Skocz do zawartości

Ampli Onkyo + lampa Yaqin90B + wzmak - z 7.2 do 11.1 na bazie Reference Premiere Klipcha

Recommended Posts

Napisano

Zgadzam się kalibracja to jest to co mozna iśc do przodu zamiast pakować się w kolejne K których zaraz nie zliczymy.

Ale od lat liczyłem i czekałem kto będzie pierwszy i wprowadzi amplituner na Androidzie. Z opcją pełnych aktualizacji i tak dalej. Ale to byl by chyba strzał w kolano dla producentów.

Piotr

Napisano (edytowany)

Możecie polecić jakiś niedrogi wzmacniacz z końcówką mocy (aby używać volume tylko z ampli) do RZ830 aby napędzić dwa tylne Atmosy? ( 7.2.4)

W stanach widzę polecają coś takiego za 150 dolców - AMP100VS, a u nas ?

Edytowano przez Arek_Gd
Napisano

Przyznam szczerze że nad wyborem pomiędzy Denon a Onkyo zadecydowała u mnie właśnie ta drobnostka. Fronty napędzane via pre-out na końcówkę mocy, reszta głośników śmiga na amplitunerze. A bliżej mi było (sercem) do Onkyo... Szkoda że nie dają tej funkcjonalności.

Napisano (edytowany)
2 godziny temu, Butler napisał:

Przyznam szczerze że nad wyborem pomiędzy Denon a Onkyo zadecydowała u mnie właśnie ta drobnostka. Fronty napędzane via pre-out na końcówkę mocy, reszta głośników śmiga na amplitunerze. A bliżej mi było (sercem) do Onkyo... Szkoda że nie dają tej funkcjonalności.

Jak ktoś ma miejsce w szafce RTV to pozostaje mieć dwie końcówki , jedną jakiej teraz szukam do ATMOS tylnych i oddzielną do frontów. Trochę szkoda kombinacji, ale co zrobić....

Taki AMP100VS dużo miejsca nie zajmuje....

obraz.png

Edytowano przez Arek_Gd
Napisano
Dnia 16.04.2022 o 18:45, maciek72 napisał:

Marantz 7004 ? Za drogi ? 

Będę polował,  w archiwum allegro widzę że najtaniej był za 860 zł, ale przeważnie okolice 1500 zł. Generalnie myślałem o okolicach 600-700 , ale wiadomo, to nie stany :(

z chęcią poznam jeszcze jakieś propozycje, aha czy pm7004 może pracować jako końcówka aby pilotem od onkyo sterować głośnością całego 7.2.4. ?

Napisano

No to stało się, w przyszłym tygodniu przyjedzie do mnie RZ830. Najpierw na szybko podłącze aby sprawdzić porty HDMI, potem powędruje do kartonu aby zaczekać na atmosy i inne rzeczy.

Jeśli chodzi o tani wzmacniacz do napędzenia dwóch sufitowych to będę rozglądał się za pioneerem A30 (do wyrwania czasem za 500-600 zł) , a jeśli w PURE AUDIO będzie słabiej niż w 929 to rozpocznę poszukiwania wzmacniacza z funkcją końcówki mocy aby podłączyć RP-280F bezpośrednio do niego. Źródłem będzie gramofon + jakiś streamer do spotify i tidal.

Dziś już nie upieram się na lampę, może rozejrzę się za hybrydą, albo samym tranzystorem do 5 tys, ale takim który z natury "gra ciepło" , aby trochę uspokoić RP-280F . Ale najpierw zobaczymy jak się ma stereo w RZ830.

p.s. słuchałem u znajomego ostatnio RP-280F z denonem x2700, wiem, to inna liga niż mój onkyo 929, ale dla mnie brzmienie było zbyt mało spektakularne, lubię to estradowe zacięcie w Onkyo+Klipsch ;)

Napisano
1 godzinę temu, Arek_Gd napisał:

ale takim który z natury "gra ciepło" , aby trochę uspokoić RP-280F

na avforums bodajże przeczytałem ciekawą teorię. Otóż ktoś z USA odpowiadał gościowi z UK że u niego w małym pokoju Klipsche mogą wydawać się ostre w stosunku tego jak grają w domach w USA.

Napisano

RP 280 czy poprzednie RF 82 II nowsze RP 8000 to tak popularne modele że słyszałem je już chyba we wszystkich możliwościach akustycznych łącznie w domu z bali :P

One graja Ostrzej, wyraźniej. Tak ma być. Tak producent chciał. I myślę że w USA są po prostu do tego przyzwyczajeni. Oni lubią duzo.

Piotr

Napisano

Piotr, śledzę uważnie Twoje wpisy historyczne, o polecanych wzmacniaczach do RP-280, tych które trochę złagodzą tą Ostrość. Korzystając z okazji, coś doszło w cenie adekwatnej do kolumn (powiedzmy 4-6 tys) ? Niestety większość polecanych wzmaków nie ma main in które dla mnie jest koniecznością bo zestaw będzie w 60% grał w kinie i chcę sterować jednym pilotem .  A szukając np. hybryd (Vincent) znalazłem dopiero tryb końcówki mocy w sprzętach pow 10 tys :(

Napisano

Gonienie króliczka hehe... zapytałem z ciekawości, aby mieć dalsze plany. Z chęcią dopisuję tego Atolla do listy, jak uzbieram jakieś 3-4 wzmaki z main in / by pass to poszukam możliwości ich dosłuchania z Rp8000, choć nie ukrywam że pierwotny pomysł na Yaqina (okolice 5 tys) miał byc górną granicą budżetu.

Napisano
19 godzin temu, Arek_Gd napisał:

Piotr, śledzę uważnie Twoje wpisy historyczne, o polecanych wzmacniaczach do RP-280, tych które trochę złagodzą tą Ostrość. Korzystając z okazji, coś doszło w cenie adekwatnej do kolumn (powiedzmy 4-6 tys) ? Niestety większość polecanych wzmaków nie ma main in które dla mnie jest koniecznością bo zestaw będzie w 60% grał w kinie i chcę sterować jednym pilotem .  A szukając np. hybryd (Vincent) znalazłem dopiero tryb końcówki mocy w sprzętach pow 10 tys :(

Doszło? Teraz to co najwyżej modele które się mieściły w budżecie to z niego wypadły.

Tak rozumiem. A używany wchodzi w gre?

Piotr