Asiaczek2504 Napisano 30 listopada 2021 Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 (edytowany) Witam ,posiadam zestaw yamaha r-n803D ± głośniki Heco Aurora 700+sub Heco . Po ostatniej imprezie dzwiek zrobił się taki stłumiony . Po sprawdzeniu czy wszystkie głośniki działają wyszło ,że te najmniejsze wysokotonowe nie działają,jedynie w jednej kolumnie gdy go wcisne to zaskakuje na chwilę ,a w drugim nawet to nic nie daje . Co się mogło stać ?coś się spaliło ? Edytowano 30 listopada 2021 przez Asiaczek2504 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 30 listopada 2021 Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 (edytowany) Odkrec i tam chyba sa złączki więc może się wysunęły. Jeśli nie to możliwe że zjarałaś/eś 😋Pzdr Edytowano 30 listopada 2021 przez Dedal75 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 listopada 2021 Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 Dużo było procent??:) Tak mogłeś je uszkodzić. Na takim amplitunerze nie jest to trudne. Jeśli zworki z tyłu kolumny są w porządku możesz jeszcze spróbować wykręcić sopran i zobaczyć czy po prostu kabelek się nie odczepił. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asiaczek2504 Napisano 30 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 Odkręciłem i kabelki dobrze trzymają ,chyba że mam jeszcze te śrubki na krzyżaka odkręcić i sprawdzić jak to dalej wygląda ? Sprzęt jest jeszcze na gwarancji ,jest szansa ,że mi to naprawia ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 30 listopada 2021 Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 Jak rozkręciłeś, to jest nawet szansa, że Ci gwarancji nie uwzględnią 😉. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asiaczek2504 Napisano 30 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 (edytowany) Nie widziałem żeby gdzieś tam były jakieś plomby ,ale może lepiej już dalej na własną rękę nie będę kombinować Edytowano 30 listopada 2021 przez Asiaczek2504 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ars_Poland Napisano 30 listopada 2021 Udostępnij Napisano 30 listopada 2021 Nie ma plomb spokojnie. Chyba mocna impreza była😜. Jak masz na gwarancji to działaj 😉 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 20 godzin temu, chudeusz09 napisał: Jak rozkręciłeś, to jest nawet szansa, że Ci gwarancji nie uwzględnią 😉. W Elco Exim nie ma z tym problemu. Napisz do nich całkiem możliwe że pozwolą ci wysłac same soprany właśnie. Żeby nie robić probemów z całymi kolumnami. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 1 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 A jak to coś w zwrotnicy , może lepiej wyjąć i sprawdzić tweetery w domu ? Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 1 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 28 minut temu, S4Home napisał: W Elco Exim nie ma z tym problemu. Dobrze wiedzieć. Plomb oczywiście nie ma, ale serwisy niekiedy odmawiają naprawy gwarancyjnej widząc, że sprzęt był rozkręcany (np po śrubach). 10 minut temu, Dedal75 napisał: A jak to coś w zwrotnicy , może lepiej wyjąć i sprawdzić tweetery w domu ? Pzdr Autor pisze, że kiedy "wciska" głośnik to ten czasem zatrybi, więc raczej spalone tweetery. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 1 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 Kup takie same na zapas😁i mniej czadu następnym razem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 Jeśli masz multimetr w domu to sprawdź czy głośnik żyje. Jeśli przegiąłeś z głośnością to łatwo jest spalić tweeter. Elco-Exim nie będzie robiło problemów z dostarczeniem głośnika, pozostaje tylko kwestia dostępności. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asiaczek2504 Napisano 1 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 grudnia 2021 Dzięki za informacje . Nie mam niestety tego miernika . Powiedzcie mi jeszcze ,czy brak tych tweeterow robi taka dużą różnicę w mocy ?bo wydaje mi się ,że może 1/3 mocy została i nie wiem czy coś jeszcze nie podziało się . Dotykając każdego z głośnika to czuć że chodzi i dźwięk też się wydobywa . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 Soprany są najbardziej słyszalne w kolumnie. Dlatego jak nie grają masz wrażenie że kolumna gra słabiej. Ale jest to wrażenie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 2 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 2 grudnia 2021 15 godzin temu, Asiaczek2504 napisał: Nie mam niestety tego miernika możesz sprawdzić tweeter "w powietrzu". Podłącz go bezpośrednio pod kable głośnikowe na małej głośności. W ten sposób też możesz sprawdzić. 15 godzin temu, Asiaczek2504 napisał: bo wydaje mi się ,że może 1/3 mocy została i nie wiem czy coś jeszcze nie podziało się z naciskiem na "wydaje mi się". To bardziej takie wrażenie przy odbiorze. Na imprezie, szczególnie zakrapianej, bardzo łatwo o przekroczenie "bezpiecznej" głośności dla kolumny. Niestety najbardziej narażone na uszkodzenie w takiej sytuacji są głośniki wysokotonowe. W Elco-Exim nie powinni robić problemów. Skontaktuj się z nimi i pogadaj. Będziesz miał wszystko jasne. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asiaczek2504 Napisano 10 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 10 grudnia 2021 Mogę odesłać sam głośnik . Powiedzcie mi jak go mam odłączyć bo nie znam się w ogóle na takich rzeczach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_86 Napisano 10 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2021 Po prostu chwyć za te wsuwki i energicznie ciągnij za nie ruszając delikatnie na boki, przed rozłączeniem zerknij wizualnie czy jedna z nich jest szersza od drugiej (najczęściej tak jest aby nie pomylić biegunowości) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 10 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 10 grudnia 2021 Wsuwki moga miec taki zadziorek zabezpieczajacy przed wysunieciem i trzeba bedzie go podwazyc. Nic na sile Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 14 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Dnia 10.12.2021 o 15:01, Asiaczek2504 napisał: Mogę odesłać sam głośnik . Powiedzcie mi jak go mam odłączyć bo nie znam się w ogóle na takich rzeczach We wsuwce zaraz obok wystającego drutu masz zapadkę. Naciśnij i wyciągnij wsuwkę. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asiaczek2504 Napisano 14 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2021 Doszedłem już wcześniej do tego hehe dzięki za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Asiaczek2504 Napisano 23 grudnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Głośniki już naprawione i wszystko działa Mam jeszcze pytanko odbiegające trochę od tematu . Można do tego amplitunera podłączyć center z Heco ?zacząłem oglądać trochę więcej seriali i filmów i zastanawiam się ,czy mi coś ten głośnik polepszy . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dedal Napisano 23 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2021 Ale Ty masz 803d ? To amplituner stereo nie 5.1 zresztą żeby te dialogi brzmiały jak z prawdziwego zdarzenia to sygnał najlepiej jak by był też chociaż 5.1 DD itp. Pzdr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LBX Systemy Audio Napisano 24 grudnia 2021 Udostępnij Napisano 24 grudnia 2021 16 godzin temu, Asiaczek2504 napisał: Można do tego amplitunera podłączyć center z Heco ?zacząłem oglądać trochę więcej seriali i filmów i zastanawiam się ,czy mi coś ten głośnik polepszy . Głośnik centralny odpowiada za dialogi więc polepszyłby dźwięk. Niestety nie podłączysz tego ani żadnego innego pod amplituner stereo. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniel Śląsk Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 Dnia 30.11.2021 o 11:28, Asiaczek2504 napisał: Odkręciłem i kabelki dobrze trzymają ,chyba że mam jeszcze te śrubki na krzyżaka odkręcić i sprawdzić jak to dalej wygląda ? Sprzęt jest jeszcze na gwarancji ,jest szansa ,że mi to naprawia ? Hej, Mam problem z odkreceniem tego glosnika, czym Ci sie udalo to odkrecic? bede wdzieczny za informacje, to jest bardzo specyficzny rodzaj imbusa Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P-na Napisano 11 października 2022 Udostępnij Napisano 11 października 2022 (edytowany) Imbus (klucz apulowy) jest w wersji metrycznej jak i calowej (angielskie) tu może jest różnica ,można się posiłkować bitami typu TORX niejednokrotnie się udaje a też można równolegle do imbusa włożyć cieniutki śrubokręt i odkręcać Edytowano 11 października 2022 przez P-na Literówka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts