zacol Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 Hej, chciałem poprosić Was o pomoc w doborze kina domowego do małego salonu o wielkości 15 metrów kwadratowych. Moje oczekiwania: - kino byłoby wykorzystywane głównie do oglądania filmów, - mieszkanie w bloku z wielkiej płyty wiec nic przez co pękałyby ściany u sąsiadów, - wsparcie dla filmów w Bluray 4K. Nie wiem co lepiej sprawdzi się w pomieszczeniu tej wielkości - 2.1 czy 5.1?. Może na podstawie załączonego planu coś doradzacie. https://ibb.co/DQWTvgF Zastanawiałem się nad jakimś amplitunerem Onkyo i głośnikami canton movie 95. Mój budżet to około 3k. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 5.1 będzie ok. Nawet 5.1.2 (atmos), ale budżet 3k za mały na to. No chyba że zakładasz kupno używanego sprzętu, to ok. Co do amplitunerów, nowych Onkyo jeszcze nie ma, zresztą dostępność innych producentów też jest bardzo ograniczona a ceny absurdalnie wysokie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zacol Napisano 24 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 października 2021 @Butler Dzięki za odpowiedź Używany sprzęt wchodzi w grę. Polecisz coś konkretnego? Wspominasz o 5.1 ale czy problemem nie będzie to, że tylne głośniki będą w zasadzie z boku kanapy, a nie za nią? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 (edytowany) 37 minut temu, zacol napisał: Wspominasz o 5.1 ale czy problemem nie będzie to, że tylne głośniki będą w zasadzie z boku kanapy, a nie za nią? Mogą być z boku, kiedyś był zalecany kąt 90-110 stopni, teraz Dolby zaleca 110-120, ale powinno być OK, tyle że powinny być powyżej głowy słuchacza, o ile dobrze pamiętam kiedyś to było około 80-90cm, teraz jest chyba 120cm od podłogi. Te specyfikacje Dolby na przestrzeni lat trochę się pozmieniały. Edytowano 24 października 2021 przez tomek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 A kto Ci powiedział że surround mają być z tyłu? One mają być po bokach i tylko lekko za tobą, wisząc na ścianie za sofą będą prawidłowo umiejscowione. Pamiętaj że muszą być skierowane w Twoją stronę. Canton Movie 95 jak na swoje gabaryty fajnie się sprawdza, szczególnie w niewielkiej przestrzeni. Amplitunery nowe realnie to ceny od 3000zł wzwyż (Denon AVR-X1700H, Yamaha RX-V4A). Używane... Denon avr-x1400h, Yamaha RX-V585 itp. wsytarczą. Szukaj coś w miarę świeżego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zacol Napisano 24 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 października 2021 Super, dzięki za odpowiedzi Dajcie znać jeżeli macie jeszcze inne propozycje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 Sąsiad sprzedaje Yamaha RXA 1080 , cena może i wysoka , ale sprzęt pierwsza klasa w kinie domowym. Dokupujac dodatkowy zestaw Canton możesz zbudować fajny system z Atmos Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zacol Napisano 24 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 października 2021 @maciek72 Fajny sprzęt ale zdecydowanie ponad mój budżet. Które głośniki Canton maja wsparcie dla atmos? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 Takie same jak masz montujesz na suficie Jak mam w planie (za tydzień ) montarz 17 x Tannoy Hts 101 XP dla 2 systemów Auro 3D 11.2 i Atmos 5.2.6 5.2 będzie wspólne dla 2 kodeków Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 Wow, 17 głośników plus dwa suby? Czym to napędzisz bez przepinania kabli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 (edytowany) Szukam Denon 6700 i spliter od kolegi Tomasza / Firestorm7 z innego forum Zamysł jest taki , aby wszystkie głośniki miały to samo brzmienie . Jak na takie maluchy są świetne Edytowano 24 października 2021 przez maciek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zacol Napisano 24 października 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 października 2021 Czy jest w Poznaniu jakieś miejsce, w którym można odsłuchać jak grają tego typu sprzęty? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 24 października 2021 Udostępnij Napisano 24 października 2021 Widziałem na olx Marantz 5013 za 2900 w Poznaniu . Podstawowy model , ale może dla Ciebie wystarczy (?) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 października 2021 Udostępnij Napisano 25 października 2021 19 godzin temu, maciek72 napisał: Sąsiad sprzedaje Yamaha RXA 1080 , cena może i wysoka , ale sprzęt pierwsza klasa w kinie domowym. Dokupujac dodatkowy zestaw Canton możesz zbudować fajny system z Atmos Ile za nią chce? Miałem ostatnio klienta na 1080. W tej cenie szukaj używanego kina opartego na systemie 5.1 oraz kolumn Canton Movie, Tannoy HTS, czy Heco Ambient. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts