Skocz do zawartości

Czy do mojego wzmacniacza da się podlaczyc subwoofer?

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hej Panowie,

Chcialbym zrobić eksperyment i do mojego zestawu stereo dorzucić subwoofer. Jednak spojrzałem na wejścia do wzmacniacza i nie mam pojęcia gdzie i jak go podlaczyc? Jestem w temacie subów zielony… 

Tak wyglada tył mojego wzmacniacza (primare i21)

Jak się da to będę wdzięczny za informacje co taki subwoofer musi mieć, żeby zadziałać z moim wzmacniaczem? Domyślam się, ze musi być aktywny, ale jakie złącza ma posiadać? 

Bede tez wdzięczny za polecenie jakiegoś używanego suba do 1000 zl

6AFC1584-57CC-48E9-9E74-E40B47CEEEB8.jpeg

A19795DB-9627-4CFC-844D-E24A1514B818.jpeg

1D3A0143-4841-45C7-9FD6-F1A844A336FD.jpeg

Edytowano przez mateolo2
Napisano

Na pewno musisz kupić subwoofer aktywny, to pewne. W Twoim przypadku nie masz wyjścia typu "Sub Out" w związku z tym musisz podłączyć go do gniazda "Pre Out" za pomocą kabla subwooferowego typu "Y". W takim kablu z jednej strony są dwa wtyki RCA, z drugiej strony jeden. Dwa do wzmacniacza (do białego i czerwonego gniazda) a pojedynczy do suba.

Napisano (edytowany)

Robert już napisał jak podłączyć. Minimum rozsądne to Quadral Qube 8 do 1k, albo Rel T5i - sporo drożej

Minus taki ze jak preout jest nieregulowane to dalej nic z tym nie zrobisz i musisz wpiąć przez głośniki 

Rel ma specjalny system podłączenia (też przez wyjścia głośnikowe) i jego polecam - dziala to super i jest zalecane przez Rela. 

Edytowano przez marcinmarcin
Napisano (edytowany)
9 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Robert już napisał jak podłączyć. Minimum rozsądne to Quadral Qube 8 do 1k, albo Rel T5i - sporo drożej

Minus taki ze jak preout jest nieregulowane to dalej nic z tym nie zrobisz i musisz wpiąć przez głośniki 

Rel ma specjalny system podłączenia (też przez wyjścia głośnikowe) i jego polecam - dziala to super i jest zalecane przez Rela. 

W jakim sensie nieregularne? Szczerze mówiąc nie mam dużego budżetu i chce od kumpla odkupić focal cub 2. 

9 godzin temu, Robert Radziszewski napisał:

Na pewno musisz kupić subwoofer aktywny, to pewne. W Twoim przypadku nie masz wyjścia typu "Sub Out" w związku z tym musisz podłączyć go do gniazda "Pre Out" za pomocą kabla subwooferowego typu "Y". W takim kablu z jednej strony są dwa wtyki RCA, z drugiej strony jeden. Dwa do wzmacniacza (do białego i czerwonego gniazda) a pojedynczy do suba.

Sub który chce kupić (focal cub 2) ma takie wejścia jak na zdjęciu.

Jest tam wejście RCA L/R i LFE. Czyli proponujesz, żebym do swojego wzmacniacza podpial pod pre out kabel typu Y i ta pojedyncza końcówkę do wejścia LFE? Nie lepiej po prostu kupić zwykle RCA podlaczyc do pre out, a potem do RCA w subie?

C4B443A3-1CBE-4823-9CCF-613602514593.webp

Edytowano przez mateolo2
Napisano

PRE OUT jest regulowany. Na tym polega wyjście z przedwzmacniacza. :/

Więc faktycznie albo stamtąd albo kablami głośnikowymi równolegle z tymi do kolumn. Wtedy suby które mają złącze wysokopoziomowe jak REL.

Piotr

Napisano

15 godzin temu, mateolo2 napisał:

Jak się da to będę wdzięczny za informacje co taki subwoofer musi mieć, żeby zadziałać z moim wzmacniaczem? Domyślam się, ze musi być aktywny, ale jakie złącza ma posiadać? 

Kabel 2RCA- 2RCA.  Z wyjścia Pre-Out we wzmacniaczu na wejście 2RCA w subie.

Możesz również użyć kabla typu "Y" jak proponowali koledzy powyżej.

Piotr

Napisano
3 godziny temu, S4Home napisał:

PRE OUT jest regulowany. Na tym polega wyjście z przedwzmacniacza. :/

Więc faktycznie albo stamtąd albo kablami głośnikowymi równolegle z tymi do kolumn. Wtedy suby które mają złącze wysokopoziomowe jak REL.

Piotr

kompletnie nie znam się an tym i nie mam pojęcia co oznacza to, ze wyjście pre out jest regulowane? W czyn problem? Nie można tego tak podlaczyc jednak z jakiegoś powodu?

Napisano
8 godzin temu, mateolo2 napisał:

kompletnie nie znam się an tym i nie mam pojęcia co oznacza to, ze wyjście pre out jest regulowane? W czyn problem? Nie można tego tak podlaczyc jednak z jakiegoś powodu?

Chodzi o to czy będzie Ci zglasniac sub razem z kolumnami, ale będzie. Ja też się zakręciłem, ale tak bywa po 8 godzinach jazdy 😉

Napisano
20 godzin temu, mateolo2 napisał:

Właśnie nie ma problemu.

Marcin napisał że nie jest a jest. A to jest tutaj kluczowe.

Piotr