Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich ;)

Potrzebuje pomocy w doborze sprzętu, kabli jak i również w poprowadzeniu kabli i rozstawieniu sprzętu. 

W obecnym salonie mam

RP-280F

r-115sw

Napędzane denonem X3700H

Zacząłem już remont nowego salonu (5,5m x 3,80 półotwarty z małym aneksem kuchennym)  na parterze i sprzęt docelowo będzie tam. 

Chcialbym maksymalnie wykorzystać możliwości denona i powoli kompletować resztę sprzętu, chciałbym skompletować pełny Dolby Atmos.

Sufit będzie podwieszany jako obramowanie wokół salonu a wiec myślałem nad głośnikami sufitowymi 4szt (jakie ?) 

Z tego co się orientuje pierwsze powinienem kupić centralny( jaki?) 

Kolumny efektowe ? (jakie?)

Na tył kolumny podłogowe (RP-280F) czy jakieś podstawkowe ? (Jakie?)

Drugi sub ? 
Coś oprócz tego co wymieniłem ? 

I oczywiście kable(jakie?), aktualnie jest wszystko murowane i zostanie obite płytami GK a wiec chciałbym przed położeniem płyt puścić już kable żeby wszystko ładnie było schowane ;)

Z góry dziękuje za pomoc ;

Pozdrawiam 

Napisano

1. Centralny Klipsch 440C/450C albo nowsze 404 i tak dalej. Nowsze nie rożnią się dzwiekiem tylko ceną w gorę.

2. Surroundy: RP240s albo nowsze, Tutaj jest to samo.

3. Sufitowe Klipsch z regulowanymi sopranami. Mieliśmy je w salce odsłuchowej właśnie do Atmosa. Które dokładnie? Zalezy od ceny i kwoty która Ci zostanie ale już te najmniejsze dadzą radę.

4. Drugi sub to 115SW albo nowszy (to samo co wyżej ) bo do niego jest ciężko dobrać inny sub  i je zgrać.

Piotr

Napisano (edytowany)

Denon AVC-X3700H mając dziewięć końcówek mocy daje Ci możliwość (bez dokładania zewnętrznych wzmacniaczy) zrobić system 7.1.2 lub 5.1.4. Jeśli zamierzasz mieć kino w tym salonie, to na surround nie musisz kupować pełnozakresowych kolumn. Możesz... Nie musisz. Generalnie amplituner i tak odcina poniżej 80Hz dla efektowych, subwoofer odpowiada za bas. Co innego jak muzyki słuchasz, no ale masz na przód RP-280F więc ok.

Na przód są poprzedniki aktualnego Klipsch RP-8000F. Patrząc na aktualne serie... Na center kup RP-404C lub większy RP-504C, nie mniejsze bo różnica jest ogromna a to ważna część systemu. Na surround jeśli na ścianę to RP-402S lub większe RP-502S. Jeśli podstawkowe (na standach) to RP-500M lub większe RP-600M. Sufitowe Klipsch ma dość drogie, ale PRO-160 RPC jest super opcją. Ja do siebie kupiłem PRO-18RC, ale to trochę już "bydlę". Możesz kupić coś innego producenta na sufit, i tak z reguły są za maskownicami.

Dodam że jeśli chodzi o surround to rozważ głośniki instalacyjne w ścianach jeśli masz płytę GK na stelażu. U siebie mam takie w 18m2 i to jedna z najlepszych decyzji jaką podjąłem robiąc kino. Zerknij np. PRO-160RPW, PRO-180RPW, PRO-250RPW LCR

Przewody... Na przednie 2x4mm2, na tyły i atmos 2x2,5mm2. Niektórzy dają nawet 2x1,5mm2 i też ok. Koniecznie miedź beztlenowa pełne OFC (nie CCA). Od wyboru do koloru. Melodika, Klotz...

Skup się na prawidłowym rozmieszczeniu głośników.

5.1.4.thumb.PNG.b625a7d0d3c960bb897381f8e0152584.PNG

7.1.2.thumb.PNG.44b2a1bea70c6ecec952e612ffd08675.PNG

Edytowano przez Butler
Napisano

Dzięki za szybkie odpowiedzi ;)

Czyli reasumując w pierwszej kolejności zakup 440C/450C/404/504

A potem reszta

RP-402S/RP-502S

PRO-160 RPC/PRO-18RC

115SW 

Opcji na głośniki w ścianie niestety nie będzie bo GK będzie klejone bez stelarzu. 

Co z RP-500SA/R-41SA ustawionymi na RP-280F do sufitu ? Jest sens ?

Co do zewnętrznych wzmacniaczy również interesuje mnie wasza opinia, to wszystko to kupa siana ale koniec końców i tak będę chciał coś dokupić, nie wszystko na raz ale powoli na 100% wszystko będę chciał skompletować ;)

Napisano (edytowany)
38 minut temu, Rockford napisał:

Co z RP-500SA/R-41SA ustawionymi na RP-280F do sufitu ? Jest sens ?

Tak jak tu jestem tak jeszcze nie spotkałem opinii zachwalającej te rozwiązanie. Atmos to bezpośrednio z sufitu musi być, te wynalazki odbijające dźwięk niezbyt się sprawdzają

Co do zewnętrznych wzmacniaczy również interesuje mnie wasza opinia, to wszystko to kupa siana ale koniec końców i tak będę chciał coś dokupić, nie wszystko na raz ale powoli na 100% wszystko będę chciał skompletować ;)

Jeśli dokupisz dwukanałową końcówkę mocy (albo integrę z taką możliwością), to Twój amplituner zdekoduje Ci nawet 7.1.4. Tak mam u siebie - Denon 4700 i fronty RP6000 napędzane Atoll AM200. System jednak w trakcie budowy, ale odsłuchy zaliczone więc wiem jak to będzie grać. W sumie to każdy z kanałów możesz puścić przez pre-out do zewnętrznych końcówek... Tylko to już wchodzisz w grube pieniądze.

PRO-18RC

No ja się trochę z nimi przewymiarowałem, ale się nie wycofuję z kupna, na pewno źle nie będzie. Koledzy "branżowi" raczej mniejsze rozwiązania Ci zaproponują za rozsądniejsze pieniądze.

Opcji na głośniki w ścianie niestety nie będzie bo GK będzie klejone bez stelarzu. 

Ja kułem w ścianie :D

Edytowano przez Butler
Napisano

Nadstawki na kolumny imitujące atmos średnio zdają egzamin. Prawdziwy atmos to jednak głośniki sufitowe, 2 lub 4. W zasadzie wszystko już zostało powiedziane - polecam pozostanie przy marce Klipsch - to zdecydowani specjaliści w kwestii kina i efektownego dźwięku. Głośnik centralny to bardzo duża część dźwięku w kinie więc nie warto oszczędzać na tym elemencie. Moim zdaniem głośniki efektowe nie mają już aż tak wielkiego znaczenia (chyba, że dysponujemy bardzo dużym pomieszczeniem). Może pomyśl o głośnikach dipol wieszanych na ścianie. GK powinien spokojnie je utrzymać a wiszą płasko na ścianie, ewentualnie ultra płaskie i lekkie Klipsch RP140D lub 240D.

Pozdrawiam,

Michał.

• 3 months later...
Napisano
Dnia 30.08.2021 o 08:31, Butler napisał:

Denon AVC-X3700H mając dziewięć końcówek mocy daje Ci możliwość (bez dokładania zewnętrznych wzmacniaczy) zrobić system 7.1.2 lub 5.1.4. Jeśli zamierzasz mieć kino w tym salonie, to na surround nie musisz kupować pełnozakresowych kolumn. Możesz... Nie musisz. Generalnie amplituner i tak odcina poniżej 80Hz dla efektowych, subwoofer odpowiada za bas. Co innego jak muzyki słuchasz, no ale masz na przód RP-280F więc ok.

Na przód są poprzedniki aktualnego Klipsch RP-8000F. Patrząc na aktualne serie... Na center kup RP-404C lub większy RP-504C, nie mniejsze bo różnica jest ogromna a to ważna część systemu. Na surround jeśli na ścianę to RP-402S lub większe RP-502S. Jeśli podstawkowe (na standach) to RP-500M lub większe RP-600M. Sufitowe Klipsch ma dość drogie, ale PRO-160 RPC jest super opcją. Ja do siebie kupiłem PRO-18RC, ale to trochę już "bydlę". Możesz kupić coś innego producenta na sufit, i tak z reguły są za maskownicami.

Dodam że jeśli chodzi o surround to rozważ głośniki instalacyjne w ścianach jeśli masz płytę GK na stelażu. U siebie mam takie w 18m2 i to jedna z najlepszych decyzji jaką podjąłem robiąc kino. Zerknij np. PRO-160RPW, PRO-180RPW, PRO-250RPW LCR

Przewody... Na przednie 2x4mm2, na tyły i atmos 2x2,5mm2. Niektórzy dają nawet 2x1,5mm2 i też ok. Koniecznie miedź beztlenowa pełne OFC (nie CCA). Od wyboru do koloru. Melodika, Klotz...

Skup się na prawidłowym rozmieszczeniu głośników.

5.1.4.thumb.PNG.b625a7d0d3c960bb897381f8e0152584.PNG

7.1.2.thumb.PNG.44b2a1bea70c6ecec952e612ffd08675.PNG

Jak byś rozegrał montaż w ścianie jeżeli po lewej stronie sofy nie ma ściany a po prawej stronie jest okno 2,5mx2m, za sofą ściana z oknem. Jeśli się nie mylę to głośniki ścienne również ustawiamy lewy prawy ? I czy montaż głośników ściennych wyklucza montaż głośników sufitowych ?

Napisano
11 minut temu, Rockford napisał:

Jak byś rozegrał montaż w ścianie

Nie ma ściany, nie ma montażu w ścianie... Raczej prosta zagrywka 😉 Masz wolną przestrzeń to na surround stawiasz kolumny-monitory na podstawkach, ewentualnie wolnostojące kolumny. Jak na rysunku co podałem, po bokach lekko z tyłu na wysokości odsłuchu lub niewiele wyżej.

15 minut temu, Rockford napisał:

Jeśli się nie mylę to głośniki ścienne również ustawiamy lewy prawy ?

Nie mylmy pojęć, zakładam że pytasz o surround. Typy głośników to wolnostojące kolumny, kolumny-monitory na podstawkach lub półkach, naścienne, ścienne (instalacyjne). Wszystkie głośniki w systemie Dolby ustawiany lewy prawy. Oprócz center i sub. Czasem zamiast tylnej pary surround jest też jeden głośnik.

19 minut temu, Rockford napisał:

czy montaż głośników ściennych wyklucza montaż głośników sufitowych ?

Absolutnie nie. Głośniki surround to głośniki podstawowego poziomu, wszystkie na wysokości odsłuchu. Sufitowe Atmos to jak sama nazwa wskazuje, montuje się w suficie wg. wytycznych.

Napisano
7 godzin temu, Butler napisał:

Nie ma ściany, nie ma montażu w ścianie... Raczej prosta zagrywka 😉 Masz wolną przestrzeń to na surround stawiasz kolumny-monitory na podstawkach, ewentualnie wolnostojące kolumny. Jak na rysunku co podałem, po bokach lekko z tyłu na wysokości odsłuchu lub niewiele wyżej.

Nie mylmy pojęć, zakładam że pytasz o surround. Typy głośników to wolnostojące kolumny, kolumny-monitory na podstawkach lub półkach, naścienne, ścienne (instalacyjne). Wszystkie głośniki w systemie Dolby ustawiany lewy prawy. Oprócz center i sub. Czasem zamiast tylnej pary surround jest też jeden głośnik.

Absolutnie nie. Głośniki surround to głośniki podstawowego poziomu, wszystkie na wysokości odsłuchu. Sufitowe Atmos to jak sama nazwa wskazuje, montuje się w suficie wg. wytycznych.

Wszystko jasne dziękuje ! ;)

• 1 month later...
Napisano

Witam znowu :) W ostatniej chwili przed zakończeniem salonu wpadłem ba pomysł żeby zrobić sobie multiroom i pociągnąć kable z salonu do sypialni, łazienki, tarasu i do ogrodu, czyli 4 osobne sekcje + główna w salonie, teraz moje pytanie brzmi jak to rozegrać ? 😂 W salonie jest 5.1.4 więc kanałów już brak, co musiałbym dokupić ? Trochę szperałem i natrafiłem na Denon HEOS Drive HS2 co o tym sądzicie ? Czy może jest jakaś tańsza opcja na takie rozwiązanie ?

Z góry dziękuje za pomoc :)

Pozdrawiam :)

Napisano

Nie jest to tanie urządzenie. Ale jeśli chcesz mieć faktycznie to sterowane wszystko jako jedno to nie masz za wielkiego wyboru.

Pytanie czy budżet jest u Ciebie ok z tym?

Z tańszych Musiał byś oewnie oprzeć ten system na Sonosie gdzie masz już wbudowane głośniki. Albo Malinie z odpowiednim softem.

4 Strefy nie są tanie.

Zobacz na naszym Facebooku. Masz tam naszą ostatnią realizację.

https://www.facebook.com/S4Home

Zadzwoń do nas to Ci powiemy co było zrobione.

Piotr

Napisano

Robi wrażenie 😱 Ktoś musiał kupę siana wyłożyć. Właśnie się zastanawiam czy jest sens pakować się taki system czy nie wyszło by taniej zrobić osobno np na sypialnie i łazienkę i osobno na taras i ogród