Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Akurat ten przewód co zaproponowałeś nie wiadomo co to jest nie ma opisu czy to OFC, CCA czy zupełnie coś innego. 

Szukaj OFC czyli miedziany.

Napisano
3 minuty temu, chodnik napisał:

A jak to jest z przekrojem? Jaki powinien być?

Akurat ja nie używam KD więc jakie przekroje przewodów powinny być tego do końca nie wiem. Myślę że taki 2x2,5mm² powinien się sprawdzić oczywiście OFC 🙂

Napisano
29 minut temu, chodnik napisał:

Nie zwróciłem uwagi, że tam nie ma słowa o tym, że jest miedziany. A jak to jest z przekrojem? Jaki powinien być?

Myślę,że spokojnie może być 1,5mm.To są głośniki efektowe i z założenia tworzą tło. Na pewno nie usłyszysz różnicy między tym a grubszym kablem.

Napisano

To jest kabel CCA, dla świętego spokoju (żeby się nie zastanawiać w przyszłości) proponuję miedź. 2x2,5 na wszelki wypadek.

Niedawno miałem podobny dylemat, dla świętego spokoju kupiłem Canary za kilka dolarów za metr, tyle że ściągałem spoza Polski.

Alternatywą był jakiś polski producent kabli miedzianych, jest na allegro.

Napisano

CCA do jest przewód aluminiowy pokryty miedzią. OFC to jest przewód miedziany. 

54 minuty temu, chodnik napisał:

Przeczytaj uważnie opis tej aukcji pisze wyraźnie OFC/CCA. 

Tutaj masz prawdziwy OFC 

https://allegro.pl/oferta/polski-kabel-przewod-glosnikowy-miedz-2x1-5-ofc-5349281724

Napisano

Dzięki, coś ze spostrzegawczością u mnie nie tak. Patrzyłem na opis na opakowaniu, a tam sam marketing i zapomnięli wspomnieć o CCA. Zatem wezmę ten, co polecasz i będę zadowolony.

Napisano
Przed chwilą, chodnik napisał:

Zatem wezmę ten, co polecasz i będę zadowolony.

Ale ja Ci nie kazałem go kupić zwyczajnie pokazałem różnicę w aukcjach.

Napisano

Spoko, i tak ten kupię. Dziś dowiedziałem się, że kable miedziane mogą być CCA i OFC i że marketingowo te CCA się nazywają CCA-OFC, a prawdziwa miedź to ten OFC. Dodatkowo że 1,5mm^2 przekroju powinno wystarczyć. Tyle mi było potrzeba do podjęcia decyzji. Jeszcze raz dzięki za porady.