Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam szanownych kolegów.

Mam dylemat odnośnie zakupu końcówki mocy do moich kolumn Infinity Kappa 8.1i. Śłucham ich na razie na moich integrach: Denon Pma 1520 i Rotel ra980bx. 

Na Denonie góra i środek jest ok, ale bas jest zbyt okrągły, bułowaty i dudniący. Na Rotelu jest bardzo przyjemnie. Kontrola basu zdecydowanie lepsza. 

Pytanie brzmi czy wymiana na końcówkę mocy z pre budżet na całość do 5000 zł przyniesie dużą poprawę. Myślałem o modelu Rotela rb990bx lub rb1080 z pre np rc 971. Ewentualnie Denon Poa 2400 lub 2800 z pra 1500. Może ewentualnie Sony TA N80Es. 

Czy ktoś może powiedzieć coś o w/w sprzętach w połączeniu z Kappą 

A może w tym budżecie coś lepszego jeszcze da się kupić. Zależy mi na dynamicznym brzmieniu z dobrym kontrolowanym basem w dużej ilości. Reszta pasma ciepła i muzykalna z dobrą sceną. Nie męcząca, ale detaliczna góra.

Napisano

Te kolumny nie są łatwe w napędzeniu i raczej patrzyłbym na trochę podkoloryzowane wzmacniacze, żeby porządnie rozruszać te głośniki W tym budżecie chyba bezpieczniej byłoby się poruszać w integrach. Sprawdziłbym jak zagrałby z tymi kolumnami np.: Roksan K3 lub Cambridge CXA81.

Napisano

Nic z podanych powyżej nie ma żadnych szans w starciu z tymi kolumnami.

Miałem Kappy 8.2i. Naprawdę wiem o czym mówię.

Ze znanych mi końcówka Nakamichi PA7 jest idealna. Obecnie na pewno wypróbował bym wzmacniacz hybrydowy Linear Audio Research LAR IA 200H. Słyszałem go z bardzo wymagającymi kolumnami i robił z nimi co chciał.

Obecnie zastanawiał bym się ( jak ma być tanio) nad jakąś końcówką w klasie D ( mocną) i do tego pre lampowe.

Napisano (edytowany)

Popatrz co D klasowa końcówka IcePower1200AS2 robi z trudniejszymi niż Twoje Renaissance90. Tam na basie jest 12'' głośnik Watkinsa.

No ale tu jest prawie 600W na stronę:-)

Edytowano przez HQ150