Bartson Napisano 7 lutego 2022 Udostępnij Napisano 7 lutego 2022 Cześć, Który subwoofer będzie wystarczający do mojego salonu z aneksem kuchennym o powierzchni 22m2 gdzie część salonowa to ok. 60% czyli jakieś 12m2. Sub będzie stał pod drzwiami balkonowymi w mieszkaniu w bloku i będzie służył TYLKO DO KINA DOMOWEGO przy umiarkowanych poziomach głośności, by nie utrudniać życia sąsiadom 😊 Moje typy: REL HT1003 – 10’ 300W (rms) za ok. 2370zł REL HT1205 – 12’ 500W (rms) za ok. 3470zł SVS SB-2000 PRO– 12’ 500W (rms) + aplikacja za 3800zł Ze względu na cenę wolałbym REL HT1003 i pytanie czy w moim pomieszczeniu sub ten będzie grał nisko i wystarczająco? SVS jest drogi i kupno jego to będzie dla nie „gminastyka finasowa” 😊 Być może lepszy lub porównywalny od SVS będzie REL HT1205 i byłby złotym środkiem. Cenne dla mnie będę wszystkie opinie ale najbardziej użytkowników tych subów. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Z tych subwooferów REL zapewni Ci bardzo dobrą zmienność, czystość, głębie i zróżnicowanie basu. 1003 może wystarczyć. 1205 gra mocniej a przy tym nieco swobodniej. Wypożycz 1003 i zobacz czy wystarczy dla Ciebie bo rożnica w cenie może nie być dla Ciebie adekwatna do dokładania. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 8 lutego 2022 Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 Musisz brać pod uwagę całość pomieszczenia a nie tylko część odsłuchową skoro nie masz ściany. Na innym forum napisałem ci, że lepiej mieć lekki zapas niż go nie mieć, ale różnica w cenie między modelami jest i nie da się tego ukryć. Postaw na Rel HT1205 a w ostateczności na model niższy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartson Napisano 8 lutego 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 lutego 2022 10 minut temu, Q21 napisał: Musisz brać pod uwagę całość pomieszczenia a nie tylko część odsłuchową skoro nie masz ściany. Na innym forum napisałem ci, że lepiej mieć lekki zapas niż go nie mieć, ale różnica w cenie między modelami jest i nie da się tego ukryć. Postaw na Rel HT1205 a w ostateczności na model niższy. Po przeanalizowaniu powyższych opini, recenzji na YT oraz opini z innego forum zamówiłem REL 1205. Dziękuje za pomoc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volare Napisano 28 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 Dnia 8.02.2022 o 14:16, Bartson napisał: Po przeanalizowaniu powyższych opini, recenzji na YT oraz opini z innego forum zamówiłem REL 1205. Dziękuje za pomoc. hej, podzielibys sie wrazeniami nt tego subwoofera? Tez zamierzam cos zakupic ale generalnie narazie robie rozeznanie tematu, dzieki Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 28 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2023 4 godziny temu, volare napisał: hej, podzielibys sie wrazeniami nt tego subwoofera? Tez zamierzam cos zakupic ale generalnie narazie robie rozeznanie tematu, dzieki miałem jeden, Potem inne, Potem je dwa. Jeśli pytasz o model MKI To bardzo dobre zejscie, uniwersalny subwoofer. Trzyma rytm, tempo, zmienny w barwie basu. Bardzo dobry stosunek cena jakość. W modelu MKII poprawiono membranę jest lżejsza i wyjadniejszy wzmacniacz. Przez co SPL jest wyższe. Konkurencji to SVS SB 1000, Velodyne chodź tu problem z dostępnością. Albo nieco droższe JL Audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volare Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 20 godzin temu, Piotr Sonido napisał: miałem jeden, Potem inne, Potem je dwa. Jeśli pytasz o model MKI To bardzo dobre zejscie, uniwersalny subwoofer. Trzyma rytm, tempo, zmienny w barwie basu. Bardzo dobry stosunek cena jakość. W modelu MKII poprawiono membranę jest lżejsza i wyjadniejszy wzmacniacz. Przez co SPL jest wyższe. Konkurencji to SVS SB 1000, Velodyne chodź tu problem z dostępnością. Albo nieco droższe JL Audio 20 godzin temu, Piotr Sonido napisał: miałem jeden, Potem inne, Potem je dwa. Jeśli pytasz o model MKI To bardzo dobre zejscie, uniwersalny subwoofer. Trzyma rytm, tempo, zmienny w barwie basu. Bardzo dobry stosunek cena jakość. W modelu MKII poprawiono membranę jest lżejsza i wyjadniejszy wzmacniacz. Przez co SPL jest wyższe. Konkurencji to SVS SB 1000, Velodyne chodź tu problem z dostępnością. Albo nieco droższe JL Audio Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volare Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 Super dzięki. A możesz mi jeszcze podpowiedzieć jedna rzecz bo zupełnie nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Mam wzmacniacz stereo w salonie ale nie ma wyjścia na suba poza Line Out ( dwa wyjścia RCA - L+R). Dobrze myślę że np Rel T5x nie mogę użyć ponieważ ma tylko pojedyncze wejście RCA. Natomiast zgaduje że nie powinno być problemu z Rel HT1205 czy SVS SB-1000? W tym ostatnim jest jeszcze wyjście niskopoziomowe? Do czego to można użyć? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Sonido Napisano 29 grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2023 1 godzinę temu, volare napisał: Super dzięki. A możesz mi jeszcze podpowiedzieć jedna rzecz bo zupełnie nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Mam wzmacniacz stereo w salonie ale nie ma wyjścia na suba poza Line Out ( dwa wyjścia RCA - L+R). Dobrze myślę że np Rel T5x nie mogę użyć ponieważ ma tylko pojedyncze wejście RCA. Natomiast zgaduje że nie powinno być problemu z Rel HT1205 czy SVS SB-1000? W tym ostatnim jest jeszcze wyjście niskopoziomowe? Do czego to można użyć? Jesli chodzi o modele 1205 i SB1000 to tak standardowo podłączasz je przez złącza RCA lewy i prawy kanał. Jeśli chodzi natomiast o model T5x ktory jest dedykwoany do stereo to opcję są dwie. 1. Podłączasz po prsotu przez kabel subwooferowy typu Y ale w drugą stronę. Czyli 2 RCA -> 1 RCA 2. Podłączasz przez kabel speakon do którego ten sub został dedykowany. Czyli kable głośnikowe podłączasz obok tych do kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts