Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 (edytowany) 2 pytania: Czy między Focal Chora 806 i Focal Aria 906 jest duża / ogromna różnica? Warto dopłacić do 906-ek? I czy gwarancja europejska, na Focale kupione we Francji jest honorowana w Polsce? Czy polski serwis może odmówić darmowej naprawy (jakby się coś s*R*&$*$&(&*()) w okresie gwarancji (5 lat) kolumn zakupionych we Francji? Dzięki! Edytowano 15 listopada 2021 przez Tweeter2016 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg235 Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Nie wiem jak jest z kwestiami gwarancyjnymi i serwisowymi. Natomiast jeśli chodzi o porównanie monitorów Chora 806 i Aria 906, to na pewno warto dopłacić do tych drugich. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Do Yamahy nie polecam Focali, będzie efekciarsko ale na dłuższą metę dźwięk będzie męczył. Chyba że masz ciepłe, analogowo brzmiące źródło. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 (edytowany) Dzięki za opinie! @greg235 - Jest duża różnica w brzmieniu? Bo wiecie, czasami jest tak, że droższy model jest pomyślany po prostu na większe pomieszczenie, a sygnatura dźwięku jest zbliżona. @soberowy Źródłem będzie PC z DAC...... A ciepłe, analogowo brzmiące przetworniki DAC, to które? (z tańszych, do 800-1000 zł) Edytowano 15 listopada 2021 przez Tweeter2016 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Z dac Ci nie pomogę ponieważ sam miałem tylko trzy. Najbardziej muzykalny był XiangSheng na AK4495, ale to i tak nie było to samo co płyty cd odtwarzane ze starego odtwarzacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: A ciepłe, analogowo brzmiące przetworniki DAC, to które? Tylko jak szukasz ciepłego, analogowego brzmienia to nie Focal, tego nie docieplisz nawet największym kluchem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 13 minut temu, marcinmarcin napisał: Tylko jak szukasz ciepłego, analogowego brzmienia to nie Focal, tego nie docieplisz nawet największym kluchem Myślę ,iż SET300B DM na top trafach , kondach itp. spokojnie daje radę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Zatem, z kolumnami jakich marek najlepiej zgrywa się Yamaha (mam A-S 1000) ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 A obecnie jakie kolumny masz/miałeś? Słuchałeś już czegoś pod ta Yamaha? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Obecnie mam "chwilowo" Polk S20E Signature. Ale tu jest mało detalu i dużo za dużo basu. To są ciemne kolumny. Generalnie pod techno / disco / rave / trance / rap / hip-hop idealne, ale u mnie się średnio sprawdzają. Bedę je sprzedawał niedługo. Ktoś mi polecał Vienna Accoustics, KEF, Chario, ProAc i starsze Dynaudio - jako te marki kolumn, które żyją z Yamaszką w zgodzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleg Szytmaniuk Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Witam, wlasnie tez sie zastaniawiam nad zakupem Focal Aria 906 z Marantz pm7000n, albo Triangle Borea BR09 z tym ze Marantzem. Wiecie moze co by sie lepiej sprawdzilo w salonie ok 24m2? Niestety nie moge sprawdzic jak brzmia te Triangle...Dzieki za porade:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Triangle nie znam, O 906 czytałem, że w 15-30 m2 radzą sobie dobrze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Jeśli teraz masz za dużo basu to z Chario czy Dynkami będzie ból głowy. Polece Ci tanie ale rewelacyjne monitorki Tannoy m1 lub m2. Pokój masz niewielki więc wystarczą aby nagłośnić pomieszczenie. Miałem połączenie Yamaha + Tannoy i Yamaha + Kef w obu przypadkach było dobrze. Możesz też spróbować połączyć Yamahe z monitorkami Xavian ale tu może być troszkę za dużo góry. