Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

@Techfan sugerujesz, że słuch mnie myli? Żadne bajania. Obecnie słucham muzyki na przemian PC i raspberry. PC gra gęstszym dzwiekiem ale za to mniej rozdzielczym niż PI4 i nie chce być inaczej. Jest więcej basu. Obydwie konfiguracje maja swoje zalety i wady, i obydwie lubię. Nie potrzebuje pomiarów aby to potwierdzić. Wiem co słyszę, a słuch mam dobry. @Tweeter2016 w pełni się zgadzam, dlatego mam dac za 600 zł, który gra z powerbanka za 100 zł. Ostatnio miałem okazje słuchac zestawu Spendor A7 z Naim xs3 i jakimś drogim streamerem. Gralo to naprawdę swietnie. Ten zestaw zrobił na mnie duże wrażenie ale po powrocie do domu i włączeniu mojej konfiguracji stwierdziłem, ze nie gral 3 razy lepiej na co sugerowałaby cena :) 

Edytowano przez Szymek3392
Napisano

Zastanawia mnie ta różnica przy podłączeniu pod power bank. Przecież to też skopane źródło zasilania. Owszem, jest tam ogniwo, ale i przetwornica step up która bruździ. Power banku nie można porównać do zasilania czysto bateryjnego czy zasilacza liniowego. 

Napisano
15 godzin temu, Szymek3392 napisał:

PC gra gęstszym dzwiekiem ale za to mniej rozdzielczym niż PI4

Z tym że dźwięk z Maliny i PC jest wypuszczany przez jakiś player i nie wiesz jakie korekty stosuje, i ten sam plik inaczej zabrzmi z maliny czy PC...

Napisano
19 godzin temu, gienas napisał:

Z tym że dźwięk z Maliny i PC jest wypuszczany przez jakiś player i nie wiesz jakie korekty stosuje, i ten sam plik inaczej zabrzmi z maliny czy PC...

No to dotyczy wszystkich urządzeń. Ale ja także , mimo że to mało audiofilskie, stosuje PC obok Maliny.

18 godzin temu, pirlo81 napisał:

Pytam zupełnie poważnie, bez złośliwości i podtekstów. Na jakiej kwocie postawiłbyś tę granicę? Pytam bo stoję przed zakupem wzmacniacza i zastanawiam jaka kwota jest rozsądna. 

A moim zdaniem kolega Tweeter nieco pomija źródło. Może nie śledziłem tematu całego, albo się gdzieś zgubiłem, jesli tak to przepraszam. Natomiast nie może być tak że stawiamy na wzmacniacz i kolumny i tu szukamy poprawy dzwieku a olewamy źródło czy akustykę.

Akustyka to ciezki temat bo w tych pomieszczeniach także mieszkamy. Ale źródło. uwazam za równie wazne co wzmacniacz.

Pirlo co do Twojego pytania. To myślę że każdy ma tą granice w innym punkcie.

Piotr