Gustlik111 Napisano 9 maja 2021 Udostępnij Napisano 9 maja 2021 Cześć :) Chciałbym zakupić kupić swój pierwszy zestaw stereo. Z finansowego punktu widzenia, chciałbym zmieścić się w 3000zł. Celuję raczej w nowy sprzęt, szczególnie kolumny. Pokój jest nieduży, wymiary 4x3m. Sprzęt docelowo będzie stał na środku dłuższej ściany. Myślę nad kolumnami podstawkowymi. Słucham głównie muzyki elektronicznej, głównie różne odmiany techno oraz grupy w stylu Crystal Castles, bądź Kap Bambino. Zależy mi na dobrze podkreślonym basie i ogólnie cieplejszym brzmieniu, które nie będzie "kłuć" w uszy. Z odsłuchów - mój lokator posiada Nad C338, wraz z kolumnami B&W 685 s2. Przy spokojnych utworach brzmienie mi odpowiada, jednakże odczuwalnie ilość niskich tonów nie jest dla mnie wystarczająca. Do niedawna zamiast bowersów miał KEF Q350 i tutaj już kompletnie nie było to czego szukam. Z jednej strony brzmienie było dynamiczne oraz szczegółowe, ale jednocześnie potrafiło zakłuć w uszy, a basu było jeszcze mniej niż w 685. W kwestii kolumn zdaję się całkowicie na was, nie mam wiedzy, która pozwoliłaby mi coś dobrze wybrać. Odnośnie wzmacniacza, myślałem głównie o NAD C316, bądź używanym C326. Opcją jest też Pioneer a-40ae - znajomy będzie się go pozbywał. Rzucił mi się też w oczy polecany na forum Topping MX3 Odnośnie źródła dźwięku, chciałbym pod wzmacniacz podpiąć chromecast audio i puszczać utwory z tidala. Nad o którym wcześniej wspomniałem, pod tym względem mnie rozleniwił :) Będę wdzięczny za pomoc :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 Witaj, Topping MX3 + KEF Q 350 Niestety Twój budżet nie pozwala na wybór dobrego wzmacniacza i dobrych kolumn. Więc gdzieś musisz szukać kompromisu. Chyba że sprzęt używany. To wtedy do kolumn KEF Q 350, ELAC B6.2, Magnat Signature 503 mozna dobrać fajny uzywany wzmak. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 Budżet rzeczywiście niewielki, ale pozostałbym przy wzmacniaczu Nad i jeśli szukasz więcej basu to monitory Polk Audio Signature S20E powinno ci się spodobać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustlik111 Napisano 10 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 maja 2021 Dziękuje za pomoc, wydaję mi się że skieruję się ku toppingowi. Jedyne co mnie trochę niepokoi - przeczytałem, że po ustawieniu większej głośności potrafi się wyłączyć. Wiadomo, nie będę słuchał go zbyt często głośno, ale czasami fajnie trochę odkręcić na imprezie itd. :) W kwestii kolumn, chciałbym dopytać się jeszcze o Heco Aurora 300 oraz Indiana Line 260x. Jak będą komponować się z toppingiem? Nadrobiłem trochę wcześniejszych, podobnych tematów i przewijały się również te kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 maja 2021 Udostępnij Napisano 10 maja 2021 Może tak być, ponieważ ten wzmacniacz daje prawie tyle samo mocy na 8Ω oraz 4Ω i dużo zależy tu od kolumn. Nie sądzę, abyś na nim zrobił imprezę i tutaj polecam posłuchać wzmacniacza np. Rotel A10 z kolumnami Elac Debut B6.2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 maja 2021 Udostępnij Napisano 11 maja 2021 Ale nie no topping to nie impreza. To spokojne słuchanie w domu To od razu wyjaśnijmy. Myślałeś pewnie o Nota 260X? no to Aurora ciekawsze. Ale jeśli weźmiemy pod uwagę Tesi 261 to już Indiana będzie porównywalna momentami ciekawsza w odsłuchu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gustlik111 Napisano 12 maja 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 maja 2021 (edytowany) Tak, myślałem o nota 260x. Natomiast, w kwestii wzmacniacza zdecyduję się na najprawdopodobniej NAD C326. Tylko pozostaje kwestia doboru kolumn, myślę głównie o Elac Debut 6.2, wspomnianych wcześniej Heco czy Polk Signature S20. Cenowo wychodzi podobnie co nie ułatwia decyzji Rzucił mi się też w oczy niedrogi zestaw z NAD 316 i Elac Debut 6.2. Jak wypada on w porównaniu do 326? https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-nad-c316bee-v2-elac-debut-b6-2.html Ciekawi mnie też czy jest jakaś alternatywa dla Chromecasta Audio, która zmieści się najlepiej w 500-600zł? Moją uwagę zwrócił AUDIO PRO - LINK 1 i trochę droższa Yamaha WXAD-10 Edytowano 12 maja 2021 przez Gustlik111 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 maja 2021 Udostępnij Napisano 12 maja 2021 326 to lepszy wzmacniacz. wydajniejszy. Aczkolwiek nie pozostawiony bez wad. Z tym że jego serwis jest tani , stosunkowo. Moim zdaniem warto dołożyć, bo dźwiękowo jest lepiej. Audio Pro link nie warto. W tej cenie masz już IEAST M30 PRO albo Malinkę. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts