Skocz do zawartości

Yamaha RN303D + ELAC DR6 - po włączeniu gra tylko jedna strona

Recommended Posts

Napisano

W moim zestawie Yamaha RN303D + ELAC Debut Reference 6 2 mam taki objaw:

• Czasami po uruchomieniu gra tylko prawy głośnik
  • Po podkręceniu głośności do około 35 zaczyna grać lewy
  • Nie dzieje się to zawsze - częściej po uruchomieniu grają oba

Yamaha jest skonfigurowana tak, że przy uruchomieniu poziom głośności ustawiany jest na 15 (czyli cicho).

Głośniki wg. instrukcji są 6 OHM. Podłączone są zgodnie z instrukcją do wyjścia A, które oznaczone jest 8 OHM. Głośniki podłączone były nowymi przewodami głośnikowymi i nowymi wtyczkami chinch.

Co może być powodem takiego zachowania, i czy może ktoś się spotkał z taką sytuacją ?

Sprzęt kupiłem jako zestaw, i jest jeszcze na gwarancji. Oczywiście mógłbym go oddać w ramach gwarancji, ale obawiam się że mogłem popełnić jakiś błąd przy podłączaniu/konfiguracji i że to jest przyczyna, lub że w trakcie testów w serwisie problem nie wystąpi.

Napisano (edytowany)

Moim zdaniem serwis ,sprawny sprzet nie powinien sie tak zachowywac. Jedynie co moglbym zaproponowac to zamienic kable bo byc moze robi zwarcie i kanal sie nie uruchamia ?

Edytowano przez Himling
Napisano

Dzięki za sugestie. Zamienię po kolei:

• Najpierw głośniki 
  • Następnie przewody

Dowiem się może czy to przypadkiem nie jest wina głośnika. Przewody sam zarabiałem, końcówki zostały pobielone cyną, więc raczej powinno być ok.

Napisano

Jeśli sprawdziłeś dobrze kable to będzie to wina przekaźnika.

Nawet jak sprzet jest nowy. Ta Yamaha to nie jest najwyższych lotów sprzet.

Nie spotkałem się z taka usterką w nowym jeszcze ale nie jest to wykluczone. Wtedy serwis.

Piotr

Napisano

Dzięki za wszystkie sugestie. Po zamianie miejscami głośników i oględzinach kabli jak na razie (od dwóch dni) problem nie wystąpił. Ale tak jak pisałem, problem występuje raz na jakiś czas. Ale nie ma na co czekać - oddam sprzęt do serwisu puki jest na gwarancji.

• 3 weeks later...
Napisano

Sprzęt wrócił z serwisu. Z opisu naprawy wynika, że profilaktycznie został wymieniony przekaźnik wyjść głośnikowych. 

Czyli prawdopodobnie w serwisie usterka nie wystąpiła. Wg. mnie, w tej sytuacji podejście serwisu bardzo dobre. Mam nadzieję, że usterka nie powróci.