Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Mam pytanie do grona osób, co miały styczność z monitorami marki Magnat. Chodzi mi o linię Signature i Quantum. Mam wzmak MF A3 i jako źródło chromecastaudio+tidal. Zakupiłem Signature 503 i w sumie to jestem miło zaskoczony jakością dźwięku z Magnatów. Jednak zwróciłem uwagę na serię wcześniejszą Quantum, gdzie kolumny wydaje mi się były jeszcze lepiej wykonane, a cena bazowa była wyższa. Mógłby, ktoś wyrazić swoją opinię porównawczą na temat monitorów tych dwóch serii?

Napisano

To nie jest ostra góra tylko wyraźna, mocno zaznaczona. Podobnie jest w kolumnach Dali ze wstęgą. Trzeba to po prostu lubić.

To ciepłych elektroniki Magnata takie granie po prostu pasuje. Podobnie do Twojego Musicala.

Wcześniejsza seria czyli 723 a jeszcze wcześniejsza 673 zgra łagodniej górą. Ale nieco gorzej, wolniej na basie.

Ja bym nie zmieniał w Twojej konfiguracji.

Piotr

Napisano

Jeśli nie jest ostra to jest bardzo wyraźna. Warto koniecznie posłuchać tych kolumn przed kupnem. Dali ze wstęgą są bardzo spokojne w porównaniu do Magnata z serii Signature. Jeśli lubisz przestrzenne I szczegółowe brzmienie to z MF mogą Ci się spodobać. 

Napisano

Oj tutaj w przypadku opticona nie mogę się zgodzić. 

Dlatego dałem taki przykład. To jest inny rodzaj grania wysokimi to na pewno 

No tak czy siak pod musicale ok.

Z tym że pamiętajmy o jednym. Kolega te sygnatury już ma! Może on się wypowie bo

"Zakupiłem Signature 503 i w sumie to jestem miło zaskoczony jakością dźwięku z Magnatów."

Zastanawiał się nad wymianą tylko że względu na wygląd. 

Napisano (edytowany)
Dnia 1.06.2021 o 07:42, S4Home napisał:

Oj tutaj w przypadku opticona nie mogę się zgodzić. 

Dlatego dałem taki przykład. To jest inny rodzaj grania wysokimi to na pewno 

No tak czy siak pod musicale ok.

Z tym że pamiętajmy o jednym. Kolega te sygnatury już ma! Może on się wypowie bo

"Zakupiłem Signature 503 i w sumie to jestem miło zaskoczony jakością dźwięku z Magnatów."

Zastanawiał się nad wymianą tylko że względu na wygląd. 

W sumie to i prawda, że rozważam wymianę, ze względu na wygląd, ale też ciekawi mnie jak się mają signature 503 do Quantum 753 lub 1003s albo do wyższych serii signature tj. 703 i 903.

Pisałem "miło zaskoczony", bo znajomi odradzali Magnatów, bo to niby budżetowa firma typu Manta. Ja postanowiłem zweryfikować tych teoretyków.

Miałem wypróbowane z tym mf Dali Zensor 1, Zensor 3, Indiana Line Diva 262, JBL e80 i te Magnaty grają najlepiej z tego wszystkiego - takie są moje subiektywne odczucia. Świetne wokale, gitara akustyczna, bas słabszy jak w Zensorach, ale za to szybki i kontrolowany. 

Wcześniej zastanawiałem się nad Q Acoustics 3030i i może jeszcze kiedyś je sprawdzę jak będzie okazja.

PS. Zgadzam się z S4Home, że to wyraźna góra. Ostra, męcząca góra to jest na tytanowychy tweetarach JBLa.

Edytowano przez Kruckers
Napisano

1003s było turbo udaną konstrukcją.

znakomitą. Jedne z lepszych monitorów w swojej cenie. Podobnie jak podłogowe 1009s.

Magnat nie zrobił im odpowiedniego marketingu dlatego świat nie znał ich tak dobrze.

Odradzali bo ich nie znają. To typowe podejście mając w pamięci 10-15 lat temu że Magnata widzieli na pólkach z samochodówką w Media Markt.

Piotr