Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam forumowiczów z dystansem do osób których nie stać zamienić Fiata na Ferrari, ale chcących Fiatowi dołożyć parę koni :)

Chciałem się Was zapytać czy jest w ogóle taka możliwość, aby poprawić zauważalnie jakość dźwięku w takim zestawie jak mam ja.

Denon AVR 1306

Jamo S 708

Gramofon Panasonic SL-N5

Jedyne co na razie zrobiłem to zmieniłem igłę w gramofonie na eliptyczną Audiotechnia AT85EP

I dalej już chciałbym Was prosić o porady czy jest coś w ogóle możliwe, bo i myślałem o wymianie głośników wysokotonowych na jakieś droższe, myślałem o tuningu zwrotnic na  przykład wymianie kondensatorów na foliowe. Też chciałem zastosować Bi wiring a nawet poprzez połączeni dwóch końcówek mocy zrobienie bi-ampingu, gdyż dwie tylne końcówki są nieużywane a gdyby je zmostkował, lewą przednią i lewą tylną to mógłbym je podpiąć do jednej kolumny, gdyż mają one wejście na system bi-amping a mój amplituner raczej nie ma tej funkcji.

Czy któraś z tych zmian ma sens lub czy ewentualnie można coś innego zrobić? Nie mam pieniędzy na lepszy sprzęt, ale chętnie niedużym nakładem coś w nim przerobię.

Dziękuję za odpowiedzi

IMG_20220116_215107.jpg

IMG_20220116_215123.jpg

Napisano (edytowany)

Temat nie jest taki prosty bo to nie jest tunning wizualny a akustyczny. Zmiana elementów na inne nie oznacza że będzie lepiej - tak może być ale niekoniecznie. Nie jeden wydał kupę kasy na markowe kondy, pobawił się n- godzi i po odsłuchu czar prysł - niby było lepiej, inaczej ale finalnie gorzej - i powrót do tego co było. Także Twoje ryzyko; zmień na początek krytyczne elementy w zwrotnicy - kondensatory w sekcji przetwornika średnio tonowego i wysokiego. Dobre i w miarę niedrogie są kondy Jantzen Audio Cap (czarna seria). Koszt 100-150 zł i poddaj to ocenie.

Edytowano przez elektron6
Napisano
51 minut temu, gadek80 napisał:

Chciałem się Was zapytać czy jest w ogóle taka możliwość, aby poprawić zauważalnie jakość dźwięku w takim zestawie jak mam ja.

Oczywiście ze tak. Z zdjęcia mozna wywnioskować ze pole do działania leży w akustyce, czyli na początek ustawienie kolumn (np. oddalenie od ścian). Jest to totalnie darmowe (nie licząc czasu - czas to pieniądz) "posunięcie".

Napisano (edytowany)

Kolumn nie mogę odstawić bardziej od ściany, gdyż są przyczepione łańcuchem do ściany, bo mam małą córkę a bardziej mi chodzi o delikatną poprawę średnich i wysokich tonów, bo basy już zmniejszyłem z 12 na 6 i to już dało efekt.

Chodzi mi o drobne zmiany, które w sumie razem dadzą lepszy efekt.

Czytałem nawet, że samo puszczenie podwójnego kabla z jednej końcówki mocy do kolumny poprawi selektywność wyższych tonów, gdyż jednym kablem pójdą wysokie i średnie tony a drugim niskie tony a kolumny mają cztery wejścia (bi-wiring)

Chciałem też zmostkować dwie nieużywane końcówki mocy tak, aby na jedną kolumnę puścić lewą przednią i lewą tylną końcówkę mocy, wtedy przy głośniejszej muzyce końcówka nie byłaby tak obciążaona.

Myślałem o zmianie kondensatorów na foliowe tak jak napisał elektron6

Każda z tych rzeczy mało kosztuje a razem coś pewnie da, i chciałem się dowiedzieć czy można coś jeszcze zrobić.

Jamo tył.jpg

Jamo gwizdek.jpg

Edytowano przez gadek80
Napisano (edytowany)
18 godzin temu, gadek80 napisał:

Kolumn nie mogę odstawić bardziej od ściany, gdyż są przyczepione łańcuchem do ściany, bo mam małą córkę a bardziej mi chodzi o delikatną poprawę średnich i wysokich tonów, bo basy już zmniejszyłem z 12 na 6 i to już dało efekt.

Odsunięcie kolumn od ścian, przyniosłoby by poprawę w kwestii wysokich tonów. Mniej basu i ładniejsza stereofonia gwarantowane, a przy takim ustawieniu, efekt jest jaki jest.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
6 godzin temu, lysyrafal napisał:

Odsunięcie kolumn od ścian, przyniosłoby by poprawę w kwestii wysokich tonów. Mniej basu i ładniejsza stereofonia gwarantowane, a przy takim ustawieniu, efekt jest jaki jest.

Czy na pewno? otwór basreflexu mam z przodu kolumny a głośniki boczne dałem do wewnątrz co ma dac mniejszy bas. Chyba że za mało wiem a mało wiem,=.