A. Badora Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 cześć w zakupionym w 2019 roku amplitunerze Yamaha RX-A 1080 po ostatniej aktualizacji zanikł dźwięk z tunera tv cyfrowej po hdmi. Pojawia się komunikat Reference board decoder off. Obraz jest ok. Dzwięk z tv po arc schodzi prawidłowo (netflix, youtube z android tv). Nie widzi jedynie dekodera nc+. Na wyświetlaczu pojawia się również komunikat migający vol mute pomimo włączonego dźwięku. Zmieniałem kable, zmieniałem telewizory. Problem w komunikacji pomiędzy tunerem a amplitunerem - bardziej po stronie ampli, gdyż po bezpośrednim podłączeniu tunera do tv wszystko działa ok. Prosiłbym o pomoc gdzie jeszcze zajrzeć w ustawieniach. Reset amplitunera do ustawień fabrycznych nie pomógł. Czy jest możliwość pozyskania gdzieś poprzedniego firmware? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 Cześć. Próbowałeś przywrócić ustawienia fabryczne w dekoderze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 1 godzinę temu, A. Badora napisał: dźwięk z tunera tv cyfrowej po hdmi. Sprawdź w ustawieniach dźwięku AV czy masz ustawione na HDMI . Aktualizacja mogła zmienić na AUTO i wówczas dźwięku nie będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A. Badora Napisano 30 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 Przywróciłem ustawienia fabryczne w dekoderze, w tv, ustawiłem hdmi w ustawieniach dźwięku w ampli i nic - cisza. Nie lubię jak mnie sprzęty pokonują... Ostatecznie podpiąłem tuner nc+ bezpośrednio do tv i sygnał schodzi do ampli po ARC. Jakoś to działa. Czy w Poznaniu mamy kogoś kto pomógł by mi profesjonalnie ustawić kino i obraz tv (Sony XH9005) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 30 lipca 2021 Udostępnij Napisano 30 lipca 2021 A mógłbyś wrzucić zdjęcie jak masz podpięte z tyłu amp. AV ? Rozumiem że : - - z dekodera n-ki HDMI / w dekoderze załączone Dolby Dygital, wyłączone sterowanie telewizorem/ ..........AV wejście HDMI / Audio 1 / - wyjście AV - HDMI ARC / załączone w ustawieniach wyjście HDMI 1+2/ ..................... TV wejście HDMI ARC / w TV włączony dźwięk dla urządzeń zewnętrznych/ I jeszcze jedno , jak nic nie pomoże to spróbuj wpiąć HDMI w TV w inne gniazdo HDMI niż ARC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A. Badora Napisano 31 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 tak wygląda na zdjeciu w ampli hdmi od lewej czarny wyjscie na rzutnik, biało czarny wyjscie na tv czarny wejscie z dekodera Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A. Badora Napisano 31 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 17 godzin temu, tomek4446 napisał: I jeszcze jedno , jak nic nie pomoże to spróbuj wpiąć HDMI w TV w inne gniazdo HDMI niż ARC. Zmiana gniazda w tv też nie pomaga. Podmienilem dekoder na ps4 i ps4 działa. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 31 lipca 2021 Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 30 minut temu, A. Badora napisał: Podmienilem dekoder na ps4 i ps4 działa. Z tego wychodzi, że dekoder jest winowajcą. Sprawdź jeszcze raz na innym kablu. BTW. Jak wygląda menu audio w dekoderze? Możesz zrobić zdjęcie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A. Badora Napisano 31 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 3 godziny temu, piotrekb27 napisał: Z tego wychodzi, że dekoder jest winowajcą. Sprawdź jeszcze raz na innym kablu. BTW. Jak wygląda menu audio w dekoderze? Możesz zrobić zdjęcie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 31 lipca 2021 Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 A jakie opcje masz do wyboru? Dzieje się cokolwiek jak je zmieniasz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A. Badora Napisano 31 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 2 godziny temu, piotrekb27 napisał: A jakie opcje masz do wyboru? Dzieje się cokolwiek jak je zmieniasz? Tylko tak i nie. Nic się nie dzieje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 31 lipca 2021 Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 Włącz jeszcze funkcję sterowania telewizorem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
A. Badora Napisano 31 lipca 2021 Autor Udostępnij Napisano 31 lipca 2021 Nie dziala Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 1 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 1 sierpnia 2021 No to wykluczmy amplituner " 1, Opcje - Input Select - powinieneś mieć Hdmi / zdjęcie 1 - ja mam po coaxial/ 2. W ustawieniach Hdmi --- Hdmi Control włączone / zdjęcie 2/ 3. W ustawieniach wejść obrazu i dźwięku / input assignment/ zobacz czy masz dźwięk / audio/ na audio 1 / zdjęcie 3/ 4. Sprawdź w ustawieniach " Scene" - " Detail " czy masz ustawione HDMI , to taka zakładka mówiąca o wszystkich zastosowanych ustawieniach. / zdjęcie 4/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2021 Dziwne że stało się to po aktualizacji amplitunera. I moim zdaniem to faktycznie nie jest jego wina. Może protokoły? Ale to obrazu też by nie było. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts