Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

W TV w menu dźwięk >> ustawienia eksperckie musisz zaznaczyć opcję "zgodność z dolby Atmos", trochę wyżej będzie do wyboru rodzaj formatu PCM/Dolby Digital/Dolby Digital+, tam wybierz DD+. Netflix ma Atmos-a ale kodowanego jako DD+. Sprawdź jeszcze czy na ampli na pewno wyświetla się atmos/pcm, czy może atmos/plus.

Napisano

Bo albo amplituner emuluje Atmos a w rzeczywistości dostaje PCM, albo w Yamahah jest po prostu taki tryb dźwiękowy. Nie mam Yamahy więc mnie mam jak sprawdzić ( można jeszcze użyć innego źródła z Dolby Atmos (DD+), np. film z Netlixa na MiBoxie lub innym tego typu playerze i sprawdzić co wyświetla amplituner)

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, adam1268 napisał:

Chyba faktycznie coś nie tak z HDMI-eARC ,bo jeśli wyłączę w tv tryb HDMI-eARC to nie ma atmosa ,ale wszystko śmiga w DD+( Netflix oraz wybrane programy z tv naziemnej )

Ale z tego wynika ze ARC działa. Bo przecież optyczne nie prześle DD+. W każdym razie , jeśli ARC działa to powinno przesłać Atmosa z Netflixa. ARC obsługuje DD+( a na tym oparty jest DA z Netflixa), a eARC dodatkowo jeszcze gęste formaty dźwięku Dolby True HD czy DTS HD (Master Audio lub High Resolution Audio). Na moje oko poszukałbym jeszcze w ustawieniach TV bo wydaje mi się że on coś tu miesza z wysyłanym sygnałem przez ARC/eARC

Edytowano przez Iron