Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Dnia 27.12.2021 o 19:42, Rafał S napisał:

Dzięki. Podstawowe parametry zdecydowanie trafiają w obszar, który nakreśliłem. Dodaję do listy kandydatów. :)

Tylko czy Spliffy nie będą miały za mało basu (dużo mniej niż moje Silvery)?

Pisałeś, dzwoniłeś w sprawie tych monitorów AudioPhase SPLIFF

10 minut temu, S4Home napisał:

Przecież wypożyczysz Goldy od nas nie musisz ich kupowac :)

A posłuchać musisz.

Warto rozważyć posłuchanie tych monitorów. 

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, Dominik Poślednik napisał:

Pisałeś, dzwoniłeś w sprawie tych monitorów AudioPhase SPLIFF

Tak, rozmawiałem z p. Tomkiem. Bardzo sympatyczny i konkretny człowiek. Szybko ustaliliśmy, że Spliffy (chociaż świetne) będą miały dla mnie za mało basu. Rekomendował mi Gato FM-15, wspomniane wyżej Studio 16 Hertz (które już wypożyczyłem, ale lokalnie), oraz - jako rezerwę - Goldy.

Po rozmowie z nim (i lekturze forum :)) niesamowicie nakręciłem się na Gato. Byłem bliski zakupu w ciemno. Dojrzałe, miękkie granie, obudowa redukująca efekt trudnej akustyki pomieszczenia i wreszcie: możliwość korekcji brzmienia za pomocą ustawień zwrotnicy. Oczywiście, na dzień dobry mogłyby być za ciemne do mojego systemu, ale myślę, że ogarnąłbym to kablami. Wymieniłbym Cello na, powiedzmy, Chorda Odyssey i zaraz otworzyłbym trochę górę i wzmocnił basowe uderzenie. To mogłoby wypalić, prawda? Ale czy z każdą płytą? Co z mocniejszym rockiem? Mogłoby się też skończyć na tym, że uzyskałbym poprawę w muzyce, która w zasadzie zawsze brzmi u mnie dobrze (jazz i blues), a stracił w rocku. Gdybym miał warunki na dwa zestawy, to w jednym z nich umieściłbym Gato, niczym limuzynę z przyciemnionymi szybami. Ale realia są takie, że muszę mieć jedno uniwersalne auto rodzinne z pojemnym bagażnikiem. ;) Konsultowałem się jeszcze w sprawie Gato z ich forumowym posiadaczem (MarcKrawczyk - dzięki :)) i tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że Gato na razie pozostaną w strefie moich marzeń.

1 godzinę temu, S4Home napisał:

Przecież wypożyczysz Goldy od nas nie musisz ich kupowac :) A posłuchać musisz.

Goldy już do mnie jadą. Będą najpóźniej w poniedziałek. Może jeszcze dziś po południu. Ale to niewygrzane fabryczne nówki, więc dam im trochę czasu, zanim wyrobię sobie zdanie. :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano
1 godzinę temu, Dominik Poślednik napisał:

Studio 16 Hertz, AudioPhase SPLIFF, Gato FM-15 odpadają 🙂

Canto Grand New Premium ze Studia 16 Hertz staną w szranki z Goldami. Jeśli je pokonają, to może zostaną u mnie na dobre. :)

Napisano
21 godzin temu, Rafał S napisał:

Nastraszyłeś mnie. Jeszcze nie kupiłem Goldów, ale mocno się na nie nastawiłem i teraz niepokoję się, co będzie, jak nie zagrają.

Spokojnie, nie miałem takiego zamiaru, a wyjdzie w praniu. Zresztą, jak sam już wiesz, u mnie mocy nigdy za wiele.

Napisano (edytowany)
44 minuty temu, Dominik Poślednik napisał:

A myślałeś o tych CHARIO DELPHINUS MKII. Są łatwe do napędzenia przez wzmacniacz.

Dzięki - znów proponujesz ciekawy model. Ledwo kojarzyłem markę Chario. Recenzje zachęcające, Stryjecki wręcz pieje na ich temat  - zwykle bywa bardziej wstrzemięźliwy. Pomyślę. Faktycznie parametry obiecujące, chociaż bas gaśnie dość wysoko. Ale oczywiście pytanie, jak mierzą.

Gdyby tak dało się wszystko pożyczać lokalnie z jednego źródła... :)

Edytowano przez Rafał S
Napisano (edytowany)
16 minut temu, Dominik Poślednik napisał:

Jak tam poszukiwania monitorów. Goldy już słuchałeś ?

Słuchałem, napiszę więcej, jak już podejmę ostateczną decyzję. Już teraz postanowiłem pozbyć się Silverów, bo wiem, że z tym wzmacniaczem można lepiej. Jednocześnie podtrzymuję zdanie, że Silvery w swojej cenie były naprawdę dobre. :)

Edytowano przez Rafał S