myślałem o jakimś wzmacniaczu. Max dwie kolumny podłogowe (chyba że znajdzie się coś fajnego wiszącego, to nawet lepiej), subwoofer i może głośnik centralny? Jeśli chodzi o system 5.1 to raczej odpada, chodź jest możliwość poprowadzenia kabli pod drewnianą podłogą. Budżet: 5000-6000 zł, (myślę że do kawalerki nie ma co więcej inwestować, początkowo myślałem nad sprzętem do 10k, ale zacząłem się wahać czy warto :P) Może być to używany sprzęt. 

Dodatkowe pytanie, czy wygłuszać ścianę za sofą? (jakieś plastry miodu z pianki akustycznej) Czy raczej gra warta świeczki i nie ma co się w to bawić. 

Z góry bardzo dziękuje za rady i pomoc 🥰

Niżej zdjęcie poglądowe rzutu pomieszczenia 😆 (żaden ze mnie artysta haha 🙄 )

174346616_153286743385020_5124568925603181317_n.jpg

Napisano

Jedna dobra rada.

Jak kino to 5.1

Jak stereo to 2.0

No chyba że monitory wsparte subem do stereo.

Ale nie pakuj tam centralnego bo:

- Będziesz musiał wtedy wybrać amplituner kinowy który gra gorzej

W tej cenie.

Marantz PM 7000N + Monitor audio Silver 100

KEF R3 + Cyrus ONE / ONE HD

Zapraszam na odsluch

Piotr

Napisano

Cześć,
W tym przedziale cenowym moim zdaniem lepiej iść w kierunku lepszego zestawu stereo niż niepełnego kina domowego. Jeśli kino domowe wchodziłoby w grę to bierz pod uwagę system 5.1. 

Polecam posłuchać Audiolab 6000a Play w połączeniu z Q Acoustic 3030i. Uzyskasz przestrzenne brzmienie ze szczegółową ale nie natarczywą górą. Jeśli uznasz, że basu jest za mało to w każdej chwili będziesz mógł dokupić subwoofer do zestawu. Jeśli nie zależałoby Ci na opcjach sieciowych to polecam Cyrus One HD + Kef Q150.  Kef R3 to niewątpliwie wyższa kultura brzmienia ale kogoś poniosła fantazja aby w kwocie 6000zł zmieścić się z takim zestawem. 

Zapraszam na odsłuch w naszym salonie. 

Napisano

Zgodnie z waszymi zaleceniami poszedł bym w stronę zestawu stereo. 

Po przemyśleniach jednak podwyższę budżet do 10k zł (max 12k :P). Myślę że będzie wtedy łatwiej dobrać coś co będzie dobrze grało, a i tak początkowo chciałem tyle przeznaczyć.

Napisano

A czy Ty byłeś w salonie posłuchać różnic w zestawie za 5k vs. 10k czy tak sobie czytasz tylko co ludzie gadajO ?

Problem tego miejsca jest taki że ludzie często nie wiedza czego szukają, wiedza natomiast ile nazbierali pieniędzy. A Ci którzy doradzają nie znają potrzeb klienta a poradę tworzą na podstawie kwoty.

:)

Napisano

Tak, nawet kilka razy :D Ogólnie obcowałem z dość drogim sprzętem, więc wiem że będzie to przepaść :P Jednakże nie stać mnie na nic droższego. Po za tym to też małe mieszkanie i nie wymagam jakiegoś hi-end'u. Po przemyśleniach po prostu uznałem że mogę kupić trochę droższy zestaw i go ze sobą zabrać przy ewentualnej przeprowadzce.

Co do tego co poszukuję, to napisałem że coś uniwersalnego (wiem że jak coś jest do wszystkiego to zazwyczaj jest do niczego). Lecz w takim przydziale cenowym, według mnie nie ma co wymyślać.

Napisano

To zmienia postać rzeczy jak byłeś na odsłuchach. W temacie nic o tym nie piszesz, ani co słuchałeś, ani co się Tobie podobało. Na co się w końcu zdecydowałeś ?

Druga sprawa to te 12m2 w Twoim pokoju, wybierając zestaw pod taki metraż, co zrobisz jak po przeprowadzce będziesz miał salon 40m2 ? Patrzysz pod tym kątem ?