LML Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 (edytowany) Cześć wszystkim Nie mogę podjąć decyzji co do ustawień. Dajcie znać co myslicie, chodzi mi o akustykę. Wrzucam podgląd pokoju, na czarno zaznaczone są oczywiście głośniki (603 S2 AE) Obecnie stoją w OPCJI B i porównując do OPCJI A widzę znacznie gorzej pracujący bas, słysze pogłos nawet jak odsuwam na 80 cm od ściany. Zastanawiam się czemu tak jest że w Opcji A wydawało by mi się że będzie gorzej, a jest lepiej... Czy ktoś może coś podpowiedzieć ( zamierzem oczywiście pozasłainiać ściany - będzie kilka obrazów i jakieś pierdoły wiszące, być może nawet jakieś ekrany) pokój nie wygodny akustycznie ok 20m2, na dole podgląd: Edytowano 14 kwietnia 2022 przez LML Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 14 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 Moim zdaniem z punktu widzenia akustyki opcja B jest zdecydowanie lepsza i łatwiejsza do ogarnięcia dźwiękowo niż ustawienie A. Powód dla którego A wydaje się lepsza jest sposób ustawienia kanapy w rysunku B. Jeśli odsunąłbyś kanapę od ściany i ustawił ją równo do kolumn to uzyskasz zdecydowanie lepszy efekt, natomiast akustyka to dość wredna dziedzina i nie zawsze to co na pierwszy czy nawet drugi rzut oka wydaje się słuszne, pasuje na ucho. Przede wszystkim się kieruj swoim odczuciem. Zostawiłbym ustawienie B, przesunął kanapę bliżej kolumn, tak żeby była symetrycznie ustawiona, za kanapą najlepiej jakiś regał z książkami. Za kolumny możesz wstawić absorbery. Natomiast najsensowniej byłoby umówić się na pomiar takiego pomieszczenia i wtedy działać z akustyką bo teraz to trochę błądzimy po omacku. Jeśli chciałbyś pogadać o akustyce to zapraszamy do kontaktu, postaramy się pomóc. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LML Napisano 14 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2022 Dzięki za odzew. Odsunięcie kanapy nie wchodzi w grę, źle to będzie wyglądać. Narazie pokój jest trochę pusty i myślę , że to bardzo burzy akustykę. Co masz na myśli pomiar pomieszczenia? Można dokonać pomiaru i jakoś obliczyć akustykę?? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Masz takie pomieszczenie że nikt Ci tego zdalnie nie powie. Także wszelkie kalkulatory omijają takie pomieszczenia. Szczerze? Skoro dla Ciebie gra lepiej w opcji A to po co post? Nie pytaj innych tylko słuchaj tak żeby się Tobie podobało B z wyglądu jest "naturalniejszym" wyborem. Ale wcely nie musi tak być ze względu na dzwięk. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P_iter Napisano 15 kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 Akustyka, to nie moja dziedzina, ale wygląda na to, że w opcji B siedzisz w narożniku. Tam musi być masa odbitych dźwięków. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LML Napisano 15 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2022 @P_iter Ty no faktycznie myślałem o tym i to może być przyczyna... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts