Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam ,posiadam zestaw yamaha r-n803D ± głośniki Heco Aurora 700+sub Heco . Po ostatniej imprezie dzwiek zrobił się taki stłumiony . Po sprawdzeniu czy wszystkie głośniki działają wyszło ,że te najmniejsze wysokotonowe nie działają,jedynie w jednej kolumnie gdy go wcisne to zaskakuje na chwilę ,a w drugim nawet to nic nie daje . Co się mogło stać ?coś się spaliło ?received_433867788140828.thumb.jpeg.ee7f91e3ada589d455ae48d31618cc4d.jpeg

Edytowano przez Asiaczek2504
Napisano

Dużo było procent??:)

Tak mogłeś je uszkodzić.

Na takim amplitunerze nie jest to trudne.

Jeśli zworki z tyłu kolumny są w porządku możesz jeszcze spróbować wykręcić sopran i zobaczyć czy po prostu kabelek się nie odczepił.

Piotr

Napisano
20 godzin temu, chudeusz09 napisał:

Jak rozkręciłeś, to jest nawet szansa, że Ci gwarancji nie uwzględnią 😉

W Elco Exim nie ma z tym problemu.

Napisz do nich całkiem możliwe że pozwolą ci wysłac same soprany właśnie. Żeby nie robić probemów z całymi kolumnami.

Piotr

Napisano
28 minut temu, S4Home napisał:

W Elco Exim nie ma z tym problemu.

Dobrze wiedzieć. Plomb oczywiście nie ma, ale serwisy niekiedy odmawiają naprawy gwarancyjnej widząc, że sprzęt był rozkręcany (np po śrubach). 

10 minut temu, Dedal75 napisał:

A jak to coś w zwrotnicy , może lepiej wyjąć i sprawdzić tweetery w domu ? Pzdr

Autor pisze, że kiedy "wciska" głośnik to ten czasem zatrybi, więc raczej spalone tweetery. 

Napisano

Jeśli masz multimetr w domu to sprawdź czy głośnik żyje. Jeśli przegiąłeś z głośnością to łatwo jest spalić tweeter. 

Elco-Exim nie będzie robiło problemów z dostarczeniem głośnika, pozostaje tylko kwestia dostępności. 

Napisano

Dzięki za informacje . Nie mam niestety tego miernika . Powiedzcie mi jeszcze ,czy brak tych tweeterow robi taka dużą różnicę w mocy ?bo wydaje mi się ,że może 1/3 mocy została i nie wiem czy coś jeszcze nie podziało się . Dotykając każdego z głośnika to czuć że chodzi i dźwięk też się wydobywa .

Napisano
15 godzin temu, Asiaczek2504 napisał:

Nie mam niestety tego miernika

możesz sprawdzić tweeter "w powietrzu". Podłącz go bezpośrednio pod kable głośnikowe na małej głośności. W ten sposób też możesz sprawdzić.

15 godzin temu, Asiaczek2504 napisał:

bo wydaje mi się ,że może 1/3 mocy została i nie wiem czy coś jeszcze nie podziało się

z naciskiem na "wydaje mi się". To bardziej takie wrażenie przy odbiorze.
Na imprezie, szczególnie zakrapianej, bardzo łatwo o przekroczenie "bezpiecznej" głośności dla kolumny. Niestety najbardziej narażone na uszkodzenie w takiej sytuacji są głośniki wysokotonowe. W Elco-Exim nie powinni robić problemów. Skontaktuj się z nimi i pogadaj. Będziesz miał wszystko jasne.

Piotr 

• 2 weeks later...
Napisano

Po prostu chwyć za te wsuwki i energicznie ciągnij za nie ruszając delikatnie na boki, przed rozłączeniem zerknij wizualnie czy jedna z nich jest szersza od drugiej (najczęściej tak jest aby nie pomylić biegunowości) 

• 2 weeks later...
Napisano

Głośniki już naprawione i wszystko działa :) Mam jeszcze pytanko odbiegające trochę od tematu . Można do tego amplitunera podłączyć center z Heco ?zacząłem oglądać trochę więcej seriali i filmów i zastanawiam się ,czy mi coś ten głośnik polepszy . 

Napisano
16 godzin temu, Asiaczek2504 napisał:

Można do tego amplitunera podłączyć center z Heco ?zacząłem oglądać trochę więcej seriali i filmów i zastanawiam się ,czy mi coś ten głośnik polepszy . 

Głośnik centralny odpowiada za dialogi więc polepszyłby dźwięk. Niestety nie podłączysz tego ani żadnego innego pod amplituner stereo. 

Piotr

• 9 months later...
Napisano
Dnia 30.11.2021 o 11:28, Asiaczek2504 napisał:

Odkręciłem i kabelki dobrze trzymają ,chyba że mam jeszcze te śrubki na krzyżaka odkręcić i sprawdzić jak to dalej wygląda ? Sprzęt jest jeszcze na gwarancji ,jest szansa ,że mi to naprawia ?IMG_20211130_112049.thumb.jpg.07aca73e7bc564c47d00686ba3599858.jpg

Hej,

Mam problem z odkreceniem tego glosnika, czym Ci sie udalo to odkrecic? bede wdzieczny za informacje, to jest bardzo specyficzny rodzaj imbusa

Napisano (edytowany)

Imbus (klucz apulowy) jest w wersji metrycznej jak i calowej (angielskie) tu może jest różnica ,można się posiłkować bitami typu TORX  niejednokrotnie się udaje a też można równolegle do imbusa włożyć  cieniutki śrubokręt i odkręcać 

Edytowano przez P-na
Literówka