lolekdrugi Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 53 minuty temu, S4Home napisał: Jak sam dobrze wiesz to nie są dwuletnie stany magazynowe. Producenci mają wiele modeli. Od 5 kanałowego. Bo tak używa 90 % ludzi w domach do 11/13 whatever które masz Ty. I ok. Też bym chciał, ale nie mam. Ale znowu. Zapytaj! a ilu letnie? TX-Nr696 miał swoją premierę w 2020. To nie jest sprzęt który został wyprodukowany wczoraj. Tylko dużo dużo wcześniej. Dodatkowo jest już technologicznie stary co nie ma w ogóle związku z ilością kanałów gdyż nawet 10 lat temu można było kupić sprzęt 11 kanałowy. Informacja dla Ciebie: nie mam 11 kanałowego sprzętu gdyż nie posiadam na chwilę obecną na to miejsca. 54 minuty temu, S4Home napisał: No właśnie nie zadajesz pytań i to jest problem. Od razu skreślasz. Po co ludzie kupują nowe skody albo Fiaty Tipo skoro to podstawowe modele. W Audi będa LED i czujniki cofania. Po co kupowac taki nowy skoro jest zacofany? No to jest to samo. bo samochód odpowiada za Twoje bezpieczeństwo. Zużywa się z czasem np sztywność karoserii staje się gorsza przez co w razie wypadku może się zmienić sposób pochłaniana energii. Dodatkowo nowy samochód ma nowsze rozwiązania. A jeżeli salon sprzedaje stary model to robi na niego spory rabat albo nie sprzedaje go w ogóle. Widziałeś kiedyś w jakimś salonie możliwość kupna samochodu z poprzedniej generacji dwa lata później? Bo ja nigdy. Masz rację, samochód to nie to samo co amplituner. bo każdy nowy model nawet wygląda trochę inaczej bo ludzie go inaczej nie kupią jeżeli nie będzie czegoś czego chcą. To może być wygląd, to może być jakaś funkcja. Ale może być sytuacja gdy ich stary samochód został uszkodzony w wyniku zdarzenia drogowego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 19 minut temu, lolekdrugi napisał: Widziałeś kiedyś w jakimś salonie możliwość kupna samochodu z poprzedniej generacji dwa lata później? Opel tak ciągle robi. Np. Astra vs Astra Classic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 8 minut temu, Butler napisał: Opel tak ciągle robi. Np. Astra vs Astra Classic. nie widzę na stronie opel.pl astry classic. Jest tylko Astra. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 Ostatnio nie bywam w salonach. Ale jestem pewien że przy co najmniej dwóch okresach wprowadzania nowszego modelu, stary był przemianowany na Classic i sprzedawany rok, dwa a nawet trzy równolegle do nowej wersji. Na pewno np. Astra F po wprowadzeniu na rynek Astry II stała się Astrą Classic i z taką nazwą była produkowana w Polsce pod koniec 1998 roku w wersji hatchback, kombi i sedan. Przy nowszych było to samo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 3 lutego 2022 Udostępnij Napisano 3 lutego 2022 1 godzinę temu, Butler napisał: Ostatnio nie bywam w salonach. Ale jestem pewien że przy co najmniej dwóch okresach wprowadzania nowszego modelu, stary był przemianowany na Classic i sprzedawany rok, dwa a nawet trzy równolegle do nowej wersji. Na pewno np. Astra F po wprowadzeniu na rynek Astry II stała się Astrą Classic i z taką nazwą była produkowana w Polsce pod koniec 1998 roku w wersji hatchback, kombi i sedan. Przy nowszych było to samo. nie wiem, może i tak było sęk w tym, że to i tak jest samochód a jak wyżej wskazałem tam są trochę inne zasady. W przypadku elektroniki użytkowej zasada kupna starego technologicznie sprzętu nie działa. Ten się po prostu wyprzedaje. Tutaj mamy kuriozalną sytuacje gdzie jakiś dystrybutor wygrzebał jakieś starocie i teraz próbuje to wypchnąć na rynek korzystając z okazji. A należy pamiętać że taki TX-Nr696 to jest technologicznie 2015 rok tylko wyprodukowany później. @Butler tutaj trochę więcej wspominam o Tx-Nr696 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 lutego 2022 22 godziny temu, lolekdrugi napisał: a ilu letnie? TX-Nr696 miał swoją premierę w 2020. To nie jest sprzęt który został wyprodukowany wczoraj. Tylko dużo dużo wcześniej. Dodatkowo jest już technologicznie stary co nie ma w ogóle związku z ilością kanałów gdyż nawet 10 lat temu można było kupić sprzęt 11 kanałowy. Otóż to jest sprzet który został wyprodukowany do miesiąca w tył. Wydawało mi się że śledziłeś historię Onkyo w ostatnim czasie. I skąd wskrzeszenie 696? 22 godziny temu, lolekdrugi napisał: Widziałeś kiedyś w jakimś salonie możliwość kupna samochodu z poprzedniej generacji dwa lata później? Bo ja nigdy Bo je mocno wyprzedają. Przypominam Ci jak wyglądała sytuacja na rynku amplitunerów jakieś 5 lat temu, Może 4. stany były tak duże. Że jak wszedł nowy model to mimo iż stary byl przeceniany 30% to był do dostania pod poł a nawet roku. Bo był dobrobyt. I odpowiedź tak. Bywały takie sytuacje. Kolejny przykład. https://www.richersounds.com/arcam-sr250-black.html Jeszcze miesiąc temu dostępny. Poraz kolejny zaznaczam. Lubisz nowe technologie? Wymieniasz teleofon co roku na nowszy model. Ok. Ale zapytaj jesli chcesz doradzać co potrzebuje osoba zakładająca wątek. Jeśli powie Ci wszystko co najnowsze, to przecież sam zaczne szukać takiego dostępnego. I już. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolekdrugi Napisano 4 lutego 2022 Udostępnij Napisano 4 lutego 2022 1 godzinę temu, S4Home napisał: Otóż to jest sprzet który został wyprodukowany do miesiąca w tył. Wydawało mi się że śledziłeś historię Onkyo w ostatnim czasie. I skąd wskrzeszenie 696? dobrze, niech będzie wyprodukowany miesiąc w tył i co w związku z tym skoro nadal to jest sprzęt odpowiadający technologicznie sprzętom z roku 2015! 1 godzinę temu, S4Home napisał: Bo je mocno wyprzedają. Przypominam Ci jak wyglądała sytuacja na rynku amplitunerów jakieś 5 lat temu, Może 4. stany były tak duże. Że jak wszedł nowy model to mimo iż stary byl przeceniany 30% to był do dostania pod poł a nawet roku. Bo był dobrobyt. I odpowiedź tak. Bywały takie sytuacje. Pamiętam jak to wyglądało i aż tak stare sprzęty nie leżały na półkach bo ich cena szła w dół. Teraz mamy kuriozum. 1 godzinę temu, S4Home napisał: Poraz kolejny zaznaczam. Lubisz nowe technologie? to zależy 1 godzinę temu, S4Home napisał: Wymieniasz teleofon co roku na nowszy model. nigdy tego nie robiłem. 1 godzinę temu, S4Home napisał: Ale zapytaj jesli chcesz doradzać co potrzebuje osoba zakładająca wątek. Jeśli powie Ci wszystko co najnowsze, to przecież sam zaczne szukać takiego dostępnego. I już. Po raz kolejny przypominam. Amplituner to nie telefon, to również nie wzmacniacz stereo. Ten sprzęt się starzeje tak szybko jak szybko producenci wprowadzają nowe standardy. Chcesz mieć Atmosa? Wymień amplituner, chcesz mieć Auro3d, wymień amplituner, chcesz mieć 4K, wymień amplituner. Dodatkowo nie wymieniamy tego co roku tylko czas użytkowania jest dużo dłuższy. Dla kolumn przyjmuje się około 10 lat jak dobrze pamiętam, dla amplitunerów połowa tego czasu co i tak jest sporym okresem. Czasami jest szybciej czasami nie. Teraz jesteśmy praktycznie pod ścianą jeżeli chodzi o możliwości dźwiękowe, więc producenci ścigają się w dodatkach takich jak np Dirac (wiecie co to, prawda?). I to ma sens bo jest to potrzebne. Nie zastępuje oczywiście ustawienia pokoju ale jednak jest nadal potrzebne. Dlatego jak kupujemy nowy sprzęt to kupujemy taki który spełni nowe standardy na kilka lat do przodu. Tak jest w przypadku amplitunerów. Nadal jednak masz rozgraniczenie. Nie chcesz Atmosa, to sobie kupisz taką RX-V4A albo coś podobnego. Chcesz w przyszłości to bierzesz siedmiokanałowy. Ale nie, kupno amplitunera w roku 2022 który nie spełnia standardów wprowadzonych w roku 2020 nigdy nie będzie miało żadnego uzasadnienia. To tak jakbyś chciał kupić w 2022 samochód bez pasów bezpieczeństwa bo Ci nie potrzebne. Nie i nie, możecie pisać co chcecie. Jeszcze słowem o Onkyo. Strzelili sobie w stopę w roku 2015 z chwilą gdy pozbyli się Audyssey. Wzięli Mcacc od Pioneera i nazwali AccuEq. Jeszcze można byłoby przymknąć oko gdy to był McACC Pro ale oni dali najbardziej podstawową wersję która prawie nic dobrze nie robi. I tak się tego trzymają. Fajnie, że mają dość dobry stosunek cena/moc ale funkcjonalności pozostawiają do życzenia. Teraz będzie Dirac i okazuje się, że jest bez DLBC chociaż chodzą pogłoski, że mają to dodać. Jednak co z tego skoro nadal nie ma odpowiednika Audyssey Dynamic Volume czy Ypao Volume. A przecież mają od Pioneera DRC i ALC tylko to jest w MCACC PRO który dostępny jest dopiero w wersji VSX-LX50x. Zaraz pewnie mi wyskoczycie, że nikt tego nie potrzebuje to was zaskoczę. To jest niesamowicie ważna funkcja jak ktoś nie robi odsłuchu z referencyjnym poziomem dźwięku. p.s. czy wiedzieliście, że Mcacc pro potrafi kalibrować dwa niezależne subwoofery? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 lutego 2022 Dnia 4.02.2022 o 09:58, lolekdrugi napisał: To jest niesamowicie ważna funkcja jak ktoś nie robi odsłuchu z referencyjnym poziomem dźwięku. Ktoś to robi? U mnie już okna wypadają Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts