gregory81 Napisano 16 września 2021 Udostępnij Napisano 16 września 2021 Witam Obecnie posiadam Soundbar JBL Bar 3.1, niestety gra to średnio. Po roku użytkowania, stwierdziłem że lepiej zainwestować w kino domowe 5:1. Budżet jaki posiadam to 3-4k z Ampli. Zdaje sobie sprawę że to dość średnia kwota i dla tego biorę pod uwagę zakup sprzętu używanego. Czy nowy amplituner + używane kolumny to dobry kierunek? Jeśli chodzi o wykorzystanie kina to głównie do filmów, muzyka tylko sporadycznie. Poniżej zamieszczam rzut salonu, niestety jest on otwarty na resztę domu co jak już zdążyłem się zorientować jest niekorzystne😴 Co byście polecili w tym budżecie? Jak na chwile obecną to wpadły mi w oko dwa zestawy firmy Heco. https://www.olx.pl/d/oferta/okazja-zestaw-kina-domowego-5-1-onkyo-tx-nr-525-wifi-heco-victa-CID99-IDKWw2m.html#c059136c71 lub https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-glosnikowe-glosniki-heco-victa-2x-701-2x-301-1x-101-CID99-IDK6wdj.html#c059136c71 Jeżeli są w miarę ok to z jakim amplitunerem by zagrały? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Tak w tej cenie tylko uzywany. W pierwszym linku masz suba i amplituner. Wiec zdecydowanie to. Amplituner z czasem wymienisz na coś lepszego. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory81 Napisano 17 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2021 Czy jest jakaś różnica między głośnikami z pierwszego linka a tymi nowymi? https://www.uniwexaudio.pl/pro,939.html?utm_source=ceneo&utm_medium=referral Czy warto dopłacać do wyższego modelu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 17 września 2021 Udostępnij Napisano 17 września 2021 Charakter brzmienia jest podobny i jedynie co zyskujesz to możliwość nagłośnienia nieco większego pomieszczenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory81 Napisano 18 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 18 września 2021 Jutro jadę oglądać ten zestaw https://www.olx.pl/d/oferta/okazja-zestaw-kina-domowego-5-1-onkyo-tx-nr-525-wifi-heco-victa-CID99-IDKWw2m.html#c059136c71 Na co zwrócić uwagę przed ewentualnym zakupem? Czy zestaw wart jest swojej ceny? Jeśli kupię to KD to idąc za radą Piotra będę chciał wymienić Onkyo TX-NR 525 z zestawu na coś lepszego. Bawić się w coś takiego, czy lepiej poszukać innych głośników i osobno dokupić amplituner? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2021 Udostępnij Napisano 20 września 2021 Bardzo proszę. Mój poradnik Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory81 Napisano 20 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2021 Zakupiłem taki zestaw 2x HECO Victa 501 1x HECO Victa 101 2x HECO Victa 201 1x Subwoofer Victa Sub 251A Amplituner Onkyo TX-NR 525 Zdaję sobie sprawę że trochę budżetowy ale na początek wystarczy. Pytanie dotyczy suba, gdzie go ustawić? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 Najlepiej z przodu koło kolumny przedniej. Ale jeśli nie masz tam miejsca to akceptowalne zło Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 21 września 2021 Udostępnij Napisano 21 września 2021 Tak na prawdę nie ma jednej złotej reguły, która da pełnię satysfakcji z ustawienia subwoofera w pomieszczeniu. Możesz go ustawić z przodu obok kolumny (lewa lub prawa), w narożniku lub blisko słuchacza. Niestety w wielu przypadkach nie ma "wolnej ręki" na dowolne ustawienie subwoofera bo nie pozwala na to układ pomieszczenia (rozstawienie mebli czy jego budowa) dlatego najlepiej wypróbuj kilka możliwości. Puść muzykę z większym basem i spróbuj kilka miejsc ustawienia subwoofera. Oceń gdzie gra najlepiej. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory81 Napisano 21 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2021 No pojeździłem trochę subem po salonie i chyba najlepiej go "czuć" koło kanapy. Jeszcze pytanko o kable, wiem że to temat rzeka w dodatku piszę w złym dziale ale nie chce zakładać nowego wątku. Obecnie mam jakieś stare kable od poprzedniego właściciela kolumn i chcę je wymienić. Większość przewodów planuje na stałe zamocować pod listwami podłogowymi i z racji tego szukam przyzwoitych kabelków w miarę rozsądnej cenie. Na drugi rok planuje wymianę sprzętu na coś lepszego (wciągło mnie szybciej niż myślałem😵) i chcę żeby instalacja dała rade. Co byście polecili? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 22 września 2021 Udostępnij Napisano 22 września 2021 Kable, nie daj się tylko nabrać na kupno tanich CCA, szukaj w pełni miedzianych OFC i będzie ok. Klotz, Melodika, Bitner... To takie chyba najbardziej popularne w Polsce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 22 września 2021 Udostępnij Napisano 22 września 2021 Ja polecam Oehlbach, Van Damme czy ProCAB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregory81 Napisano 26 września 2021 Autor Udostępnij Napisano 26 września 2021 Jak będzie lepiej: kupić "gołe" kable i osobno wtyki banan i samemu zarabiać czy lepiej kompletne (gotowy kabel z bananem)? Kiedy używa się kątowych wtyk? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 27 września 2021 Udostępnij Napisano 27 września 2021 Gotowe zarobione - Najszybciej, najwygodniej, najdrożej; Kupować osobno, przycinać, zarabiać - Trzeba poświęcić trochę czasu, długość można dowolnie sobie dopasować, taniej; Kątowe - Jak masz sztywne przewody a sprzęt blisko ściany to takie kątowe wtyczki są niezastąpione. Z tą ceną to nie jest reguła, trochę uprościłem, ale za te same zmontowane z wtyczkami kable raczej więcej zapłacisz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 września 2021 Udostępnij Napisano 27 września 2021 Kupowanie gotowego jest droższe. Ale jest szansa że wykonanie będzie lepsze. Samemu możesz z kolei wybrać te wtyki które konkretnie Cie interesują. Jeśli takowe są. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 27 września 2021 Udostępnij Napisano 27 września 2021 8 godzin temu, gregory81 napisał: kupić "gołe" kable i osobno wtyki banan i samemu zarabiać czy lepiej kompletne (gotowy kabel z bananem)? Możesz zastosować gotowe kable w konfekcji lub kupić kabel na metry i samemu końcówki zamontować. Jeżeli posiadasz trochę zdolności manualnych to spokojnie sobie poradzisz z zamontowaniem wtyków Z gotowych kabli znajdziesz modele, które występują w różnych wariantach wykonania (oplot, wtyki bananowe, wtyki widełkowe, szpilki, etc..) jak i różnych długościach. Zapraszam do kontaktu i wyceny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts