seba90 Napisano 3 października 2021 Udostępnij Napisano 3 października 2021 Witam wszystkich serdecznie, Poszukuję jako amator swojego pierwszego stereo do salonu o powierzchni 30 m2. Zestaw będzie służył jako słuchanie radia, spotify i dźwięk TV. Byłem wczoraj na odsłuchu gdzie zaproponowano mi amplituner Denon DRA-800H natomiast z kolumn odsłuchałem Wilson RAPTOR 7 i Klipsch RP-260F gdzie Wilsony mi bardziej wpadły w ucho. Niestety mimo wszystko w tych kolumnach brakuje mi basu i zastanawiam się czy nie lepiej by było dobrać jakiś subwoofer do zestawu. Proszę o pomoc czy idę w dobrym kierunku czy po prostu szukać jakiś innych kolumn aby spełnić swoje oczekiwania. Budżet 5000 - 6000 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 3 października 2021 Udostępnij Napisano 3 października 2021 (edytowany) Pomieszczenie ma dużą powierzchnię i warto wybrać jednak większe kolumny. Z drugiej strony nie gwarantuje to, że tego basu Ci wystarczy. Mam tu na myśli inną akustykę pokoju odsłuchowego, a Twojego salonu. Większe kolumny to np. Monitor Audio Bronze 500, a w zestawie z amplitunerem kolumny będą kosztować taniej. Edytowano 3 października 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 Jeśli Wilsony spasowały Ci bardziej to znaczy że unikasz kolumn o jasnym brzmieniu. Dlatego też uważał bym na Bronze 500. Mimo że tez bbym Ci je polecił początkowo. Może kiedy odsłuchasz? Jeśli brakowało Ci basu to może Yamaha RN 602 + Aurora 1000 od Heco. Tam masz płynną regulację laudness. Basu nie braknie. Zapraszam na odsłuch Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 Denon DRA800h to dobry amplituner o soczystym brzmieniu oraz łagodnej górze. W mojej ocenie Wilsony nie do końca tutaj pasują. Lepszym rozwiązaniem byłyby Q Acoustic 3050i lub Heco Aurora 700, które zagrają potężniejszą podstawą basową względem Wilsonów i zachowasz muzykalność. Możesz także pomyśleć nad innym amplitunerem takim jak Yamaha RN602 w połączeniu z potężnie brzmiącymi Pylonami Sapphire 25 Zapraszam na odsłuch i po wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 @seba90 skoro Wilsony Ci się spodobały to może model 9? Co do wzmacniacza to Denon DRA-800h i Yamaha R-N602 są ok. Możesz jeszcze zerknąć na Marantz PM6007 + Audio Pro Link 1. Z kolumn warto skonfrontować jeszcze: Pylon Sapphire 25, Heco Aurora 1000, Polk Audio ES60, Pylon Opal 30. Zapraszam do kontaktu i na odsłuch. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba90 Napisano 4 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2021 Dzięki za odpowiedzi, z wszystkich wymienionych będę chciał przynajmniej część odsłuchać. Yamaha RN 602 + Aurora 1000 od Heco - patrząc na specyfikację czy przy takim zestawieniu wzmacniacz nie będzie za słaby ? W takim zestawieniu nie lepszy był ten Denon DRA-800H ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 Denon DRA 800 wcale nie jest mocniejszy. To klasa RN 602 z tym że ten ma HDMI. Chcesz lepiej to dobiera RN 803. Dodatkowo do Heco lepiej pasuje po prostu brzmienie Yamahy. Połączenie Heco z Denonem jest bardzo nisko obsadzone. Wolne Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 Dnia 3.10.2021 o 13:55, seba90 napisał: Denon DRA-800H natomiast z kolumn odsłuchałem Wilson RAPTOR 7 i Klipsch RP-260F gdzie Wilsony mi bardziej wpadły w ucho. Niestety mimo wszystko w tych kolumnach brakuje mi basu i zastanawiam się czy nie lepiej by było dobrać jakiś subwoofer do zestawu. Ewentualnie do zestawu, który Ci się podobał jak gra można dobrać subwoofer, jednak wtedy musisz się z dużo większym wydatkiem. Poniżej przykład dobrego subwoofera: https://audioexpert.pl/velodyne-wiq-10-subwoofer-aktywny-z-opcja-bezprzewodowa-outlet-p-2985.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 6 października 2021 Udostępnij Napisano 6 października 2021 Zgodnie z tym tokiem myślenia autorowi powinno bardziej podejść brzmienie Klipsch w połączeniu z Denonem, a było zupełnie inaczej. W dalszym ciągu uważam, że w tym przypadku lepszym rozwiązaniem byłby Denon DRA800h do Aurora 700. Mnie także bardziej odpowiada brzmienie Yamahy RN602 z Aurora 700 ale tutaj nie chodzi o moje preferencje tylko autora. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 października 2021 Udostępnij Napisano 7 października 2021 wilsony są nieco jaśniejsze, hmm inne w górze od Heco. QAcustic 3050i owszem do DRA 800 polecam sprawdzić. Jeśli jest opcja to oczywiście 700tki Aurora do 800DRA też. Ale to jest zestawienie którego nie kupuje się na pewno w ciemno. Po odsłuchu, ok, sprawdzone, wybrane. Zaakceptowane. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 7 października 2021 Udostępnij Napisano 7 października 2021 W mojej ocenie nic nie kupuje się w ciemno, poza jedzeniem choć i tutaj ostatnio wolę sam pojechać i odebrać Najlepiej byłoby posłuchać i ocenić ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma czas na to. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba90 Napisano 7 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 grudnia 2021 Dziękuje wszystkim za doradztwo, finalnie stałem się posiadaczem Monitorów Audio Bronze 6G 500+Wzmacniacz Cambridge Audio CXA81. Ogólnie z dźwięku jestem zadowolony, jedynie brakuje mi trochę ciepłego basu przy cichym słuchaniu muzyki, może to jeszcze kwestia wygrzania sprzętu czy też źródła bo na razie dźwięki leci przez bluetooth ze smartfona. pozdrawiam, Sebastian Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 8 grudnia 2021 Twoje zestawienie jest dość jasne. Wygrzanie delikatnie zmieni dźwięk ale nie charakter. Bluetooth z telefonu to fatalne źródło przy takiej klasie sprzetu. Musisz kupić coś ciepłego, To ma być sieciowe? Jaka kwota? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba90 Napisano 8 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 grudnia 2021 Właśnie już się powoli rozglądam za jakimś odtwarzaczem sieciowym, głównie słucham radia internetowego i czasem Spotify. Budżet jakim dysponuje to 500 - 800 zł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2021 To bardzo mały budżet jak na klasę sprzetu. Źródło jest tak samo ważne jak wzmacniacz. Musisz dozbierać. Do Project Stream Box S2 albo Malina z Allo Digi One. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wilson Napisano 9 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 9 grudnia 2021 6 godzin temu, S4Home napisał: To bardzo mały budżet jak na klasę sprzetu. Źródło jest tak samo ważne jak wzmacniacz. Musisz dozbierać. Do Project Stream Box S2 albo Malina z Allo Digi One. Piotr A Pro-Ject Stream Box S2 w połączeniu z czymś niedużym jak Pro-Ject MAIA S2 czy NAD AMp1 - ma to sens do małego pokoju? Czy lepsza po prostu Yamaha RN602? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2021 Moim zdaniem to bardzo ma sens. MAIA to bardzo fajny wzmak. Nie jest za mocny więc do monitorów i małego pokoju jak znalazł. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts