Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam 🙂

Wkraczam w faze glosnikowa w moim nowo wybudowanym KD i mam pewnien dylemat 🙂 W dotychczasowym kinie za przod odpowiadaly Magnepany 1.7 napedzane przez Hegla H300, do muzyki oczywiscie bez zadnych dodatkow, do kina jako przednie efektowe 🙂 Centralny i boczne + tylne to byly JBL Studio L LC2 i L820 x4 🙂 To bylo dotychczas 🙂

Jako ze odchodze od sluchania muzyki (brak czasu) i zostaje tylko przy kinie, oraz nowe pomieszczenie jest mniejsze - pozbywam sie Magnepanow i Hegla i chce zamienic efektowe na bipole, takze wiec i tylne/centralny do wymiany 🙂

Wybor padl na Klipsche z racji na ich dynamike i wydajnosc (2xRP-600C na przod, RP-504C, 4xRP-502S) ALE z moich nie za dduzych doswiadczen z nimi, obawiam sie ze do bardzo okazyjnego sluchania muzyki (bo czasem zapewne sie zdarzy) nie spodobaja mi sie zbytnio 🙂

No i W KONCU owo pytanie - obily mi sie o oczy kolumny od EMOTIVY, slyszalem duzo dobrego na ich temat i co wazniejsze, maja wbudowane glosiki wstegowe (nie wiem jak to sie fachowo zwie) do ktorych mam ogromny sentyment z racji na muzykalnosc wlasnie 🙂 Czy mial ktos okazje posluchac zestawu tych Emotiv w kinie i stereo (mysle o C1+ x2, C2+ i E2+ x4) czy tym bardziej porownac z Klipschami z serii RP ? 🙂

Klaniam sie z gory nisko w pas za jakiekolwiek info z pierwszej reki 🙂

Napisano (edytowany)
55 minut temu, tomw napisał:

2xRP-600C na przod, RP-504C, 4xRP-502S)

Chyba coś pokręciłeś z oznaczeniami... RP-600C to głośnik centralny, chcesz go zastosować jako fronty? Do muzyki się taki set raczej nie sprawdzi. Jeśli chodzi o kino/gry to Klipsch z zasady jest dla wielu (w tym mnie) pierwszym wyborem, ale mowa tu raczej o klasycznych kolumnach serii RP. Po prostu są na prawdę dobre dla takiego zastosowania. RP w muzyce też daje radę, opinie o ostrości są moim zdaniem mocno przesadzone, najlepiej sam ocenisz przy odsłuchu. Jeśli mi się coś podoba to Tobie przecież nie musi. Nie zapomnij o subwoferze, choćby nie wiem jak dobre były fronty w basie, sub jest w kinie niezbędny.

Emotivę znam tylko z wzmacniaczy i końcówek mocy, brałem ją pod uwagę przy kupnie.

Edytowano przez Butler
Napisano
7 minut temu, Butler napisał:

Chyba coś pokręciłeś z oznaczeniami... RP-600C to głośnik centralny, chcesz go zastosować jako fronty?

Jestem wysznawca zasady ze przednie glosniki powinny byc takiesame (L/C/R) w kinie, ale niestety budzet nie pozwala na 3 x RP-504C 🙂 Na podlogowki szkoda mi miejsca i kasy, bo i tak wszystko bedzie odciete na 100-120 Hz, nizej beda graly dwa SVS PC-4000 🙂 Klipsche dla mnie wlasnie nieco sa za ostre, nie sluchalem ich za duzo, tym bardziej u siebie 🙂 Ciekawia mnie bardzo te Emotivy z racji na typ wysokotonowych glosnikow, trzeba bedzie to chyba tradycyjnie zalatwic i poszukac sklepu gdzie bym mogl wypozyczyc pare do siebie 🙂

Napisano

Masz dwa suby warte po blisko 10k jeden...😈 Nawet nie pytam jak to musi grać :D Co do takich samych pudełek przodu do kina w sumie masz rację. Tak się trochę utarło że "kino domowe" to dwa podłogowce, mniejszy centralny i surround. Ale to zawsze jakiś substytut żeby sobie muzyki posłuchać w stereo. Ale że masz takie suby to możesz sobie pozwolić na rezygnację z dużych kolumn. Jaki amplituner ma to napędzać?

Napisano

Jeszcze nie gra niestety, jestem w trakcie konczenia pomieszczenia, rozstawianie sprzetu to nastepny krok, stad i zastanawianie sie 🙂 Ale mysle ze bedzie grac dobrze, wczesniej graly dwa Jamo D600 Sub i bylo swietnie, wiec mysle ze bedzie jeszcze lepiej 🙂 Co do kolumn, tez nigdy nie rozumiem po co ludzie kupuja podlogowki, jak bas i tak idzie na sub, a przynajmniej powinien 🙂 Centralny Klipscha to nic innego jak podlogowka (te same dwa midbasy i sopran) ino bez pudla - tansza, mniejsza, a basu nie musi dawac 🙂 A napedza to wszystko Arcam AVR 600 🙂

Napisano

Możesz być wyznawca LCR ale Klipsch nie jest.

Moim zdaniem znacznie lepiej zrobisz wybierając na fronty chociażby RP 160 a na centralnego 440 czy tam 404 obojętne.

Ale tutaj faktycznie dośc mocno konkurencyjna będzie Emotiva.

C2 + B1

8 godzin temu, tomw napisał:

Centralny Klipscha to nic innego jak podlogowka (te same dwa midbasy i sopran) ino bez pudla

No właśnie a brzmi jednak inaczej.

Nie chodzi też o sam bas. Przy najmniej modele 404 jest inaczej filtrowany na zwrotnicy niż podłogówki.

Piotr

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Ale na YT u hamburgerów widziałem mnóstwo już kin domowych, gdzie stosują LCR. Z tym że nie biorą centralnych, tylko serie on wall lub coraz częściej instalacyjne. Sam jestem ciekawy jak wypadną u mnie na tyłach.

Napisano (edytowany)
3 godziny temu, S4Home napisał:

Nie chodzi też o sam bas. Przy najmniej modele 404 jest inaczej filtrowany na zwrotnicy niż podłogówki.

Piotr

Dziekuje za rady, acz musze sie nie zgodzic 🙂

Klipsch jak najbardziej jest wyznawca L/C/R z ich topowymi kolumnami KL-650-THX czy KL-525-THX, niestety poza budzetem 🙂

Co do RP-600C zamiast frontow, jest to praktycznie to samo co RP-600M plus dodatkowy mid-bas, czyli dokladnie to co chce 🙂 Maja ten sam punkt odciecia zwrotnicy (1500Hz) i z tego co czytam, maja nawet te same zwrotnice, tak samo jak i RP-160M 🙂 M schodza nieco nizej niz C, ale mi to jest obojetne jako ze i tak beda odciete przy 100-120Hz 🙂
 Zalezy mi na srednich tonach i dynamice, wiec dwa mid-basy dadza mi nieco wiecej na przedzie niz jeden 🙂 A na podlogowki nie ma ani miejsca (suby beda w rogach, mam nadzieje) ani budzetu 🙂

Jedyny dylemat ktory pozostaje, to czy Emotiva zagra ladniej w srednich i wysokich przy muzyce i czy bedzie na tyle dynamiczna aby zastapic Klipsche w kinie 🙂 Ale chyba bez odsluchu nikt mi nie odpowie na to pytanie 🙂

Zrzut ekranu 2021-06-25 121558.jpg

Edytowano przez tomw
Napisano
4 minuty temu, tomw napisał:

A na podlogowki nie ma ani miejsca (suby beda w rogach, mam nadzieje) ani budzetu

Sprzedaj mi jednego suba za pół ceny a Ci starczy na bdb podłogówki. Po co Ci dwa :D  haha. Nie mogę przeboleć tego SVS PC-4000, owalny subwoofer z głośnikiem 13,5" mający 1200 mocy ciągłej, wysokość niemal 1,2m, waga 42kg.

Napisano
8 minut temu, Butler napisał:

Sprzedaj mi jednego suba za pół ceny a Ci starczy na bdb podłogówki. Po co Ci dwa :D  haha. Nie mogę przeboleć tego SVS PC-4000, owalny subwoofer z głośnikiem 13,5" mający 1200 mocy ciągłej, wysokość niemal 1,2m, waga 42kg.

Hehe, interesy zycia bym zrobil, zamieniajac pozadny sub na dwie pierdziawki basowe ktore i tak bym odcial we wzmaku :D Co do PC-4000, nie mam ich jeszcze, mam nadzieje miec w sierpniu. Na razie stoja dwa PB-4000 jeszcze zapieczetowane, mam nadzieje ze PC dotra a te poszukaja innego domu, bo straszne krowy sa duze i wolal bym o wiele PC wstawic 🙂 Czas pokaze 🙂

Napisano
Dnia 25.06.2021 o 12:16, tomw napisał:

Klipsch jak najbardziej jest wyznawca L/C/R z ich topowymi kolumnami KL-650-THX czy KL-525-THX, niestety poza budzetem 🙂

No ok. ale nie mówimy tu o modelu THX czy serii Heritage. To inni inżynierowie robią :)

Z Klipscha polecałem większe centralne. Model 600C nie jest jakiś wyjątkowy

Zrobisz co zechcesz.

Ale Klipsch vs Emotiva no musisz odsłuchać.

Piotr

Napisano
8 godzin temu, S4Home napisał:

Z Klipscha polecałem większe centralne. Model 600C nie jest jakiś wyjątkowy

Ale Klipsch vs Emotiva no musisz odsłuchać.

Piotr

Wolal bym 3x RP-504 no ale znow to samo, budzet :-) Wiec jesli musze wybrac pomiedzy Rp-600M a RP-600C to wole dwa midbasy :-)

Napisalem do Sound Club o pozyczenie Emotiv, zobaczymy, moge podjechac do nich posluchac ale wiadomo ze u siebie lepiej :-) Dzieki :-)