Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam Was. Życzę jednocześnie wszystkim forumowiczom zdrowego szczęśliwego nowego roku.

Proszę was o doradzenie które z głośników wybrać do kina domowego jako fronty do pomieszczenia 15m2.?

Jaki doradzicie mi subwoofer?

Dzięki i pozdrawiam

Napisano (edytowany)

A ja doradzam wszystkim by chociaż zapoznali się z dźwiękiem od Klipscha, niektórzy szukają takiego brzmienia, tym bardziej że mówimy o kinie. Uprzedzenia do marki to zaściankowość

Dobranoc. Pchły na noc. Karaluchy pod poduchy, a szczypawki do zabawki.

5 godzin temu, bisti30 napisał:

które z głośników wybrać do kina domowego jako fronty do pomieszczenia 15m2.?

RP 8000F trochę duże na Twój metraż

Edytowano przez Butler
Napisano
2 minuty temu, Butler napisał:

A ja doradzam wszystkim by chociaż zapoznali się z dźwiękiem od Klipscha, niektórzy szukają takiego brzmienia, tym bardziej że mówimy o kinie. Uprzedzenia do marki to zaściankowość

Takie gadanie typowo "pod publiczkę".

Moje uprzedzenie do Klipscha nie wynika z jakichś irracjonalnych przesłanek, tylko z obiektywnych danych o ich produktach. Mają świetny marketing, ale ich głośniki są ledwo słuchalne. Nie wiem, czemu ktoś miałby taki sprzęt chcieć do czegokolwiek - nawet do słuchania Radia Maryja. 

Możesz sobie pisać natchnione posty o jakimś "szukaniu swojego dźwięku", ale nie zmieni to faktu, że produkty Klipscha są po prostu obiektywnie marnej jakości. No ale jak ktoś woli oceniać szerokość i wysokość mebla na oko, zamiast użyć miarki, to co można na to odpowiedzieć?

Napisano

To zależy o czym rozmawiamy. Do stereo bym ich nie chciał ( nie powiem, że za darmo). Do radia marytja nie testowałem, ale raczej nie. W tym są kiepskie nawet za swoją cenę.
Jeżeli ktoś chce typowo kino na takim metrażu to szczerze polecam i ja siedzę na tej publice i to z wielkim bananem. Zaproponuj  coś w tej cenie pod KD w cenie klipsch. NIE MA.

Napisano (edytowany)
40 minut temu, Karaluch napisał:

Moje uprzedzenie do Klipscha nie wynika z jakichś irracjonalnych przesłanek, tylko z obiektywnych danych o ich produktach.

Nie rozśmieszaj :) Jednemu pasuje, drugiemu mniej. Kolumny nie kupuje się na podstawie "obiektywnych" danych czy opinii, tylko idzie do salonu i porównuje osobiście jedne z drugimi. Mi pasowały i nie żałuję wyboru, kupiłem co mi bliższe uchu a nie bo ktoś gdzieś coś naskrobał w recenzji. Przeznaczenie to kino i tu się sprawdzają, a i do rodzaju muzyki którą preferuję także świetnie się wpasowały. Ktoś inny kupi Focale, kolejny Dali itp. i nie mam z tym problemu. Trzeba samemu posłuchać i tyle.

40 minut temu, Karaluch napisał:

Możesz sobie pisać natchnione posty o jakimś "szukaniu swojego dźwięku", ale nie zmieni to faktu, że produkty Klipscha są po prostu obiektywnie marnej jakości.

Najlepiej poczytać internetowych troli którzy mają natchnienie pisać o uprzedzeniu do marki z którą nawet nigdy nie mieli do czynienia.

27 minut temu, MASX napisał:

Zaproponuj  coś w tej cenie pod KD w cenie klipsch. NIE MA.

Zawsze coś by się znalazło, nie każdemu przecież odpowiada ten typ efekciarskiego grania. Ale fakt, do kina to świetny wybór.

Edytowano przez Butler
Napisano (edytowany)
6 godzin temu, Butler napisał:

Kolumny nie kupuje się na podstawie "obiektywnych" danych czy opinii, tylko idzie do salonu i porównuje osobiście jedne z drugimi.

No tak postępują tylko amatorzy. Ludzie, którzy cokolwiek wiedzą o audio zawsze posiłkują się danymi i pomiarami, a nie bezkrytycznie wierzą w swój słuch, zwłaszcza że nasze postrzeganie dźwięku zależy od wielu czynników, także tymczasowych. Swoją drogą, czy ty myślisz, że głośniki projektuje się na słuch - tzn. oni sobie dobierają przetworniki aż im to zabrzmi? 😀

Był tu już na forum taki kolo, co słuchał tych Klipschów poza domem, a jak już je kupił i ustawił w swoim pomieszczeniu, to zabrzmiało to dziwnie odpustowo. Może dlatego:

klipsch-rp-600m-bookshelf-speaker-spinor

No taaa, do filmów zajebiste! Oczywiście o ile ktoś lubi mieć do filmów lej atomowy w dźwięku na zwrotnicy, kiepski bas i tyle sssssssyku, że uszy więdną.

Edytowano przez Karaluch
Napisano
12 godzin temu, bisti30 napisał:

Proszę was o doradzenie które z głośników wybrać do kina domowego jako fronty do pomieszczenia 15m2.?

Jaki doradzicie mi subwoofer?

Dobrze by było gdybyś napisał z jakim amplitunerem to będzie grało, czy możesz pozwolić sobie na podłogówki, ewentualnie pokazał planowany układ rozmieszczenia w tym pokoju. No i chyba rzecz determinująca wszystkie zapędy - jaki budżet. Myślę że po wrzuceniu tych danych będzie łatwiej kolegom bardziej osłuchanym coś powiedzieć.

Na razie dyskusja zeszła na zupełnie inny temat - ktoś coś zaproponował, a ktoś inny "naczytał się książek o żabkach i na siłę próbuje zainteresować tym innych".

1 godzinę temu, Karaluch napisał:

No tak postępują tylko amatorzy. Ludzie, którzy cokolwiek wiedzą o audio zawsze posiłkują się danymi i pomiarami, a nie bezkrytycznie wierzą w swój słuch, zwłaszcza że nasze postrzeganie dźwięku zależy od wielu czynników, także tymczasowych.

No tak, jeżeli ktoś jest muzykiem w filharmonii (w tym wypadku raczej charakteryzuje się dobrym słuchem) to zanim kupi do domu głośniki, które będą dla niego dobrze grały najpierw zapozna się z technikaliami, zawiłością warunków pomiarowych itd., i na tej podstawie kupi te najlepsze, a to co usłyszy jest sprawą drugoplanową, bo jakie on ma pojęcie o dźwięku (audio)?

Był tu już na forum taki kolo, co słuchał tych Klipschów poza domem, a jak już je kupił i ustawił w swoim pomieszczeniu, to zabrzmiało to dziwnie odpustowo.

Zgadza się, nie tylko odnosi się to do tej marki, ale do wielu przypadków gdzie w warunkach zaadoptowanego akustycznie pomieszczenia w salonie sprzedaży sprzęt brzmi wyśmienicie, a w niezaadaptowanych warunkach domowych brzmi tragicznie. Tutaj próbka dźwięku (co prawda różne sprzęty, ale chodzi o warunki pomieszczenia).

No taaa, do filmów zajebiste! Oczywiście o ile ktoś lubi mieć do filmów lej atomowy w dźwięku na zwrotnicy, kiepski bas i tyle sssssssyku, że uszy więdną.

Nie wiem jak grają RP600M, ale czy Ty słuchałeś kiedykolwiek Klipsch-a? Kiepski bas?

Wracając do sedna @bisti30 dopisz te dane o których pisałem na początku, jak już pojawi się jakaś wizja (wybór modeli), jeżeli chcesz sprzęt nowy to tylko dogadać się z salonem, wypożyczyć sprzęt do domu i odsłuchy, nie kilkuminutowe, ale parę godzin zarówno film, muzyka, TV. To co będzie najbardziej Ci pasowało to kupisz. To jest najlepsza metoda. To ma grać dla Ciebie, a nie dla wyników pomiarów, opinii innych forumowiczów, że mnie lub innemu koledze z forum dobrze gra zestaw X to nie znaczy że musi podobać się Tobie. Oczywiście są pewne zestawy ampli/głośniki które grają lepiej lub gorzej i tutaj pomogą koledzy bardziej "osłuchani" w różnych konfiguracjach, ale to nie musi być ostateczny wyznacznik.

Napisano (edytowany)
13 minut temu, tomek72 napisał:

No tak, jeżeli ktoś jest muzykiem w filharmonii (w tym wypadku raczej charakteryzuje się dobrym słuchem) to zanim kupi do domu głośniki, które będą dla niego dobrze grały najpierw zapozna się z technikaliami, zawiłością warunków pomiarowych itd., i na tej podstawie kupi te najlepsze, a to co usłyszy jest sprawą drugoplanową, bo jakie on ma pojęcie o dźwięku (audio)?

Różnica między inżynierem dźwięku a muzykiem może być taka jak między sprzątaczką a producentem odkurzaczy. Z jakiej racji muzyk ma mieć ponadprzeciętny słuch albo wiedzieć cokolwiek o budowie kolumn głośnikowych? 0_o Są muzycy, którzy są głusi na jedno ucho.

do wielu przypadków gdzie w warunkach zaadoptowanego akustycznie pomieszczenia w salonie sprzedaży sprzęt brzmi wyśmienicie

Dobry sprzęt może zagrać kiepsko w złych warunkach, kiepski sprzęt zagra kiepsko w każdych warunkach.

ktoś inny "naczytał się książek o żabkach i na siłę próbuje zainteresować tym innych".

Może skup się na meritum, a nie na tym, czego kto twoim zdaniem się naczytał i czego słuchał.

Dla twojej informacji: słyszałem te głośniki i nie poleciłbym ich nawet do szopy na działce.

Edytowano przez Karaluch
Napisano
5 minut temu, Karaluch napisał:

Może skup się na meritum

dokładnie, dlatego poczekajmy niech kolega @bisti30 dopisze informacje o pomieszczeniu, amplitunerze i układzie jaki planuje, a później zobaczymy.

@bisti30 RP600M a RP8000 to jednak dwa różne światy, chociaż moim zdaniem RP8000 w 15m² mogą być za wielkie, może RP6000, najlepiej wypożyczyć i posłuchać.

Napisano

Na 18m2 porównałem RP8000F i RP6000F, zostały te drugie. Ciężko było te większe ustawić optymalnie. To spore paczki i potrzebują trochę przestrzeni wokół siebie.

1 godzinę temu, tomek72 napisał:

Nie wiem jak grają RP600M, ale czy Ty słuchałeś kiedykolwiek Klipsch-a? Kiepski bas?

Nie słuchał, naczytał się podobnych sobie i teraz wyraża swoje "obiektywne" farmazony. Dla mnie to troll z zaszczytnym miejscem w ignorowanych użytkownikach więc tak jak by już nie istniał.

Napisano

Witam Was. Dziekuję za reakcje i życzę raz jeszcze najlepszego w nowym roku i przede wszystkim zdrowia.

Odnośnie mojego zestawu to posiadam Rotel RB O3- jako końcówka mocy do której były podłączone glośniki frontowe. Końcówka Rotela zostala przerobiona przez Pana Adama na audiofilską.  Mam Marantza SR 7010.

Sprzedałem całą serię reference ( fronty 820 f, centralke 34 c, atmos 41SA, 51 M). Zostawilem sobie bipole rp 402 s.

Tu moje pytanie chciałem kupić na fronty ( 600 m lub RP 8000). Suba SVS centralkę 600 c. Mam 15 m2 i 12 glosników któe mialem to bałagan za duży był.

Doradzcie prosze co wybrać a może inny zestaw. Jak bym sprzedał bipole to może 11-12 tys na same glośniki.

Napisano (edytowany)

8000 są mocniejsze odczuwalnie. Głębiej i mocniej pracują. Ale mocno mi wzbudzało bas jak stały przy ścianie, za mocno. Musiałem je odsunąć z metr by było ok, ale ze względu na układ pomieszczenia było to dla mnie nieakceptowalne. 6000 to także bardzo efektywne kolumny i okazały się dużo lepiej ustawne więc zostały.

Edytowano przez Butler
Napisano

Planuję układ 7.1. W przyszłości może dorzucę atmoski

2 minuty temu, Butler napisał:

8000 są mocniejsze odczuwalnie. Głębiej i mocniej pracują. Ale mocno mi wzbudzało bas jak stały przy ścianie, za mocno. Musiałem je odsunąć z metr by było ok, ale ze względu na układ pomieszczenia było to dla mnie nieakceptowalne. 6000 to także bardzo efektywne kolumny i okazały się dużo lepiej ustawne więc zostały.

A co sadzisz o podstawkach 600 m.?

Jakiego suba proponujecie? SVS czy klipsch

Napisano

Nie słuchałem 600M. Nie mój target. Resztę głośników podstawowego poziomu w układzie 7.2.4 mam jako ścienne instalacyjne bo uznałem że nie chce mieć pokoju zawalonego kolumnami z każdej strony.

9 minut temu, bisti30 napisał:

Jakiego suba proponujecie? SVS czy klipsch

SVS ma dobre suby, masz większy wybór że względu na konstrukcje typu otwartego i zamkniętego. Klipsch też nie jest zły, to realnie bdb suby, ale dostępne tylko z otwartą komorą BR co nie każdemu pasuje do muzyki, za to w kinie daje lepszy efekt.

Napisano
29 minut temu, Butler napisał:

Nie słuchałem 600M. Nie mój target. Resztę głośników podstawowego poziomu w układzie 7.2.4 mam jako ścienne instalacyjne bo uznałem że nie chce mieć pokoju zawalonego kolumnami z każdej strony.

SVS ma dobre suby, masz większy wybór że względu na konstrukcje typu otwartego i zamkniętego. Klipsch też nie jest zły, to realnie bdb suby, ale dostępne tylko z otwartą komorą BR co nie każdemu pasuje do muzyki, za to w kinie daje lepszy efekt.

Muszę ppomyśleć za i przeciw

Napisano

Ja słuchałem rp600m. W niewielkim pomieszczeniu - 14m². Sprawdziły się bardzo dobrze. Co prawda nie przepadam jakoś strasznie za takim sposobem prezentacji muzyki(wycofana średnica, V-ka) ale mój kolega, który lubi takie efekciarskie granie, jest z tych monitorów bardzo zadowolony. Jeśli lubisz takie "efekciarskie" kolumny, powinieneś być zadowolony. Jeśli zaś chodzi o kino domowe, wg mnie też powinny sprawdzić się bardzo dobrze. 

Napisano
54 minuty temu, seba3002 napisał:

Ja słuchałem rp600m. W niewielkim pomieszczeniu - 14m². Sprawdziły się bardzo dobrze. Co prawda nie przepadam jakoś strasznie za takim sposobem prezentacji muzyki(wycofana średnica, V-ka) ale mój kolega, który lubi takie efekciarskie granie, jest z tych monitorów bardzo zadowolony. Jeśli lubisz takie "efekciarskie" kolumny, powinieneś być zadowolony. Jeśli zaś chodzi o kino domowe, wg mnie też powinny sprawdzić się bardzo dobrze. 

Głownie pod kino domowe szukam.

Jakieś inne godne polecenia zestawy- lepsze od klipsch do kina i stereo. Żeby zgraly sie z moim marantzem i rotelem

Napisano
2 godziny temu, Butler napisał:

Nie słuchał, naczytał się podobnych sobie i teraz wyraża swoje "obiektywne" farmazony.

Widzę, że wiesz lepiej ode mnie, czego słuchałem, a czego nie słuchałem. Nie wiem, po kiego grzyba kupować obiektywnie kiepsko zaprojektowane głośniki, skoro są lepsze opcje. 

Życzę powodzenia z takimi doradcami, którzy mają dar słyszenia kabli, a nie mają daru słyszenia krateru Barringera w paśmie.

Napisano
9 minut temu, Karaluch napisał:

Widzę, że wiesz lepiej ode mnie, czego słuchałem, a czego nie słuchałem. Nie wiem, po kiego grzyba kupować obiektywnie kiepsko zaprojektowane głośniki, skoro są lepsze opcje. 

Życzę powodzenia z takimi doradcami, którzy mają dar słyszenia kabli, a nie mają daru słyszenia krateru Barringera w paśmie.

Jakaś propozycja?