adam1268 Napisano 26 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2022 Po połączeniu amplitunera z tv samsung kablem hdmi przez wyjścia eARC i odpaleniu na netflix filmu z dzwiękiem dolby atmos na amplitunerze wyświetla mi się dolby atmos/pcm.Czy to jest normalne ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek72 Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 W TV w menu dźwięk >> ustawienia eksperckie musisz zaznaczyć opcję "zgodność z dolby Atmos", trochę wyżej będzie do wyboru rodzaj formatu PCM/Dolby Digital/Dolby Digital+, tam wybierz DD+. Netflix ma Atmos-a ale kodowanego jako DD+. Sprawdź jeszcze czy na ampli na pewno wyświetla się atmos/pcm, czy może atmos/plus. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Grają sufitowe? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1268 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 W tym tv w ustawieniach eksperckich oprócz zgodności z dolby atmos jest do wyboru tylko pcm lub auto , a na amplitunerze napewno wyświetla się atmos/pcm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 (edytowany) Wiec ustaw auto. A na amplitunerze wybierz straight Edytowano 27 stycznia 2022 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1268 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Tak wybrałem i cały czas atmos/pcm Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Chyba będziesz musiał przeszukać instrukcję pod katem trybów dźwiękowych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Bo albo amplituner emuluje Atmos a w rzeczywistości dostaje PCM, albo w Yamahah jest po prostu taki tryb dźwiękowy. Nie mam Yamahy więc mnie mam jak sprawdzić ( można jeszcze użyć innego źródła z Dolby Atmos (DD+), np. film z Netlixa na MiBoxie lub innym tego typu playerze i sprawdzić co wyświetla amplituner) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1268 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Chyba faktycznie coś nie tak z HDMI-eARC ,bo jeśli wyłączę w tv tryb HDMI-eARC to nie ma atmosa ,ale wszystko śmiga w DD+( Netflix oraz wybrane programy z tv naziemnej ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iron Napisano 27 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 (edytowany) 1 godzinę temu, adam1268 napisał: Chyba faktycznie coś nie tak z HDMI-eARC ,bo jeśli wyłączę w tv tryb HDMI-eARC to nie ma atmosa ,ale wszystko śmiga w DD+( Netflix oraz wybrane programy z tv naziemnej ) Ale z tego wynika ze ARC działa. Bo przecież optyczne nie prześle DD+. W każdym razie , jeśli ARC działa to powinno przesłać Atmosa z Netflixa. ARC obsługuje DD+( a na tym oparty jest DA z Netflixa), a eARC dodatkowo jeszcze gęste formaty dźwięku Dolby True HD czy DTS HD (Master Audio lub High Resolution Audio). Na moje oko poszukałbym jeszcze w ustawieniach TV bo wydaje mi się że on coś tu miesza z wysyłanym sygnałem przez ARC/eARC Edytowano 27 stycznia 2022 przez Iron Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1268 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 Mi się też wydaje, że to jest wina tv, ale już mi brak pomysłu. Ustawienia już wszystkie możliwe wykorzystałem. Samsung twierdzi że u nich wszystko w porządku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam1268 Napisano 27 stycznia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2022 No i znowu po włączeniu TV wszystko wróciło do "normalności" czyli DD+ zniknęło Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2022 Chwila. No to jest źle dalej tak? A może Tv nie jest w stanie wyjść takim dźwiękiem? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts