Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Ręcę już mi opadły po pół roku walki z błędem HDCP.

Posiadam:
- Marantz SR5015
- TV Sony 85XH9505
- dekoder Ultrabox 4K od C+
- dekoder 4K Toya
- kable HDMI 4K/8K od Purelinka
- wszystkie sprzęty z najnowszymi softami

Problem zawsze pojawia się w jednym przypadku, jak oglądam TV z dekodera Ultrabox, potem przełączam się na Smart TV np. Player czy Netflix i potem wracam do dekodera Ultrabox - error HDCP. Odpięcie zasilania z dekodera i ponowne zasilenie dekodera rozwiązuje problem aż do kolejnego przełączenia na źródło TV Audio, ale ile można latać i wyciągać wtyczkę.

Ten sam problem NIGDY nie wystąpił na dekoderze TV Toya. Ten sam problem NIGDY nie wystąpił też na bezpośrednim połączeniu dekodera z TV. Mało tego kiedy error HDCP pojawił się na ekranie, podmieniłem kable HDMI w dekoderze i wpiąłem mu kabel bezpośredni od TV i też problem znika, nawet bez restartu zasilania dekodera. Na moje słabe oko ewidentnie wina leży w komunikacji dekodera Ultrabox 4K z ampli Marantz.

Podpowiecie coś?

Napisano (edytowany)

No ewidentnie sprzęty ,, się gryzą''. Jakby w pewnym momencie Ultrabox nie widział odbiornika z kluczami HDCP i włączał zabezpieczenie.

Może na drodze Ultrabox-Marantz dać mu coś generuje własne klucze HDCP.

https://pl.aliexpress.com/item/1005001695077687.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.24a177c0p38Cyq&algo_pvid=6cb49e95-c031-4e24-a5fe-0895edcc1ac5&algo_expid=6cb49e95-c031-4e24-a5fe-0895edcc1ac5-13&btsid=0b0a187916218918038975622e0d8c&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_,searchweb201603_

Wiem, że to trochę bez sensu bo do niczego to się tam nie przyda a prąd będzie brać , ale powinno pojawianie się błędu niwelować.

Edytowano przez HQ150
Napisano

Niestety u mnie też są problemy z tym dekoderem + tv Sony KD-65XH8196 + Onkyo rz 830,na początku myślałem że wina leży między tv,a Onkyo,ale po paru kombinacjach z podłączeniem sprzętów, okazało się że całym winowajcą jest dekoder ultrabox 4k,u mnie wystarczy na krótką chwilę wypiąć kabel hdmi łączący dekoder i na jakiś czas wszystko wraca do normy. Wcześniej miałem ADB ITI-5720S TURBOBOX+ i większych problemów nie było.

Napisano

@S4Home, @HQ150 Polecicie taki splitter gdzieś z PL? Aliexpress to ostateczność :)

Tutaj problem występuje ewidentnie w momencie zmiany źródła w ampli na inne niż dekoder. Wtedy jakby dekoder głupiał i tracił połączenie HDCP. Jeśli oglądam tylko TV z dekodera to działa wszystko dobrze nawet przez tydzień. Jak tylko zmienię źródło i wrócę do dekodera to jest problem. Wydaje się jakby Marantz nie był przystosowany do pracy z tego typu dekoderem, bo mam dwa dekodery(na drugim nie ma problemu), i jak oba podłącze bezpośrednio do TV i zmieniam porty HDMI w TV to też nie ma problemu z Ultraboxem.

Napisano
2 godziny temu, maverick2005 napisał:

mnie wystarczy na krótką chwilę wypiąć kabel hdmi łączący dekoder i na jakiś czas wszystko wraca do normy.

Ostrożnie z takimi akcjami. Wpinanie i wypinanie kabla HDMI robimy tylko przy wyłączonych urządzeniach!

Napisano (edytowany)
8 minut temu, HQ150 napisał:

Wpinanie i wypinanie kabla HDMI robimy tylko przy wyłączonych urządzeniach!

Dokładnie w 100% się z Tobą zgadzam i tak właśnie robię z urządzeniami z których wypinam kabel HDMI.

Edytowano przez maverick2005
Napisano
7 godzin temu, Patryk Wiaderek napisał:

@S4Home, @HQ150 Polecicie taki splitter gdzieś z PL? Aliexpress to ostateczność

Nie polecę żadnego bo nie używam. Ale na allegro masz pełen wybór. Kup jakiś z darmową wysyłką i jak problemu nie usunie to przecież darmowo go oddasz.

Żadne ryzyko. Korzystaj ze swoich praw.

Napisano
20 minut temu, HQ150 napisał:

Nie polecę żadnego bo nie używam. Ale na allegro masz pełen wybór. Kup jakiś z darmową wysyłką i jak problemu nie usunie to przecież darmowo go oddasz.

Żadne ryzyko. Korzystaj ze swoich praw.

Fachowo to urządzenie nazywa się Splitter? W zasadzie nie potrzebuje niczego do rozdzielenia sygnału, tylko czegoś co usunie problem z HDCP.