Blitzkrieg Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Cześć! Chciałem prosić o pomoc w instalacji kina domowego w salonie. Mam już skompletowany system 5.1 (2xAurora 700, Aurora 30, 2xAurora 300 i Sub 30A) z amplitunerem Yamaha RX-V6A. Rozmieszczenie tak jak pokazane na 1 zdjęciu. Początkowo myślałem, żeby zrobić 7.1 (na tyle też jest rozmieszczonych kabli) ale z racji ograniczonej przestrzeni w której będzie znajdowało się nagłośnienie zarzuciłem ten pomysł. Jednocześnie z powodu tego, że jak widzicie w części salonowej sufit nie jest podwieszany tylko żelbetowy nie ma możliwości podwiesić głośników atmos. Na forum nie jest polecane kładzenie głośników efektowych na podłogówkach, że nie daje to efektu, więc też to odpuściłem. I tu właśnie wpadłem na pomysł, który chciałbym skonsultować z wami czy ma to sens i da pożądany efekt, żeby w miejscu zakończenia sufitu podwieszanego w części kuchennej zamontować dwa głośniki atmos ( tak jak zaznaczone na zdjęciu nr 2). Myślałem o Heco Am200, Dali C-1, Canton AR400. Ewentualnie druga możliwość (mniej preferowana to zrobienie zabudowy głośników instalacyjnych pochylonych w stronę miejsca odsłuchowego lub głośniki w których można manipulować kątem nachylenia (czy istnieją takie?). Odległość od tych głośników sufitowych do kanapy wynosi ok. 2m. Czy takie rozwiązanie zapewni satysfakcjonujące efekty? Dom jest na etapie wykończenia i to ostatni moment żeby pociągnąć kable, tylko nie wiem czy gra jest warta świeczki. Powierzchnia tej części salonowo-kuchennej to ok. 60m2 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 2 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 @S4Home @Q21 doradzicie coś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 listopada 2021 Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 Masz olbrzymi salon ale tak doradzimy. Zadzwoń proszę do nas. Pamiętaj o jednym Atmos to nie kolumny stojące na przednich. To nie kolumny podwieszane na ścianie przy suficie. To już jest wogóle tragedia. Tu możesz zastosować montowane w suficie . Kanap będzie pod nimi na to wyglada? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 3 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 3 godziny temu, S4Home napisał: Masz olbrzymi salon ale tak doradzimy. Zadzwoń proszę do nas. Pamiętaj o jednym Atmos to nie kolumny stojące na przednich. To nie kolumny podwieszane na ścianie przy suficie. To już jest wogóle tragedia. Tu możesz zastosować montowane w suficie . Kanap będzie pod nimi na to wyglada? Piotr Oczywiście zadzwonię :). Tak, absolutnie zdaje sobie sprawę, że głośniki efektowe (typu Am 200) mające odbijać dzwięk od sufitu nie dają żadnego efektu. Miałem nadzieje że podwieszenie ich pod sufitem pochylone w stronę słuchacza da zadowalający efekt. Co do kanapy to ona będzie delikatnie wychodzić na okno, tak jak mniej więcej to zmierzyłem to odległość od końca tego podwieszenia do miejsca siedzenia wyniosłaby ok. 2m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 3 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 3 listopada 2021 Konkretnie chodziło mi o taką ewentualność, zaczerpniętą ze strony Dali. Sorry, za post pod postem. Brak możliwości edycji Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 listopada 2021 18 godzin temu, Blitzkrieg napisał: Konkretnie chodziło mi o taką ewentualność, zaczerpniętą ze strony Dali. Sorry, za post pod postem. Brak możliwości edycji To nie jest żaden Atmos. To jest surround po prostu tylko mniej poprawnie ustawiony. Ale z Atmosem to nie ma nic wspólnego Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 4 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 listopada 2021 Czyli albo Heco 11F/Kef T101 na suficie albo nic? Wszystko inne nic nie warte? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 listopada 2021 Te co podałeś to kolumny ścienne/naścienne. Jeśli nie masz zamiaru dawać typowych głośników do zabudowy w suficie, to moim zdaniem powinieneś się zdecydować na jakieś regulowane małe satelitki, przykręcić je do sufitu i za pomocą regulowanego uchwytu skierować w stronę odsłuchu. Pamiętaj by dobrze rozprowadzić przewody. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 4 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 4 listopada 2021 Właśnie z tymi przewodami jest problem bo nie ma już jak ich ukryć i wchodzimy na grunt wymaganej akceptacji żony ;). Nowy dom i przewody na suficie? Ciężki temat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 4 listopada 2021 Udostępnij Napisano 4 listopada 2021 (edytowany) Wykuj i zamaskuj gipsem, robisz raz i zapominasz. Pokaż żonie jakieś fajne punktowe oświetlenie sufitowe na które się zgodzi, przewody zrobisz dla nowych żarówek oraz głośników i sprawa załatwiona Edytowano 4 listopada 2021 przez Butler Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 listopada 2021 Udostępnij Napisano 5 listopada 2021 23 godziny temu, Blitzkrieg napisał: Właśnie z tymi przewodami jest problem bo nie ma już jak ich ukryć i wchodzimy na grunt wymaganej akceptacji żony ;). Nowy dom i przewody na suficie? Ciężki temat No to nie rób Atmosa jeszcze. Poczekaj. Dozbierasz a remont się keidyś przyda mały Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts