mateolo2 Napisano 10 października 2021 Napisano 10 października 2021 Hej Wczoraj spełniłem swoje marzenie i dorwałem kolumny, których poszukiwałem od długiego czasu - Quad 12L2 w wersji limitowanej z hebanu (tylko 250 sztuk na świecie). W związku z tym są one dla mnie niezwykle wartościowe. Wygladaja tak: I teraz chciałbym zapytać bo może ktoś ma już rozpracowany temat. Całe są w błyszczącym lakierze. Nie wiem natomiast jakim. Strzelam, ze to politura. Jednak maja już trochę lat i widać, ze miejscami ten „błysk” jest lekko zmatowiony itd. Chcialbym kupić jakiś środek do mebli/drewna, żeby je odświeżyć. Nadać blysku, świeżości, natluczenia. Tylko nie wiem co do tego się nadaje, tak żebym nie ryzykował uszkodzenia tej powłoki. Czy ktoś ma kolumny tak wykonane i może polecić jakiś nie inwazyjny środek? Myślałem o olejkach/mleczkach do mebli. Może takim zwykłym pronto do mebli?. Ale podobno politura może zle zareagować z chemia/alkoholem i się rozpuścić, dlatego chciałem Was podpytać Dzieki! Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 10 października 2021 Napisano 10 października 2021 2 godziny temu, mateolo2 napisał: Może takim zwykłym pronto do mebli?. Ostatnim na świecie środkiem do konserwacji i czyszczenia mebli jest Pronto. Nie używaj tego. Powie Ci to każdy stolarz i firma produkująca cokolwiek fornirowanego pokrytego lakierem, czy nie. Nie ma innej metody na zmatowiony czy zniszczony lakier jak jego usunięcie i ponowne fornirowanie oraz lakierowanie. W przypadku podłogi cyklinujemy i lakierujemy ponownie , w przypadku kolumn cyklinowania nie polecam Do czyszczenie tego typu powierzchni jaką masz, a więc drewno i lakier najlepszym środkiem do czyszczenia jest miękka bawełniana ścierka + letnia woda. Ścierkę dobrze wycisnąć . Nie polecam stosowania żadnej chemii. 2 Odpisz, cytując
audiowit Napisano 10 października 2021 Napisano 10 października 2021 Zwykły psik do mycia szyb i mikrofibra. Psikasz na szmatkę nie monitor. Alkohol zawarty w psiku szybko odparowuje. Odpisz, cytując
baliosia Napisano 10 października 2021 Napisano 10 października 2021 Witam, można spróbować z Farecla G10. nanieś trochę na próbę np. na spodzie, rozprowadź, chwilę poczekaj i zetrzyj lekko wilgotną bawełnianą szmatką albo mikrofibrą. Na koniec wypoleruj suchą szmatką. Ta pasta usuwa mikroryski i nadaje połysku. Pzdr. Odpisz, cytując
baliosia Napisano 11 października 2021 Napisano 11 października 2021 P.S. Farecla tylko na lakier, na ryski i zmatowienia. Kolega wyżej wyczerpał temat Odpisz, cytując
terracan1929 Napisano 6 grudnia 2021 Napisano 6 grudnia 2021 Dnia 10.10.2021 o 16:55, mateolo2 napisał: Hej Wczoraj spełniłem swoje marzenie i dorwałem kolumny, których poszukiwałem od długiego czasu - Quad 12L2 w wersji limitowanej z hebanu (tylko 250 sztuk na świecie). W związku z tym są one dla mnie niezwykle wartościowe. Wygladaja tak: I teraz chciałbym zapytać bo może ktoś ma już rozpracowany temat. Całe są w błyszczącym lakierze. Nie wiem natomiast jakim. Strzelam, ze to politura. Jednak maja już trochę lat i widać, ze miejscami ten „błysk” jest lekko zmatowiony itd. Chcialbym kupić jakiś środek do mebli/drewna, żeby je odświeżyć. Nadać blysku, świeżości, natluczenia. Tylko nie wiem co do tego się nadaje, tak żebym nie ryzykował uszkodzenia tej powłoki. Czy ktoś ma kolumny tak wykonane i może polecić jakiś nie inwazyjny środek? Myślałem o olejkach/mleczkach do mebli. Może takim zwykłym pronto do mebli?. Ale podobno politura może zle zareagować z chemia/alkoholem i się rozpuścić, dlatego chciałem Was podpytać Dzieki! Jeśłi nadal nic nie znalazłeś (w końcu post ma 2 miesiące) to polecam środek firmy Liberon - Odplamiacz do drewna politurowanego. Używałem go do swoich włoskich mebli i efekt miło mnie zaskoczył. Nazwą "odplamiacz" się nie sugeruj - po za odplamianiem np. kolistych śladów od gorącej szklanki, nabłyszcza, usuwa drobne ryski. Po prostu odnawia. Aplikacja jest bardzo prosta. Nanosi się szmatką praparat na mebel, po 2-3 minutach poleruje suchą szmatką np z microfibry. Ja tym sposobem odświeżyłem swój kredens i jestem super zadowolony. Preparat kupiłem w Leroyu. Odpisz, cytując
Recommended Posts