Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Bo się kompletnie zakręciłem i wyszło do kitu kompletnie.

Chodzi mi o to czy ten przełacznik jest na tyle bezpieczny że nie powstanie sytuacja że jeden ze wzmacniaczy zostanie "bez kolumn" przy jakimś przypadkowym przełączeniu. Niestabilnośc guzika, coś w tym stylu?

Napisano
13 godzin temu, Fafniak napisał:

Chodzi mi o to czy ten przełacznik jest na tyle bezpieczny że nie powstanie sytuacja że jeden ze wzmacniaczy zostanie "bez kolumn"

Życie mnie nauczyło , że skopać można wszystko, a myślenie co się robi jest niedoceniane :)

Masz w Beresfordzie dwa wejścia na wzmacniacze i dwa na kolumny. Przy pełnym obłożeniu switcha nie ma szans by wzmacniacz został bez obciążenia / kolumny/.

Przełączniki u mnie od czterech lat działają bez zarzutu , musisz użyć trochę siły by wcisnąć " guzik", co eliminuje przypadkowe przełączenie. Nie da rady np. włączyć niechcąco dwóch wzmacniaczy jednocześnie , jedynie jest możliwość załączenia dwóch par kolumn na raz. I tylko na to trzeba uważać , choć by to zrobić musisz wcisnąć oba przyciski, co łatwe nie jest , więc pozostaje chwila na zastanowienie :) 

Napisano (edytowany)
25 minut temu, tomek4446 napisał:

Życie mnie nauczyło , że skopać można wszystko, a myślenie co się robi jest niedoceniane

i dodaj :  ale przypadki chodzą po ludziach ;)

Czyli jeżeli podłączone są dwie pary kolumn, to nie ma mozliwosci by któryś wzmacniacz został bez obciążenia? Przełączniki nie mają "stanów nieustalonych" ;) (bo nie wiem jak inaczej to nazwać)

Edytowano przez Fafniak
Napisano

@Fafniak , chyba wiem o co Ci chodzi. Nie , nie da rady by któryś z przełączników się nie załączył , bądź sam z siebie "odbił". Mniemam , że masz obawę o " lampę " , która bez obciążenia nie powinna " pracować". W przełącznikach Beresforda ktoś wpakował naprawdę mocne sprężyny i byłbym spokojny o stan ich funkcjonowania.

Napisano

oki - dzięki

Czyli to co zalinkowałem jest porządnie wykonane ?

4 minuty temu, tomek4446 napisał:

masz obawę o " lampę "

dokładnie ale podobno smsl sq5pro też nie powinien bez kolumn pracować

Napisano

Jak dla mnie porządne wykonanie , eleganckie terminale , chociaż blisko siebie także gołe kable trzeba uważnie wpinać.

Niekiedy zapominam przełączyć na KD , zdarzało się po 30 minutach przełączyć dopiero na tranzystor ;)