PFP Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Poproszę mądre głowy o poradę. Czas już na zmianę mojego poczciwego Denona DRA F-107 na coś z funkcjami sieciowymi. Ponieważ pewnie zaraz padnie to pytanie to tak: Pomieszczenie ok.18m2 Sprzęt musi być mocno zmniaturozywany. Będą do niego podpięte Cantony SP 706 Dylemat jest pomiędzy: Yamaha PianoCraft MCR-N870 Denon PMA 150 + Denon DCD-50 (lub DCD-100) Pioneer NCA50DAB+ Yamaha MCR-N470D/570D I teraz tak, głośniki zostają, wszelkie większe pudełka odpadają z uwagi na miejsce a raczej jego brak. Co do brzmienia to co było na DRA-F107 idealnie mi podchodzi, więc raczej bym nie oczekiwał tutaj zmian. Istotne aby amplituner obsługiwał radio internetowe oraz inne źródła z netu. Rodzaj słuchanej muzyki: pełen przekrój poza jazzem (do tego jeszcze nie dorosłem 🙂 ), ale głównie lekki rock i pop, czasami jakaś muzyka elektroniczna. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 A czy odtwarzacz CD jest Ci potrzebny bo można poszukać czegoś bez i podaj budżet na ten sprzęt? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PFP Napisano 25 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2021 Odtwarzacz CD jest potrzebny, mam sporą kolekcję (kilkaset płyt) do której lubię sięgnąć. Budżet do 7kPLN Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 Mamy tu na forum dział o mini wzmacniaczach. Oglądnij go sobie. Bo ja mając taki budżet nie szedł bym w takie klocki. PMA 150 jest po prostu drogi jak na swoje możliwości. To zakup typowo ze względu na wygląd. Prześledź tamten wątek jesli jest to dla Ciebie tak kluczowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PFP Napisano 26 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 17 minut temu, S4Home napisał: Mamy tu na forum dział o mini wzmacniaczach. Oglądnij go sobie. Bo ja mając taki budżet nie szedł bym w takie klocki. PMA 150 jest po prostu drogi jak na swoje możliwości. To zakup typowo ze względu na wygląd. Prześledź tamten wątek jesli jest to dla Ciebie tak kluczowe. Tak, wiem, że PMA-150 jest drogi i to tak naprawdę ostatnio wybór. Naczytałem się ogromnie dużo o plusach i minusach każdego z typowanych modeli. Szukam niewątpliwie kompromisu pomiędzy rozmiarem a jakością. Najbardziej kusi mnie Yamaha 870, jednak to dwa elementy, które będę miał problem ustawić, zastanawiam się na tą młodszą siostrą z Yamahay czyli 570, ale tu jest sporo opinii, że to jednak słabo brzmi. No i jeszcze Pioneer NCA50DAB+, który gabarytowo jest dla mnie ideałem ale odstrasza mnie kompletnie wyglądem, poza tym nie mam doświadczenia z Pioneerem, poza jakimiś totalnie budżetowymi urządzeniami dla dzieci i nie bardzo wiem czego się po nim spodziewać. Te 7kPLN to górna granica właśnie z uwagi na Denona, bardziej zerkam w stronę Yamahy 870. Poza tym w grę wchodzi dopasowanie do tych kolumn które posiadam, raczej bym ich nie zmieniał przez najbliższe 3-4 lata. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 Są jeszcze dwa "małe" modele, które mogą zastąpić DRA-F107 - Marantz HD-AMP1 i starszy Denon DRA-100. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PFP Napisano 26 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 1 godzinę temu, klimkr napisał: Są jeszcze dwa "małe" modele, które mogą zastąpić DRA-F107 - Marantz HD-AMP1 i starszy Denon DRA-100. Oba to niestety tylko wzmacniacze bez funkcji sieciowych, u mnie bardziej sprawdzi się amplituner z funkcjami sieciowymi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klimkr Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 Sorry, oba miałem na shortliście jak szukałem nowego amplitunera. DRA-100 nie ma radia, ale sieć jest (jeszcze bez HEOS'a). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 6 godzin temu, PFP napisał: Tak, wiem, że PMA-150 jest drogi i to tak naprawdę ostatnio wybór. Naczytałem się ogromnie dużo o plusach i minusach każdego z typowanych modeli. Szukam niewątpliwie kompromisu pomiędzy rozmiarem a jakością. Najbardziej kusi mnie Yamaha 870, jednak to dwa elementy, które będę miał problem ustawić, zastanawiam się na tą młodszą siostrą z Yamahay czyli 570, ale tu jest sporo opinii, że to jednak słabo brzmi. No i jeszcze Pioneer NCA50DAB+, który gabarytowo jest dla mnie ideałem ale odstrasza mnie kompletnie wyglądem, poza tym nie mam doświadczenia z Pioneerem, poza jakimiś totalnie budżetowymi urządzeniami dla dzieci i nie bardzo wiem czego się po nim spodziewać. Dobra wiemy, że ma mieć na pewno odtwarzacz CD. Druga sprawa, że będzie to sprzęt przejściowy z powodu kolumn. Jakie są wymiary półki, szafki w której będzie umieszczony sprzęt tzn. wysokość, szerokość i głębokość? Yamaha i Pioneer moim odpada ponieważ barwa brzmienia się za bardzo się zmieni, a tego nie chcesz. Moje typy to: Denon RCDN-11 DAB lub Marantz Melody X (M-CR612) i to będzie dobry kompromis. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PFP Napisano 26 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 50 minut temu, lysyrafal napisał: Dobra wiemy, że ma mieć na pewno odtwarzacz CD. Druga sprawa, że będzie to sprzęt przejściowy z powodu kolumn. Jakie są wymiary półki, szafki w której będzie umieszczony sprzęt tzn. wysokość, szerokość i głębokość? Yamaha i Pioneer moim odpada ponieważ barwa brzmienia się za bardzo się zmieni, a tego nie chcesz. Moje typy to: Denon RCDN-11 DAB lub Marantz Melody X (M-CR612) i to będzie dobry kompromis. Wymiary półek to: Pierwsza półka: (Szer.) 440mm x (Gł.)350mm x (Wys.) 115mm Druga półka: (Szer.) 320mm x (Gł.)350mm x (Wys.) 115mm Ten Denon RCDN-11 DAB taki trochę plastikowy się wydaję, a Marantza dopisuję do listy, choć nie przepadam gdy urządzenie nie ma pokrętła głośności. Dziękuję za podpowiedzi. Musze się wybrać gdzieś posłuchać tej Yamahy 870 czy to faktycznie tak inaczej brzmi niż poczciwy DRA-F107 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 (edytowany) Nie wiem czy to jest dobry pomysł zostawiać tak mało miejsca na wentylację z góry prawie nic ( Marantz-111mm, Denon-108mm ) a nie może sprzęt stać na półce? Co do marki Yamaha 870 segmenty można rozdzielić ale znowu głębokość ( 342mm ) na styk, a w jednym przypadku nawet szerokość ( 314mm ) trzeba mieć to na uwadze. Edytowano 26 kwietnia 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubad Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 Zamiast 870 lepiej wybrać model 670 z innymi kolumnami niż fabryczne można uzyskać zdecydowanie lepszy efekt w podobnej cenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PFP Napisano 26 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 1 minutę temu, lysyrafal napisał: Nie wiem czy to jest dobry pomysł zostawiać tak mało miejsca na wentylację ( Marantz-111mm, Denon-108mm ) a nie może sprzęt stać na półce? Co do marki Yamaha 870 segmenty można rozdzielić ale znowu głębokość ( 342mm ) na styk, a w jednym przypadku nawet szerokość ( 314mm ) trzeba mieć to na uwadze. Tak, Tak wiem, że jest ciasno, z tyłu jest spokojnie zapas na kable ok. 100m więc głębokość nie stanowi problemu, szerokość i wysokość już tak, foto miejsca na klocki w załączniku. Ta mniejsza przestrzeń nie jest ograniczona płytą z lewej strony więc wentylacja jest zapewniona Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 (edytowany) W przypadku Twojego obecnego zestawu nie jest najgorzej, ale przy tym nowym to już nie. Według tego co mi napisałeś odnośnie wymiarów półki to odpowiednio przy Marantz i Denon: wysokość, a Yamaha: głębokość będzie przeszkodą. Edytowano 26 kwietnia 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike24 Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 Miałem ostatnio przez długi okres następujące klocki : - Denon DRA-100 - Cambridge audio minx xi - Yamaha MCR-N 870 , 670 i WXA -50 Jeśli chcesz cos co zagra podobnie , to odpuść sobie Yamahy i wybierz cos z Denon-a lub CA minx xi z tych wszystkich ona zagrał najlepiej pod każdym względem , bardzo fajnie się tego słuchało i przy cichym odsłuchu niczego nie brakowało. Następny był Denon i na samym końcu Yamah-y Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PFP Napisano 26 kwietnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 31 minut temu, Mike24 napisał: Miałem ostatnio przez długi okres następujące klocki : - Denon DRA-100 - Cambridge audio minx xi - Yamaha MCR-N 870 , 670 i WXA -50 Jeśli chcesz cos co zagra podobnie , to odpuść sobie Yamahy i wybierz cos z Denon-a lub CA minx xi z tych wszystkich ona zagrał najlepiej pod każdym względem , bardzo fajnie się tego słuchało i przy cichym odsłuchu niczego nie brakowało. Następny był Denon i na samym końcu Yamah-y Dzięki, tak teraz patrzę, że DRA-100 ma na pokładzie radio internetowe + obsługę sieci więc może to być alternatywa dla PMA-150, cenowo na korzyść DRA-100, ciekawe jak brzmienie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mike24 Napisano 26 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 26 kwietnia 2021 1 godzinę temu, PFP napisał: Dzięki, tak teraz patrzę, że DRA-100 ma na pokładzie radio internetowe + obsługę sieci więc może to być alternatywa dla PMA-150, cenowo na korzyść DRA-100, ciekawe jak brzmienie. Tak się składa ze mam tego Denon-a od 2 lat i wiadomo gra po cieplejszej stronie mocy, nie tak jak Yamaha. Nie słuchałem nigdy Twoich kolumn więc ciężko będzie się wypowiedzieć jak to zagra , ale skoro odpowiada Ci granie Denon-a to może to być to Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts