hubearth Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 (edytowany) Dzień dobry. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu pewnej kwestii. Chciałbym, aby amplituner miał taką funkcję, że włącza się go telefonem i puszcza muzykę że Spotify. 1. Czy to jest możliwe? 2. Czy amplituner musi mieć funkcję Spotify? 3. Czy amplituner musi mieć WiFi czy wystarczy podłączenie do internetu kablem Ethernet? 4. Czy coś jeszcze powinienem wziąć pod uwagę? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowano 4 października 2021 przez hubearth Poprawka tytułu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 października 2021 Udostępnij Napisano 4 października 2021 Amplitunery stereo/kina wyposażone w funkcjonalność sieciową takie jak Yamaha, Denon, Marantz możesz włączać/wyłączać za pomocą aplikacji. Tego typu urządzenia możesz łączyć z siecią kablowo jak i za pomocą wi-fi. Za pomocą dedykowanych aplikacji (Musiccast, Heos)możesz wybierać czego chcesz słuchać Spotify, Tidal, czy radio internetowe. Innym sposobem łączenia jest połączenie AirPlay i Bluetooth, które można wykorzystać jeśli amplituner nie jest wyposażony w odtwarzacz sieciowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 października 2021 Udostępnij Napisano 5 października 2021 Obecnie każdy amplituner sieciowy ma taką funkcje jak szukasz. Więc czy to będzie amplituner kinowy czy amplituner stereo. Spełniają wszystkie te założenia. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubearth Napisano 12 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 12 października 2021 Mam kolejne pytanie w temacie. Chciałbym ustawić telewizor i amplituner tak, aby podczas włączania telewizora automatycznie włączał się również amplituner. Pytanie czy przy takim ustawieniu jak włączę amplituner telefonem i np. puszczę muzykę ze Spotify, to za każdym razem włączy się również telewizor? Czy będzie jakaś opcja, żeby telewizor się nie włączył? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Wolski Napisano 12 października 2021 Udostępnij Napisano 12 października 2021 da się tak zrobić. ja mam TV, Marantz i shield. jak uruchomię tidal lub radio internetowe z aplikacji to uruchomi się tylko Marantz. jak wezmę pilota do shileda lub TV to uruchomi się całość na raz i ustawi od razu w domyślę na Maratnz (rzadko przełączam na TV - mam kartę CAM i dekoduję kablówkę w TV, ale jej nie oglądam). dodatkowo jak ustawisz możliwość korzystania z różnych pilotów to możesz shieldem sterować pilotem od TV - fajna funkcja - na dwóch stronach kanapy mam dwa różne piloty więc całość pod kontrolą niezależnie od miejsca - lenistwo pełną gębą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 15 godzin temu, hubearth napisał: Pytanie czy przy takim ustawieniu jak włączę amplituner telefonem i np. puszczę muzykę ze Spotify, to za każdym razem włączy się również telewizor? nie, jeżeli mówimy o amplitunerze stereo, chyba, że jest on wyposażony w złącza HDMI (np. Denon DRA-800H) i ma załączoną opcję: HDMI Control. W przypadku telewizorów (np. LG) można wyłączyć funkcję automatycznego startu urządzenia zewnętrznego ( sterowanie HDMI ) nie tracąc przy tym np. kanału ARC. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 października 2021 Udostępnij Napisano 13 października 2021 Tylko urządzenia które mają HDMI ci to zapewnia. Albo uniwersalny programowalny pilot. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubearth Napisano 16 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2021 Czy można powiedzieć, że Denon lub Yamaha mają lepszą aplikację do sterowania amplitunerem? Czy są one porównywalne? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 października 2021 Udostępnij Napisano 18 października 2021 Jest ona porównywalna. Chodz ta z D&M była przeważnie oceniana na niżej. W Yamaha nieco bardziej rozbudowana bo składa się z dwóch. Yamaha oraz MusicCast. Ale w obu przypadkach to jest kwestia przyzwyczajenia się. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubearth Napisano 19 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 19 października 2021 Wracam z zapytaniem o kolejną funkcję amplitunera - mianowicie ARC/eARC. 1. Co więcej oferuje nowszy standard eARC tak realnie? (czytałem artykuły o lepszej jakości itp., ale dla laika niekoniecznie to jest zrozumiałe) 2. Czy przy zestawie kolumn 5.1 (bez planowanej rozbudowy) warto zainwestować w amplituner z eARC? Czy nie ma takiej potrzeby? 3. Czy ten standard faktycznie ułatwia komunikację i sterowanie jednym pilotem zestawem TV-Ampli? (gdzieś to wyczytałem, a myślałem, że od tego jest HDMI CEC) PS. Telewizor oczywiście posiada standard eARC. Zastosowanie Netflix, Spotify, PS4. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 października 2021 Udostępnij Napisano 20 października 2021 14 godzin temu, hubearth napisał: 1. Co więcej oferuje nowszy standard eARC tak realnie? (czytałem artykuły o lepszej jakości itp., ale dla laika niekoniecznie to jest zrozumiałe) Dzwiek HD. ARC ma standardowy DTS i Dolby. Inna sprawa który telewizor da Ci taką możliwość i na czym. 14 godzin temu, hubearth napisał: 2. Czy przy zestawie kolumn 5.1 (bez planowanej rozbudowy) warto zainwestować w amplituner z eARC? Czy nie ma takiej potrzeby? nie ma to specjalnie znaczenia. W sensie jeden punkt nie jest powiązany z drugim. 14 godzin temu, hubearth napisał: 3. Czy ten standard faktycznie ułatwia komunikację i sterowanie jednym pilotem zestawem TV-Ampli? (gdzieś to wyczytałem, a myślałem, że od tego jest HDMI CEC) CEC spowoduje że urządzenia włączą się jednocześnie. Że pilotem od TV sterujesz głośnością AMP ARC czy też eARC odnosi się TYLKO do Audio. ARC = Audio Return Chanel Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts