Amadeusz Grzelak Napisano 22 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2022 Cześć pytanko czy w ampli yamahy przy zestawie 5.1 z subem funkcja extra basa powinna być włączona czy raczej wyłączona ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 22 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2022 33 minuty temu, Amadeusz Grzelak napisał: subem funkcja extra basa powinna być włączona czy raczej wyłączona ? a który dźwięk Ci bardziej pasuje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 22 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 22 stycznia 2022 2 godziny temu, Amadeusz Grzelak napisał: Cześć pytanko czy w ampli yamahy przy zestawie 5.1 z subem funkcja extra basa powinna być włączona czy raczej wyłączona ? Funkcja "extra bass" w Yamahach powoduje że subwoofer otrzymuje swoje pasmo mimo ustawienia głośników jako duże (large) , wtedy głośniki te otrzymują pełne pasmo (subwoofer je dubluje, oczywiście w zakresie jaki może przetworzyć). Domyślnie (subwoofer) ma działać jako uzupełnienie głośników ustawionych jako małe (small). Ale w sumie system 5.1(lub inne) wymaga aby subwoofer działał, wiec powinien być włączony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 Moim zdaniem sprawdź. Z tym że jak mówi kolega wyżej. Jeśli masz ustawione na small to może nie być różnicy. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rook Napisano 24 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 24 stycznia 2022 A nie lepiej ustawiać duże kolumny jako Large? Wtedy subwoofer w kinie otrzymuje tylko ścieżkę LFE, czyli w teorii jak powinien. A i nie trzeba do stereo przestawiać. Ewentualnie do filmów właśnie włączać ten extra bass. Właśnie kupiłem RP480F Klipsch i też się zastanawiam jak to ustawić. Też ampli Yamahy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 25 stycznia 2022 Moim zdaniem jeśli masz dobry sub to usłyszysz że on gra lepiej kiedy fronty sa na small. Koledzy pisali o tym tez tutaj na forum SVS też o tym pisze https://www.svsound.com/blogs/svs/should-speakers-be-set-to-large-or-small-on-an-av-receiver Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pilislaw1978 Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 Ja mam extra basa włączony fronty kalibracja mi ustawiła na (large) Musialbym sprawdzić ta sama scenę na wł/wył Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Sprawdź. Szczególnie w filmie z sporym basem. Daj znać. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts