Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam bywalców.

Bardzo proszę o pomoc w wyborze kolumn jak w tytule. Chodzi mi o uzyskanie ogólnie dynamicznego/soczystego brzmienia, niezbyt analitycznego/suchego i co najważniejsze nie lubię zbyt przesadzonych basów, preferuję krótkie punktowe "mlaśnięcie". Najbardziej obawiam się właśnie tego basu, żeby nie był zbyt dudniący biorąc pod uwagę kubaturę pokoju w którym kolumny będą stały (ok 12-15 m/2), a lubię sobie posłuchać w całej skali głośności. Pokój raczej standard: biurko w rogu, zasłony w oknach, fotel, na podłodze wykładzina. Miejsce odsłuchu około 3-4 m od kolumn. Rodzaj muzyki bardzo różny, np elektronika (Brandon Lau, Gary Numan, Nils Frahm), rock/metal (Nine Inch Nails, Tool, Sepultura, Slayer), wokale (Mazzy Star, Nostalghia), klawisze (Ludovico Einaudi). Grać to będzie ze starym ampli Onkyo TX-8030. Biorę pod uwagę raczej te dwa modele, chyba że macie coś innego do zaproponowania.

Pozdrawia.

Napisano

No to Zensor 5 odpadają. To kolumny o dośc mało rozdzielczej górze i własnie sporym basie. W niektórych pomieszczeniach może sięon wręcz wzbudzać. Co ciekawe w większym Zensor 7 był on znacznie bardziej kontrolowany. 5tki mają go dużo. Po prostu.

Studio 180 nie pamiętam jak grały. W pamięci został mi ich wygląd.

Może jednak ELAC F5? Indiana Line Tesi 561? Monitor audio Bronze 200, tu gora nieco bardziej otwarta niż w pozostałych.

Piotr

Napisano

Zgadzam się z kolegami z konkurencji te kolumny raczej ci nie podpasują i szukałbym właśnie w takich konstrukcjach jak Indiana Line Tesi 561, 

Acoustic Energy AE109, czy  System Audio Saxo 40.

Napisano

Dzięki za sugestie, żadnej nie wykluczam :). Gdzieś "po drodze" zainteresowały mnie  Monitor Audio MR4, wg opisów użytkowników jak i samej specyfikacji, wydają się być niegłupią alternatywą. Co sądzicie?  

Napisano
25 minut temu, seba3002 napisał:

Kolego @Dezo, a nie myślisz o monitorach? Masz już jakiś wzmacniacz? 

Co do basu z dali zensor 5 - miałem te kolumny i nie wydaje mi się, żeby były przebasowione. 

Rozumiem, że pisząc "monitory" masz na myśli kolumny podstawkowe? Więc monitorów również nie wykluczam. Właściwie, pierwotnie szukałem tylko w monitorach :). Chodzi o to aby kolumny były w stanie wypełnić pokój dźwiękiem, z drugiej jednak strony, nadmiar dźwięku nie może "zabijać" (pokój ma dokładnie 16 m/2). Co do wzmacniacza, jak już pisałem, mam Onkyo TX-8030 i na chwilę obecną musi wystarczyć. Zdaję sobie sprawę, że nie jest to sprzęt najwyższych lotów. Dla wyjaśnienia, nie chodzi mi ogólnie o uzyskanie jakiegoś wielkiego efektu "WOW!", wiem, że nie ten budżet, miło by jednak było posłuchać w miarę poukładanego dźwięku niekonieczne za kosmiczne pieniądze. A co do podstawkowych, dodatkowy koszt to sensowne podstawki do nich, co też trzeba brać pod uwagę :).   

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Teraz, po odsłuchu, dla potencjalnie zainteresowanych: kolumny grają super, jednak nie zawsze, tzn w zakresie głośności. Podkreślam, to moje subiektywne odczucie, o ile słuchając w miarę cicho do "umiarkowanie" głośno (pojęcie względne) jest naprawdę dobrze, o tyle po "odkręceniu" robi się kiepsko. Dźwięk się rozjeżdża, szczególnie góra, kompletny chaos. wszystko się zlewa i powstaje totalna kakofonia. Pojęcia nie mam czy to wina wzmaka (choć w teorii ma odpowiednią moc dla napędzenia kolumn), ale wydaje mi się, że chodzi o zbyt małą kubaturę pomieszczenia. Co do basu, bo różne czytałem opinie, w moim mniemaniu jest go aż nadmiar, musiałem zaślepić przednie wyloty bass reflex bo dźwięk był zbyt dudniący.    

Napisano (edytowany)

Przy głośniejszym graniu dochodzi do przesterowania kolumn i efekt jest jaki jest. Dobrze mówisz, w teorii, a w praktyce tej mocy wychodzi dużo mniej i warto w przyszłości zainwestować w wydajniejszy wzmacniacz stereo.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
8 godzin temu, S4Home napisał:

Pytanie co znaczy głośno.

MR4 to dośc małe kolumny one nie są przystosowane do głośnego grania.

Piotr

No właśnie "głośno", jak już pisałem, to pojęcie względne :). W moim odczuciu głośno jest wtedy kiedy muszę krzyczeć do rozmówcy siedzącego obok a ten nic nie rozumie :). 

Przy okazji, wyjaśnijcie mi proszę, czy w pomieszczeniu o stosunkowo małej kubaturze (np 16 m2) przy głośniejszym odsłuchu zawsze pojawi się efekt opisany wyżej, tzn kakofonia, zlewanie dźwięku, czy jest to zdecydowanie kwestia parametrów technicznych (odpowiedni sparowanie/dobór) sprzętu ?

Pozdrawiam.