Constictor Napisano 13 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2022 Cześć wszystkim Planuję zbudować system kina domowego kompatybilnego z Dolby Atmos 5.1.2 i nurtuje mnie jedno pytanie, związane z informacjami zawartymi w instrukcji do Atmosa o wysokości głośników, a mianowicie fronty i centralny na wysokości uszu (ok. 1.2 m). Większość frontów podłogowych ma około 1 m wysokości, a postawienie głośnika centralnego na wysokości 1.2 m powoduje, że telewizor jest wysoko i potrzebujemy kanapę z oparciem, które jest mocno pochylone, żeby nie podnosić głowy do góry podczas oglądania. Jak rozwiązujecie ten problem, czy ewentualnie nie jest to istotne wymaganie i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dać głośnik centralny niżej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2022 Fronty... Zauważ że często są to konstrukcje pochylone (np. u mnie Klipsch). Głośnik centralny 1,2m od podłogi i TV nad nim... Fakt, TV będzie za wysoko. Ale na logikę, opuść TV tak by było komfortowo a centralny wychyl trochę w stronę odsłuchu, nie ma innego wyjścia. A wiesz co się robi by było profi z godnie ze sztuką wg. Dolby? Da się. Kupujesz ekran transparenty akustycznie, projektor, a głośnik (głośniki) umieszczasz za ekranem. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi777 Napisano 13 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2022 Ja jestem ciekawy, czy da się jakoś pogodzić projektor i telewizor w salce. Projek do filmów, a telewizor do gier. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constictor Napisano 13 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2022 @Butler Nie zwróciłem uwagi, że fronty bywają pochylone, cenna uwaga. Natomiast pomysł z wychyleniem centralnego jest dobry - tego potrzebowałem, dzięki Projektor już odpada, TV kupiony i tymczasowo stoi na szafce, czeka tylko na dostępność amplitunerów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Butler Napisano 13 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2022 (edytowany) A co za problem mieć jedno i drugie? Moje fotki mocno robocze bo postęp prac dużo dalej... TV (uchwyt) na ścianie, ekran elektryczny w zabudowie. Schodzi duuużo niżej bo tu krańcówki jeszcze niewyregulowane. Na zdjęciach ściana ta sama, ekran nachodzi niemal na równo przed tą szafeczką podwieszaną, nad nią miejsce jedynie głośnik centralny i już zaczyna się dolna krawędź ekranu. Edytowano 13 kwietnia 2022 przez Butler 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klips Napisano 13 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2022 1 godzinę temu, Adi777 napisał: Ja jestem ciekawy, czy da się jakoś pogodzić projektor i telewizor w salce. Projek do filmów, a telewizor do gier. Ja tak mam... w salonie tv na dedykowanym stoliku Norstone, a ekran (Adeo Tensio) rozwijany z sufitu ... wprawdzie projektor już sprzedałem (póki co jeszcze go nie wydałem wiadomo święta i kable nie będą pod sufitem wisieć, a z żoną trzeba jakoś żyć) ale ekran wisi dalej i jakby co mogę zapodać zdjęcia 😅 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 19 godzin temu, Adi777 napisał: Ja jestem ciekawy, czy da się jakoś pogodzić projektor i telewizor w salce. Projek do filmów, a telewizor do gier. Projekt może zjeżdżać przed Tv Centralny już od 50 cm od podłogi będzie ok. Ja mam jakieś 80 cm. I wtedy TV na normalnej wygodnej wysokości. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts