Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Obecnie posiadam Soundbar JBL Bar 3.1, niestety gra to średnio. Po roku użytkowania, stwierdziłem że lepiej zainwestować w kino domowe 5:1. 

Budżet jaki posiadam to 3-4k z Ampli. Zdaje sobie sprawę że to dość średnia kwota i dla tego biorę pod uwagę zakup sprzętu używanego. 
Czy nowy amplituner + używane kolumny to dobry kierunek? 

Jeśli chodzi o wykorzystanie kina to głównie do filmów, muzyka tylko sporadycznie.
Poniżej zamieszczam rzut salonu, niestety jest on otwarty na resztę domu co jak już zdążyłem się zorientować jest niekorzystne😴

Co byście polecili w tym budżecie?

Jak na chwile obecną to wpadły mi w oko dwa zestawy firmy Heco. 

https://www.olx.pl/d/oferta/okazja-zestaw-kina-domowego-5-1-onkyo-tx-nr-525-wifi-heco-victa-CID99-IDKWw2m.html#c059136c71

lub 

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosnikowe-glosniki-heco-victa-2x-701-2x-301-1x-101-CID99-IDK6wdj.html#c059136c71

Jeżeli są w miarę ok to z jakim amplitunerem by zagrały?

Forum.jpg

Napisano

Jutro jadę oglądać ten zestaw

https://www.olx.pl/d/oferta/okazja-zestaw-kina-domowego-5-1-onkyo-tx-nr-525-wifi-heco-victa-CID99-IDKWw2m.html#c059136c71

Na co zwrócić uwagę przed ewentualnym zakupem? 

Czy zestaw wart jest swojej ceny?

Jeśli kupię to KD to idąc za radą Piotra będę chciał wymienić Onkyo TX-NR 525 z zestawu na coś lepszego.

Bawić się w coś takiego, czy lepiej poszukać innych głośników i osobno dokupić amplituner?

Napisano

Zakupiłem taki zestaw

2x HECO Victa 501
1x HECO Victa 101
2x HECO Victa 201
1x Subwoofer Victa Sub 251A

Amplituner Onkyo TX-NR 525

Zdaję sobie sprawę że trochę budżetowy ale na początek wystarczy.

Pytanie dotyczy suba, gdzie go ustawić? 

Napisano

Tak na prawdę nie ma jednej złotej reguły, która da pełnię satysfakcji z ustawienia subwoofera w pomieszczeniu.

Możesz go ustawić z przodu obok kolumny (lewa lub prawa), w narożniku lub blisko słuchacza.

Niestety w wielu przypadkach nie ma "wolnej ręki" na dowolne ustawienie subwoofera bo nie pozwala na to układ pomieszczenia (rozstawienie mebli czy jego budowa) dlatego najlepiej wypróbuj kilka możliwości. Puść muzykę z większym basem i spróbuj kilka miejsc ustawienia subwoofera. Oceń gdzie gra najlepiej. 

Piotr

Napisano

No pojeździłem trochę subem po salonie i chyba najlepiej go "czuć" koło kanapy.

Jeszcze pytanko o kable, wiem że to temat rzeka w dodatku piszę w złym dziale ale nie chce zakładać nowego wątku.

Obecnie mam jakieś stare kable od poprzedniego właściciela kolumn i chcę je wymienić. 

Większość przewodów planuje na stałe zamocować pod listwami podłogowymi i z racji tego szukam przyzwoitych kabelków w miarę rozsądnej cenie.

Na drugi rok planuje wymianę sprzętu na coś lepszego (wciągło mnie szybciej niż myślałem😵) i chcę żeby instalacja dała rade.

Co byście polecili?

Napisano

Gotowe zarobione - Najszybciej, najwygodniej, najdrożej; Kupować osobno, przycinać, zarabiać - Trzeba poświęcić trochę czasu, długość można dowolnie sobie dopasować, taniej; Kątowe - Jak masz sztywne przewody a sprzęt blisko ściany to takie kątowe wtyczki są niezastąpione. Z tą ceną to nie jest reguła, trochę uprościłem, ale za te same zmontowane z wtyczkami kable raczej więcej zapłacisz.

Napisano
8 godzin temu, gregory81 napisał:

kupić "gołe" kable i osobno wtyki banan i samemu zarabiać czy lepiej kompletne (gotowy kabel z bananem)?

Możesz zastosować gotowe kable w konfekcji lub kupić kabel na metry i samemu końcówki zamontować. Jeżeli posiadasz trochę zdolności manualnych to spokojnie sobie poradzisz z zamontowaniem wtyków ;) 

Z gotowych kabli znajdziesz modele, które występują w różnych wariantach wykonania (oplot, wtyki bananowe, wtyki widełkowe, szpilki, etc..) jak i różnych długościach.

Zapraszam do kontaktu i wyceny.

Piotr