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinmarcin Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 36 minut temu, Tweeter2016 napisał: Obecnie mam "chwilowo" Polk S20E Signature. Ale tu jest mało detalu i dużo za dużo basu. To są ciemne kolumny. Generalnie pod techno / disco / rave / trance / rap / hip-hop idealne, ale u mnie się średnio sprawdzają. Bedę je sprzedawał niedługo. Ktoś mi polecał Vienna Accoustics, KEF, Chario, ProAc i starsze Dynaudio - jako te marki kolumn, które żyją z Yamaszką w zgodzie. Ale nie pisałes że masz za dużo basu @soberowy ma rację Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Aria 906 ma dwie wady jak dla mnie, monotonne wysokie tony, ta ich kopułka słabo róznicuje wysokie i bas nie ma masy, dociążenia. Może to była wina Yamahy, nie wiem. Zarówno Yamahe jak i Focale zmieniłem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 13 minut temu, soberowy napisał: Polece Ci tanie ale rewelacyjne monitorki Tannoy m1 lub m2 Miałem legendarne Tannoye M1 i je sprzedałem latem br. Nie chciałbym do nich wracać, choć nie słuchałem ich z Yamahą. A możesz coś ze współczesnych monitorków Tannoy?? Chyba jest tylko jeden model sensowny: XT6 (bo te z Mini w nazwie są cienkie - bardziej do KD). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Oleg Szytmaniuk Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 28 minut temu, Tweeter2016 napisał: Triangle nie znam, O 906 czytałem, że w 15-30 m2 radzą sobie dobrze. Dzieki @Tweeter2016...ten sam problem z Triangle. Musze je sprawdzic Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 14 minut temu, marcinmarcin napisał: Ale nie pisałes że masz za dużo basu Gdzie nie pisałem? Na drugim forum ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 12 minut temu, Tweeter2016 napisał: Miałem legendarne Tannoye M1 i je sprzedałem latem br. Nie chciałbym do nich wracać, choć nie słuchałem ich z Yamahą. A możesz coś ze współczesnych monitorków Tannoy?? Chyba jest tylko jeden model sensowny: XT6 (bo te z Mini w nazwie są cienkie - bardziej do KD). Nowszych modeli niestety nie znam, choć miałem chrapkę na XT6. A czego Ci brakowało w M1? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 3 minuty temu, soberowy napisał: A czego Ci brakowało w M1? Może po prostu lepszego wzmacniacza ? Nie miałem wtedy jeszcze Yamahy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 1 godzinę temu, Tweeter2016 napisał: Obecnie mam "chwilowo" Polk S20E Signature. Ale tu jest mało detalu i dużo za dużo basu. To są ciemne kolumny. To nie są ciemne kolumny🙂. To są kolumny grające po amerykańsku. Dużo basu, dużo mocnej góry, wycofana średnica i mało wysublimowane to wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Podobno model R1 jest lepszy i warto dokonać w nim modyfikacji zwrotnicy. Szkoda, że te modele są dość stare i ciężko o uszanowane egzemplarze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 6 minut temu, seba3002 napisał: To nie są ciemne kolumny Moje akurat są w kolorze czarnym. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soberowy Napisano 15 listopada 2021 Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Dobrze, że kupiłem dębowe a nie czarne bo byłyby za ciemne Może lubisz jasne efektowne granie to wtedy Focal czy Bowers jak znalazł. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 15 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 15 listopada 2021 Bowersy podobają mi się. Tzn. chyba podobają mi się, bo słuchałem ich kilkanaście minut I z zupełnie innym wzmacniaczem (tu większości osób na z forum szczęka by opadła). Krótko słuchałem model 606 S2 AE. Nie wiem co to znaczy słuchać białych czy dębowych kolumn przez kilka godzin, ale pierwsze wrażenia były OK. Wierze Wam na słowo, że detaliczne kolumny mogą być męczące przy dłuższym odsłuchu, ale ponoć te ciemne kolumienki (czarne i ciemno brązowe) też potrafią spowodować ból głowy. A podobno większość kolumn idzie w którymś kierunku, tzn, mało jest idealnie neutralnych. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts