Skocz do zawartości

Rotel Ra-1572 + B&W 603 s2 lub 703 s2

Recommended Posts

Napisano

Focal bardzo ładnie grał już w wersji Aria 926. Niestety wygląd tej kolumny mnie nie przekonuje.  Generalnie wygląd nie powinien mieć znaczenia ale niestety u mnie ma.  Pod względem wykonania miażdży Sonus Sonetto. Naprawdę piękna kolumna, dźwięk też bardzo w porządku. Tutaj potrzebował bym jednak wersję Sonetto V i już wchodzę w wysokie koszty. Bowers wyjdzie taniej , gra bardzo dobrze i wygląda też fajnie. Póki co wygrywa wszystkie porównania.

Jak znajdę jednak czas to może spróbuję Sonetto V. Może się zakocham i zmienię budżet :)

Napisano
12 minut temu, Asia napisał:

Na zlocie w Łodzi mieliśmy te kolumny. Okleina odłaziła...

Dobrze wiedzieć. Nowe wyglądają bardzo ładnie ale może właśnie nie jest do końca dobrze to wykonane.

Napisano
2 godziny temu, nixon napisał:

Generalnie wygląd nie powinien mieć znaczenia ale niestety u mnie ma.

Ma i to duże. Dla niektórych osób, nawet większe niż samo brzmienie. Także, co kto lubi. Dla mnie musi dobrze grać, ale wyglądać też musi.

Napisano
42 minuty temu, lysyrafal napisał:

Ma i to duże. Dla niektórych osób, nawet większe niż samo brzmienie. Także, co kto lubi. Dla mnie musi dobrze grać, ale wyglądać też musi.

Właśnie dlatego u mnie Focal odpada. Uważam ,że grają super ale ten wygląd jakoś średnio do mnie przemawia

• 3 weeks later...
Napisano

Wracając do tematu :) Zestaw został zamówiony. Wybrałem Bowersy 702 s2 ze wzmacniaczem Rotel RA-1592 mk2. Nie miałem wiele czasu na słuchanie więc jakoś wielu odsłuchów nie zaliczyłem. Ten zestaw miałem u siebie przez tydzień czasu i przekonał mnie do siebie :) W tej cenie uważam ,że ciężko o podobną precyzję , moc i czystość. Nie twierdzę ,że jest to najlepszy zestaw na świecie. Wcześniej słuchając kolumn Bowers and Wilkins 603 s2 i 703 s2 nie byłem specjalnie zachwycony. Model 702 s2 poprosiłem podłączyć z ciekawości , gdyż nie brałem pod uwagę takiego budżetu. Wyszło jednak ,że te kolumny zagrały naprawdę bardzo dobrze i warto było o nich pomyśleć. Generalnie usłyszałem to czego szukałem. 

Co do wzmacniacza to też uważam ,że w tej cenie to dobry wybór. Jeśli budżet mi kiedyś pozwoli to sam wzmacniacz z chęcią wymienię na coś jeszcze lepszego.  W tym przypadku jednak pewnie zaczekam jak częściej zacznie być stosowane wejście hdmi arc ,żeby sobie wygodnie podłączyć sprzęt pod telewizor.

Zaczynając od zera ciężko trafić od razu w docelowy sprzęt. Jednak baza będzie nie najgorsza a z czasem może jeszcze ją usprawnię. Łatwiej będzie testować przykładowo same wzmacniacze mając już kolumny , kable i inne elementy.

Muszę jeszcze dokupić właśnie kable głośnikowe ale dałem zapytanie o to w innej części forum.